Сон звільняє мозок від непотрібного

Ми любимо спати, але навіщо це потрібно, залишається для науковців загадкою. Як виявилося, одна з основних функцій сну –  у тому, щоб звільнити мозок від непотрібного, – кажуть учені на чолі з Мейкен Недергаард з медичного центру Рочестерського університету. Вони довели, що система очищення мозку активується власне під час сну.

 

 

Уві сні мозок очищується, - довели британські вчені.

 

Науковці помітили, що під час сну простір між нервовими клітинами мозку збільшується, і цереброспінальна рідина може ефективніше циркулювати між розширеними щілинами. При цьому вона вимиває шкідливі речовини, включно з бета-амілоїдним білком, який бере участь у патогенезі хвороби Альцгеймера.

 

Дослідники вивчали мозок мишей в станах бадьорості, сну та під дією наркозу. За допомогою флуоресцентних маркерів вони слідкували за потоком спинномозкової рідини. В результаті виявили, що під час сну проміжки між нервовими клітинами збільшуються: для активних мишей їхній розмір дорівнює 13-15 % об’єму мозку, коли ж тварини спали або були під наркозом ця цифра становила 22-24 %. За таких умов спинномозкова рідина тече вільніше та відносить більшу кількість шкідливих речовин. Для прикладу, уві сні бета-амілоїд зникав удвічі швидше, ніж у стані бадьорості. Й немає значення, чи йдеться про природний, чи про штучний процес введення в сон.

 

Учені припускають, що нейромедіатори норадреналіну регулюють розміри нервових клітин і простору між ними. Заблокувавши рецептори норадреналіну в мишей, науковці помітили збільшення простору між нервовими клітинами так само, як і під час сну.

 

Відомі донині функції сну – серед яких зберігання отриманої впродовж стану бадьорості інформаціїї – не пояснювали, чому хронічне недосипання може закінчитися смертю людини. Проведене дослідження пояснює: під час нормального функціонування мозку в стані бадьорості неминуче виникають токсичні відходи, які неможливо вивести за таких же умов. Тільки сон проводить ретельне очищення й слідкує за тим, щоб шкідливі речовини не накопичувалися та не пошкоджували мозок.

24.10.2013

До теми