Література робить читачів людянішими

Здатність розпізнавати та розуміти емоційний стан інших людей є необхідною умовою успішного вступу в складні соціальні відносини. Дефіцит цього вміння, згідно з моделлю психічного стану людини, може призвести до міжособистісних проблем та психічних розладів. Емануель Кастано та Девід Кідд з Нової школи соціальних досліджень у Нью-Йорку з'ясували, що читання складної літератури, принаймні в короткостроковій перспективі, викликає сильніше виражену емпатію, ніж читання белетристики.

 

Щоб перевірити гіпотезу, науковці розділили учасників (близько 90 осіб) дослідження на групи, кожна з яких або читала короткі тексти художньої літератури, або проводила час за популярними оповіданнями, або ж взагалі нічого не читала. Окремої класифікації людей у групах (за освітнім, професійним рівнем, соціальним статусом тощо) не проводилося. Порівняння між ними здійснювали на основі п'яти різних тестів, які склав кожен з учасників після відповідної поведінки в групах. Серед них був, наприклад, тест «читання по очах», в якому учасники мусили пояснити емоції в очах акторів, зображених на чорно-білих фото.

 

Результати показали, що суб'єкти, які читали якісні романи, визначали емоції краще, ніж читачі популярних розповідей або ж ті, хто не читав зовсім. У всіх п'яти експериментах простежувався тимчасовий ефект: ті, хто прочитав кілька сторінок складної літератури, проходив випробування краще. Кожеш з-поміж тих, хто не читав ніякої літератури, й тих, що читали виключно белетристику, не проявив розвиненої здатності розуміти почуття іншого.

 

Читання складної літератури розвиває емпатію і здатність розуміти іншого

 

Кастано та Кідд припустили, що літературні тексти стимулюють психологічні процеси, які необхідні для того, щоб пережити досвід персонажів книги. Головні герої якісної літератури, як правило, складні особистості з проблемами, що мало чим відрізняються від проблем людей у реальному житті. Щоб прийняти їхні дії, у читача активізуються всі техніки, що відповідають за співчуття. Популярна ж література орієнтується на буденність та стереотипну поведінку, отже розвиває навички емпатії значно менше.

 

Щоб перевірити результати, дослідники планують провести додаткові дослідження, зокрема щодо літературної естетики та стилістики. Емпірична демонстрація позитивного впливу якісної літератури на емоції людей, очевидно, сприятиме її популяризації серед широких читацьких кіл.

12.10.2013