Печерний живопис: відбитки рук належать жінкам

Серед зображень на стінах печер кам’яного віку знаходимо не лише сцени полювання та фігури тварин, але й численні відбитки долонь. Досі вважалось, що древніми художниками були передусім чоловіки – шамани або мисливці. Але американські дослідники встановили протилежне: три чверті всіх відбитків рук у печерах Південної Франції й Іспанії залишили жінки. Яку роль у палеолітичних суспільствах відігравали ці жінки? Питання залишається відкритим.

 

Більшість відбитків долонь у печерах кам'яного віку залишили жінки. Науковці губляться в здогадках, якої була їх роль в тогочасному суспільстві.

 

 

Печера Шове на півдні Франції, яку відкрили 1994 року, є однією з найстаріших і найвідоміших місць, де збереглися малюнки людей кам’яного віку. У ній є понад 470 зображень тварин і символів, якими вкриті стіни чотирьох великих ґротів (їхній вік 35-32 тис. років). Окрім зображень мамонтів, диких коней та інших тварин, тут є і чимало відбитків рук. Оскільки більшість залишених наскальних малюнків зображують сцени полювання, археологи досі вважали, що художниками кам'яного віку були в основному чоловіки.

 

Але Дін Сноу, антрополог з Пенсильванського університету, вивчаючи відбитки рук, помітив, що один із них був безсумнівно не чоловічим – його залишила жінка (це вдалося зробити, придивившись до пропорцій долоні та довжини пальців: у чоловіків безіменний палець довший, ніж вказівний, а у жінок – навпаки або ж обидва пальці однакової довжини).

 

Поставивши собі за мету глибше проаналізувати ці відбитки, Сноу детально вимірював у кожного з них довжину долоні, ширину зап'ястя і суглобів на пальцях, а також довжини пальців. За основними розмірами вчений поділив усі відбитки на чоловічі, жіночі та підліткові.

 

За результатами виявилось, що лише 10% відбитків рук залишили дорослі чоловіки, 15% – підлітки, а 75 % (переважну більшість) – жінки. Дослідження, крім того, продемонструвало, що відмінності між статями 30 тис. років були набагато виразнішими, ніж сьогодні. «Спершу я думав, що визначити стать власника стародавнього відбитку буде вкрай важко, – пояснює вчений. – Але, заглибившись у роботу, зрозумів, що тілесні відмінності тоді були очевиднішими, ніж зараз».

 

Загалом Сноу проаналізував 36 відбитків рук із різних печер на півдні Франції та в Іспанії. Великий відсоток (3/4) жіночих рук серед них викликає запитання: яку роль відігравали жінки у високому мистецтва тієї епохи? Чіткої відповіді на це питання наука наразі не має.

 

 

21.10.2013