Майдан без страху і докору

Нинішній київський Майдан має чимало облич. Якщо він починався як студентська акція, то сьогодні там, крім молоді, тисячі бізнесменів, таксистів, викладачів, медиків, "афганців"… Розмова з Ігорем Геричем про медичне обличчя Майдану та базові поради, як вберегти себе мітингувальникам у цих нелегких умовах.

 

Доктор медичних наук, професор, завідувач  кафедри  хірургії  №1 ЛНМУ імені Данила Галицького, голова Львівського осередку Асоціації Хірургів України

 

Ігор ГЕРИЧ:

 

ВЛАДА ВПАДЕ. А МАЙДАН ВСТОЇТЬ, БО ВІН – ЦЕ НОВЕ ПОКОЛІННЯ УКРАЇНЦІВ. ВОНИ НЕ ЗНАЮТЬ СТРАХУ

 

 

– Пане Герич, люди стоять на вулицях вже майже два тижні. На Вашу думку, чи вистачить людям сил? І загалом, які перспективи у цього Майдану?

 

– Я великий оптиміст. Переконаний, сил у людей вистачить. У будь-якому випадку ситуація безвихідна. Режим падає. Якщо не Майдан, то його роздусить спровокований бездарним урядом економічний колапс.

 

Майдан витримає за рахунок молодих людей, які і стали його основою. Вони фактично безстрашні, адже це вже вільне покоління. Вони вже не знають страху, а чули про нього хіба що в оповідях і не до кінця можуть його зрозуміти. Вони не пам’ятають радянських часів та обмежень, які тоді існували. Вони точно інакші ніж ми. Тому стояти треба. Думаю, найближчим часом події почнуть розвиватись динамічніше.

 

Спроба будь-якого тиску на молодь фактично довела до точки кипіння. Це стало принциповим питання. І стояти будуть не лише західні області. Кількість людей є доволі велика і щоразу долучається більше киян. Тішить те, що зараз підтримка Європи і світу є дуже значною. Якщо би у 2004 році ми мали хоча б десяту частину її, то нині Україна  була би  в ЄС. Але тоді  нас відверто проігнорували. І це вина також Євросоюзу, що Україна 9 років протопталась на  місці.

 

Ігор Герич – ідейний боєць помаранчевого Майдану 2004 року

 

Те, що режим впаде, це точно. Але, звісно, хотілось би уникнути репресивного періоду. Велику надію маю на перемовини через посередників з Європейського Союзу. Є добра динаміка Майдану і ініціатива проведення "круглого столу" за участю міжнародних посередників. Тут важливо достояти до нього і тоді задекларувати свою позицію. Фактично зараз рішення можливе лише за участі міжнародної громадськості. Юридичного механізму відправити Януковича у відставку, зараз немає. Можливі або перевибори, або президент самостійно піде. Але для цього потрібні незламний Майдан і зовнішні чинники тиску. Влада Майдану панічно боїться.

 

Думаю, зрештою мусять бути компроміси. Є багато гарячих голів, які би хотіли справедливості та вирішення питання негайно. Люди би аплодували, якби цю владу повішали на дереві. І навіть Схід та Південь би плескав як по завершенню програми фігурного катання. Але цього не допустить Європа. Неконфліктний спосіб набагато важливіший. Зараз жодна країна не захоче працювати з Януковичем, який настільки дискредитував себе. Тому єдине можливе – круглий стіл та компроміси на перемовинах.

 

Йдеться про три питання. Перше – дострокові перевибори парламенту. Тут усі сили, думаю, знайдуть порозуміння. А в нинішніх умовах влада програє на виборах. Друге – відставка цього уряду. Це спосіб відірвати ПР від ресурсів та грошей. Третє – питання виборів президента.

 

Якщо цього не буде, очевидно, буде йти мова про анулювання віз для деяких високих посадових осіб. Не бачу приводів для песимізму. Навіть, якщо президент залишиться до 2015 року, парламент та уряд будуть не його. Тому нам треба здорово розрахувати сили. Зрештою лікарям теж. Дай Боже щоб ми на Майдані не були потрібні професійно, але ми там є і будемо як свідомі й активні громадяни.

 

Ігор Герич у перші дні європротесту на львівському Євромайдані

 

– Під час Помаранчевої революції у Києві діяв великий медичний штаб, у якому було і чимало львів’ян. Чи є щось схоже зараз на Майдані?

 

– Нині на Майдані є відразу кілька різних бригад медиків з різних регіонів України, які самі організувались. Наразі єдиного координаційного штабу не існує. Маємо групу львівських медиків – це 60 висококваліфікованих працівників, які готові при потребі надати необхідну допомогу людям. Вони будь-якої миті готові виїхати до Києва.

 

Є також студенти-медики, які хочуть допомогти. Однак щодо їхньої роботи, є юридичний момент. Вони можуть бути лише волонтерами і допомагати, але не надавати повноцінну медичну допомогу. Це питання юридичного статусу.

 

Насправді, при такій кількості людей, яка нині стоїть на Майдані, потреби у великій кількості медиків немає. Одночасно на мітингах перебуває 10-20 тисяч осіб. А зовсім поруч є станція швидкої допомоги, а також лікарні, які професійно надають допомогу. Яка би держава не була, вона забезпечує медичну допомогу громадянам. Обов’язково у таких випадках забезпечують резервні місця у лікарнях на випадок несприятливих подій.

 

– Якою зараз є основна функція медиків на Майдані?

 

– Очевидно, мають бути забезпечені дві основні функції. Перше – це надання волонтерами чи медиками-волонтерами першої медичної допомоги до приїзду швидких, якщо стається якийсь непередбачуваний випадок. Для цього вистачить двох-трьох маленьких наметів чи людей з мінімальними наборами у наплічниках. Це не більше десятка людей. Велика кількість медиків, якщо вони не скоординовані, навпаки можуть створити хаос. Адже на місцях чергують швидкі.  Це забезпечує начальник управління охорони здоров’я відповідної території. Навіть на нашому маленькому майдані у Львові чергує дві додаткові швидкі і забезпечено резервну кількість місць у лікарнях.

 

Друга функція медиків зараз – це профілактична робота. Умовно кажучи, відправляти загрипованих додому, аби не розповсюджували захворювання та профілактика відморожень.

 

– Пане Герич, які дасте фахові поради для тих, хто зараз стоїть на Майдані?

 

– Сьогодні головний ворог Майдану – це холод. Передусім йдеться про простудні захворювання. Друге – це можливе відмороження. Особливо небезпечні в цій ситуації мінімальні плюсові чи злегка мінусові температури. Адже, якщо мороз, то зазвичай тепло вдягаються. А, коли температура на рівні нуля, а ще при високій атмосферній вологості та вогких шкарпетках, існує реальна загроза холодового ураження стоп. Цей варіант відмороження найчастіше виникає при тривалому стоянні  («шанцева стопа») або ходінні («маршова стопа»). Це по суті основна небезпека. На це мають зважати  як  волонтери, так і польові командири Майдану.

 

А щодо повноцінної лікарської допомоги, то при наявності великої кількості лікарень, лікувати на Майдані у солдатському наметі – точно абсурд. Якщо би київські медики відмовлялися надавати медичну допомогу, чи принципово не приймали ворогуючі сторони, тоді питання стояло би по-іншому. Але такого не може бути за визначенням.

 

Поради тим, хто на вулицях, дуже прості та банальні. Передусім подбати про тепле взуття та змінні шкарпетки. Ноги мусять бути сухі. Треба також уникати статичної позиції, натомість більше ходити та зігріватись.

 

Є стандартні противірусні засоби та народні методи, як імбир чи часник, які можуть допомогти уникнути вірусних захворювань та простуди. Хоч раз на день треба їсти гаряче. Більше нічого особливого.

 

Розмовляла Мирослава ІВАНИК

06.12.2013