Нобель з медицини: транспортування молекул в клітині

Нобелівську премію у галузі медицини та фізіології цим разом присудили трьом американцям. Найвищою науковою нагородою нобелівський комітет удостоїв Джеймса Ротмана з Єльського університету, Ренді Шекмана з Університету Каліфорнії (Берклі) і Томаса Зюдгофа зі Стенфордського університету — за відкриття механізму транспортування молекул всередині і за межі клітини. Досі принципи функціонування внутрішньоклітинного молекулярного транспортування були великою мірою нез'ясованими.

 

Кожен з тріо науковців досліджував різний аспект однієї і тієї самої проблеми: що потрібно, аби правильна молекула прибула за необхідним призначенням у потрібний час. Для прикладу, ендокринні клітини підшлункової залози виробляють інсулін, який потрапляє в кров та бере участь в обміні речовин у практично всіх тканинах. Інший приклад — хімічні сиґнали, що називаються нейротрансмітерами, які задіяні у передаванні електричного сиґналу між нервовими клітинами. Завдяки цим сиґналам ми можемо виконувати практично усі дії: говорити, ходити, співати чи, обпікшись об гарячу поверхню, рефлективно відсмикнути руку. Рух молекул всередині клітини нагадує рух транспорту в центральній частині перенаселеного мегаполіса в годину пік. Принципам організації цього руху й присвятили свої дослідження цьогорічні лауреати Нобелівської премії. Як довели Ротман, Шекман та Зюдгоф, молекули довкола і всередині клітини рухаються «порціями», що називаються везикулами.    

 

Зліва направо: Ренді Шекман, Томас Зюдгоф та Джеймс Ротман

 

Др. Шекман, Др. Ротман та Др. Зюдгоф дослідили цю проблему під різними кутами. Зокрема, Ренді Шекман відкрив набір генів, які необхідні для везикального транспортування. Джеймс Ротман дослідив білковий механізм, який дозволяє везикулам в процесі перенесення молекулярного вантажу приєднуватися до клітин-мішеней. А Томас Зюдгоф описав, як електричні сиґнали з точністю спрямовують везикули віддати свій вантаж.   

 

Ілюстрація принципу везикального транспортування між клітинами та всередині них

 

Крихітні везикули, вкриті зовні мембранами, переносять вантаж всередині внутрішніх відсіків або ж «припаяним» до мембрани. Клітинна транспортна система активізує нервові закінчення в процесі передавання нервових сиґналів, а також контролює виділення у тілі людини гормонів та ферментів. Вчені довели, що несправності всередині цієї надзвичайно делікатної та складної системи здатні спричиняти цілий ряд захворювань, включаючи неврологічні, імунологічні розлади та діабет.  

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня в Стокгольмі, у день смерті Альфреда Нобеля. Сума кожної з Нобелівських премії цього року становить 8 млн. шведських крон (1,2 млн. доларів). 

15.10.2013