Листопадовий зрив: Галичина хоче у Європу

Галичина бурхливо відреагувала на рішення чинної влади країни зупинити євро інтеграційний процес. У Львові, Івано-Франківську, Тернополі розгнівані різкою зміною зовнішньополітичного курсу люди вийшли на вулиці. Жодної партійної символіки – самі лише прапори України та ЄС. Найбільш активні – студенти, які кинули навчання й оголосили 22 листопада днем громадської непокори. У Львові кілька сотень із них, після велилюдного мітингу біля пам'ятника Шевченку, залишилися протестувати на всю ніч. А вже на 24 листопада Галичина готує потужну делегацію протестуючих для участі у київському ЄвроМайдані.

 

Львів. 22 листопада 2013 року

 

Ми хочемо в ЄС!

 

Чи то навмисний чин, чи то збіг, але рішення уряду оприлюднили акурат під річницю Помаранчевої революції. І вже зночі на 22 листопада Львів впевнено згадав революційну стихію дев’ятирічної давності – студентська молодь прийшла до пам’ятника Шевченкові, аби висловити своє бажання жити у Європі. Їх було не так багато – приблизно дві сотні юнаків та дівчат, але саме вони дали початок масовій громадській акції, яка відбувалася впродовж усього наступного дня.

 

Об 11-й годині біля будівлі Львівської обласної ради зібралося до двох тисяч студентів. Молоді люди готувалися до акції не заздалегідь – їхні транспаранти були збільшого написані на не надто доброму папері, від руки, але в цих лозунгах читалося щире бажання не дозволити владі влаштувати реверс у бік «Тайожного союзу».

 

«Ми хочемо в ЄС!», «Yes, ЄС!», «UkrainEUkraine”, «Вам потрібні кремлівські гроші, а нам – європейські цінності», – написали студенти на нашвидкоруч зроблених транспарантах. Ці ж гасла молодь і вигукувала, намагаючись привернути увагу бодай обласної влади.

 

Львів.

 

До студентів вийшов голова облради Петро Колодій і заявив, що підтримує вимоги молоді щодо збереження проєвропейського курсу України.

 

Після віча перед обласною радою юнаки та дівчата пішли під стіни ЛНУ імені І.Франка, де до них приєдналися ще студенти й викладачі на новому мітингу.

 

Студентські лідери організували страйковий комітет (страйком) і намагаються діяти незалежно від місцевих політиків. Про це голосно заявили під час засідання, де створювали Координаційну раду львівського євромайдану. Голова правління Студентського братства Львівщини Борис Пошивак застеріг політиків від спроб очолити студентські протести та втручатися в їхні дії. «Ми ще вчора створили свій страйком і будемо проводити акції так, як вважаємо за потрібне» – наголосив він.

 

Натомість ще один представник студентства, Роман Фединяк, розповів журналістам, що до акції вже долучилися студенти інших вишів – «Політехніки», УКУ, Ветеринарної академії та інших. Зараз студенти займаються як організацією акцій у Львові, так і забезпеченням виїзду до Києва на акції протесту 24 листопада.

 

Азарова та Януковича визнали зрадниками

 

Водночас активізувалися громадські та політичні структури Львівщини. Міська рада Львова змогла мобілізуватися найшвидше і на позачерговому засіданні прийняла заяву, в якій Віктора Януковича та Миколу Азарова назвали зрадниками національних інтересів. Водночас депутати міської ради вимагають від президента відправити у відставку очільника кабміну Миколу Азарова, а відтак – повернутися до переговорів з ЄС та підписати угоду про асоціацію.

 

Приблизно такого ж змісту резолюцію ухвалили на багатотисячному мітингу біля пам’ятника Шевченкові п’ятничного вечора, доповнивши пунктом-проханням до ЄС не зачиняти дверей перед Україною, адже йдеться про багатомільйонну країну, а не тільки про Януковича з Азаровим. Слід зазначити, що до останнього моменту правоохоронці у Львові виконували свої безпосередні функції, тобто забезпечували громадський порядок і не чинили мітингувальникам жодних перепон.

 

Студентів підтримав екс-ректор ЛНУ ім. Франка Іван Вакарчук.

 

Львівські політики не забули і про практичніші речі. В обласній раді утворили Координаційну раду львівського євромайдану, яку очолив голова обласної ради Петро Колодій. Як вважають ініціатори такого кроку, рада та її штаб мають стати центром координації заходів на підтримку євроінтеграційного курсу України.

 

Першочергові завдання ради полягають у тому, щоби створити центр для допомоги жителям Львова й області, які збираються їхати на акції в підтримку євроінтеграції до Києва. У штабі обіцяють створити окремий підрозділ, що відповідатиме саме за цю ділянку роботу. Зокрема, вже запроваджено телефонну «гарячу лінію» за номером 0 800- 501-727, куди стікатиметься інформація як про події в районах, так і щодо організаційних моментів.

 

 

Сусіди в Галичині пішли слідом за Львовом, але масштаб їхніх п’ятничних акцій наразі не можна порівняти зі львівським.

 

Як інформувала Gazeta.ua, вдень на акцію в Тернополі зібралося близько 300 осіб, щоправда, медіа пишуть, що люди зібралися спонтанно. Дещо більшим був вечірній мітинг в Івано-Франківську. Там у центрі міста облаштували невелике наметове містечко, яке «працюватиме» щонайменше до 28 листопада, коли у Вільнюсі відбуватиметься саміт. Також в обох обласних центрах заплановано провести позачергові сесії місцевих рад, на яких планують ухвалити заяви з вимогами поновити переговори з ЄС про підписання угоди.

 

Тернопіль

 

А найкреативнішою, на нашу думку, вийшла акція в Рівному. За даними місцевих ЗМІ, учасники акції причепили портрет Віктора Януковича до повітряних кульок і відправили його у «космос».

 

На Київ!

 

Після мітингу на львівському євромайдані встановили намет і записують всіх охочих їхати до Києва. Саме це є одним із важливих завдань акцій протесту в регіонах. Щоправда, жителі Львівщини це зрозуміли раніше і сьогодні у соцмережах кооперуються, щоби приватним транспортом дістатися столиці на недільну акцію. Водночас координаційні центри діють при осередках політичних партій.

 

Щоправда, більші перевезення наштовхуються на труднощі, бо перевізники відмовляються возити людей в столицю. Голова фракції НРУ у Львівській обласній раді Андрій Корнат заявив, що слід перевірити інформацію про те, що ДАІ провела з перевізниками так звані "профілактичні розмови", внаслідок яких ті відмовляються давати автобуси на перевіз людей до Києва, бо їм погрожують відібрати ліцензії на перевезення. Як наголосив А.Корнат, під час зустрічі з ним і головою облради Петром Колодієм начальник обласної міліції О.Рудяк запевнив, що нічого не знає про такі ініціативи працівників ДАІ. Учасники зібрання запропонували провести нараду за участі перевізників і ДАІ, щоби з’ясувати істину.

 

Як би все це не зіпсути?

 

Поки що львівський майдан справляє доволі позитивне враження. З одного боку, є чисельна й активна студентська маса, готова до «движу». При цьому наразі скидається на те, що студентські лідери на надто поспішають переходити в тінь до «старших товаришів», тобто місцевих політиків. Молоді люди мають свою лінію поведінки, і зараз для них головне не зловити «зірочку» та не вдатися до необдуманих кроків, що можуть звести акцію нанівець.

 

З іншого боку, представники місцевого політикуму мають чіткі та гранично прості задачі – якомога більше число людей перевезти до Києва і забезпечити проведення реально масових акцій на місцях. З огляду на другий пункт їм доведеться кооперуватися з «неслухняними» студентами, бо практика мітингового життя показує, що жодна з місцевих партій не в стані вивести стільки ж своїх прихильників на вулиці. Для місцевих політиків важливо на якийсь час забути про політичні війни та старі образи задля доброго загального результату.

 

Львів. 22 листопада

 

Третій момент – реакція влади. Сайт Дивись.інфо поширив коментар голови ЛОДА Олега Сала про те, що, мовляв, мітингувати не потрібно, бо вступ України у Європейський союз не відміняється, а переноситься на деякий час і додав, що, можливо, Україна через півроку знову подаватиме заявку на підписання угоди про Асоціацію.

 

Водночас активісти сторінки "Євромайдан Львів" повідомляють, що обласна влада подала до суду позов, аби заборонити масові акції біля пам’ятника Шевченкові. Наразі триває засідання в адміністративному суді. Але питання про те, навіщо виконавча влада це робить, залишається відкритим, адже площ у Львові більш, ніж достатньо, і це хіба ще більше роздражнить учасників масових акцій. Цілком можливо, що ініціатори судів на це розраховують, бо людина роздратована частіше і легше піддається на провокації, за допомогою яких можна зіпсути імідж акцій протесту. За ці кілька днів можна буде побачити, чи мали рацію політичні прогностики, які твердили, що Сала на Львівщину відправили для того, щоби сильною рукою привести регіон до покори.

 

 

23.11.2013