В Яремче більше «не тягне»

У карпатському туристичному містечку Яремче міська рада ще на початку жовтня прийняла, напевно, найконтраверсійніше своє рішення: зглянувшись на фобії співгромадян, ухвалила розірвати договори з операторами мобільного зв’язку та припинити роботу їхніх базових станцій, що містяться на території міста (поблизу центральної міської лікарні). Причому стосується це двох найбільших операторів – “МТС” та “Київстар” і єдиних їхніх станцій мобільного зв’язку у центральній частині міста. Цікаво, що оператори ще раніше пропонували обуреній громаді перенести станції від лікарні до цвинтара, але людей це не влаштувало. "Збруч" з'ясував, яким тепер буде мобільний зв'язок у курортному Яремче і чи мала міська рада обґрунтовані підстави для свого такого рішення.

 

 

Що ж сталося?

 

Питання функціонування базових станцій мобільного зв’язку поблизу центральної міської лікарні у Яремчі уже не нове і наболіле. Мешканці ближніх будинків не раз скаржились на погіршення стану їхнього здоров’я через ті вежі. Була зібрана ініціативна група, яка взялась за справу припинення роботи станцій. За запитом заступника міського голови Яремче Надії Бандурки, з обласної санітарної станції виїздили на територію та провела відповідні заміри електромагнітного випромінювання у присутності працівників лікарні, представників операторів, ЗМІ та громадськості.

 

Як запевнив “Збруч” санітарний фельдшер Головного управління державної санітарної служби в Івано-Франківській області Лук’ян Богак, у лікарні не виявлено жодних порушень роботи базових станцій мобільного зв’язку: “Заміри ми проводили на трьох поверхах лікарні, потім об’їздили цілу Яремчу і ніде не виявили перевищень допустимих норм. Але людей це не заспокоїло”. А те, що люди відчувають дискомфорт від роботи станцій, пан Лук’ян називає суто психологічним фактором.

 

Санітарний фельдшер також розповів, що базові станції мають дуже малу потужність. Гранично допустима норма електромагнітного випромінювання в Україні становить 2,5 мкВт/кв. см, що порівняно з іншими країнами дуже мало. Приміром, у Росії й Угорщині така норма становить 10 мкВт/кв. см, а у деяких країнах Скандинавії доходить і до 100 мкВт/кв. см. Так от найбільша потужність станції мобільного зв’язку, яка була зафіксована в області, становить 1,3 мВт/кв. см. Це в Івано-Франківську і лише на одному поверсі одного будинку. Тому насправді людям немає за що хвилюватись.

 

Але в Яремчі хвилюватись не перестали. Ініціативна група дійшла до сесії міської ради. І тут, перед депутатами вимагали захистити їхнє здоров’я. І депутати одноголосно вирішили підтримати громаду. Своїм рішенням вони зобов’язали лікарню розірвати договір із компаніями “МТС Україна” та “Київстар Дж.Ес.Ем.”, операторам до 1 жовтня припинити роботу станцій, а до 1 січня 2014 року взагалі їх демонтувати.

 

Цікаво, що головний лікар Яремчанської ЦМЛ теж є депутатом міської ради. І виходить так, що голосував за рішення, яке несе прямі фінансові збитки для його установи. Адже оператори, згідно з договором, платять за оренду місця, відведеного під станцію. А дослідження показали, що станції працюють в нормі. Але, очевидно, партійна дисципліна – передусім.

 

Рішення прийняли й – ані мур-мур

 

“Збруч” хотів поцікавитись, як до такого рішення міськради ставляться в самій лікарні. Та тут від коментарів відмовились, посилаючись на те, що головний лікар поїхав на курси, а його заступник, на диво, зовсім не володіє інформацією. У це, справді, важко повірити, бо навіть в обласному центрі новини поширюються дуже швидко. А тут, у невеличкому Яремчі, заступник головного лікаря “не в курсі справи”, що з його лікарні планують демонтувати станції мобільного зв’язку.

 

На момент підготовки матеріалу “Збруч” не знайшов тексту самого рішення на офіційному сайті Яремчанської міської ради. Також не вдалося поспілкуватись із заступником міського голови Надією Бандуркою, яка свого часу направляла запит до санстанції. Не надав коментаря з цієї теми і секретар міської ради Тарас Клим’юк.

 

Натомість більш багатослівні самі оператори. До речі, у них на руках підписаного міським головою рішення міської ради теж немає. Тому станції працюють і досі, хоча, згідно з рішенням, уже понад тиждень тому мали припинити роботу.

 

Санітарні лікарі загрози здоров'ю не бачать

 

Експерт із зовнішніх зв'язків ЗТУ "МТС Україна" Володимир Хіцяк у своєму коментарі для “Збруча” рішення Яремчаснької міськради назвав необґрунтованим, бо воно базується лише на думці громадськості. Причому ця думка є "помилковою". ПрАТ "МТС Україна" здійснює свою діяльність відповідно до отриманої ліцензії, яка надає право споруджувати та експлуатувати мережі стільникового зв’язку. І робить це компанія відповідно до чинного законодавства, дотримуючись усіх норм. На всі базові станції розроблено та погоджено санітарний паспорт, який засвідчує відсутність порушень, а отже, – і ризиків для здоров’я людей.

 

Це стосується і спірної на нині станції, розташованої на вулиці Довбуша, 7 – є і санітарний паспорт, і протокол досліджень електромагнітного поля від 2011 року, а також протокол повторного дослідження електромагнітного поля навесні цього року, яке, знову ж таки, не виявило жодних відхилень від норми.

 

Пан Володимир зауважує, що у країнах Західної та Центральної Європи санітарні норми є значно вільнішими. Але і там не представлено жодних доказів шкідливого впливу обладнання стільникового зв’язку на здоров’я людини. І, навпаки, у разі надзвичайних ситуацій саме мобільний зв’язок є єдиним засобом отримати вчасну допомогу. А без роботи цих станцій зв’язок у Яремчі суттєво погіршиться, бо сигнал від найближчих аналогічних радіотехнічних об’єктів буде недостатнім для здійснення дзвінків, особливо, якщо абонент буде перебувати у приміщенні. Крім того, через ріст навантаження на сусідні станції, не вистачатиме каналів для здійснення дзвінків – навіть у зонах із достатнім рівнем сигналу, тому проблема може торкнутися не лише мешканців Яремчі.

 

Ще одним глухим кутом у цій ситуації є те, що попередні заміри операторів показали: винесення станцій за межі центральної частини місця приведе до того ж результату, що і їх демонтаж. Адже Яремче розташоване у гірській місцевості, і знайти оптимальне місце за межами населеного пункту неможливо. “МТС” розглядав варіант встановлення станції біля міського цвинтаря, але й тут оператор зіштовхнувся з різким спротивом громади. Тому на нині цей варіант відкинули.

 

Як запевняє Володимир Хіцяк, компанія буде шукати можливого компромісу з громадою: “Але важко його шукати, коли досі ніхто не спромігся організувати зустріч операторів з громадськістю. Ми готові зустрітися з громадою, відповісти на запитання, але ці пропозиції просто іґноруються. Також дивує вперта позиція ініціативної групи, яка, не зважаючи на представлені результати досліджень, далі продовжує підбурювати мешканців проти роботи станцій. Важко домовлятись у такій ситуації, коли майже на 100% можна передбачити, що нове місце для будівництва станції громада так само не погодить. Припустимо, що станції демонтують. Зв’язку в центрі Яремчі практично не залишиться. Чи не настануть потім протести громадськості з вимогою відновити мобільний зв’язок у місті? І чомусь є впевненість у тому, що свої дії ініціатори протестів координують, спілкуючись одні з одними саме з допомогою мобільного телефону”.

 

А люди протестують...

 

Ситуація в Яремчі не є новою для операторів мобільного зв’язку. Основна хвиля протестів громадськості через роботу базових станцій мобільних операторів припала на 2005-2008 роки. Тоді їх споруджували найбільш масово.

 

Зокрема, схожий випадок стався у селі Спас Старосамбірського району Львівської області. Тут початок будівництва базової станції МТС супроводжувався масовими протестами селян із погрозами пошкодження техніки. Основним звинуваченням було, що базова станція випромінює радіацію та шкодитиме здоров’ю мешканців. Після проведених перемов із громадськістю МТС прийняла пропозицію селян змістити місце будівництва на 20 м. Також Володимир Хіцяк розповідає, що трапляються випадки підбурення громади окремими особами задля банального самопіару.

 

“Збручу” ж удалося дізнатись, що Яремче і на Івано-Франківщині не є першопрохідцем. У сусідньому Делятині громадськість теж змусила операторів зняти їхні вежі у центральній частині міста. І як стверджують мешканці, якість зв’язку справді погіршилась.

 

Загалом, у Івано-Франківській області працює близько 700 станцій мобільних операторів. І перевищення електромагнітного випромінювання обласна санітарна станція не виявила біля жодної з них. Як зазначає Лук’ян Богак, його можна фіксувати лише біля самих антен. А далі воно розсіюється за принципом пощирення світла від ліхтарика. І скеровані ці промені так, аби не зачіпати помешкання людей. Хоча водночас санітарний фельдшер не виключає можливості самовільного втручання операторів у роботу станцій для підвищення їх потужності. Але тут же додає, що санстанція періодично і за запитами громад здійснює перевірки роботи веж.

 

Що ж таке базова станція?

 

Фахівці пов’язують страхи людей із чинником самонавіювання. Показові дослідження із групою добровольців засвідчили: коли людям казали, що станція працює, вони одразу починали помічати погіршення стану свого здоров’я, хоча на той момент станція насправді була відключена. І навпаки, коли люди не знали, що станція працює, почували себе нормально.

 

2008 року Центральна санітарно-епідеміологічна станція видала інформаційний бюлетень “Мобільний зв’язок і здоров’я людини”. Зокрема, у бюлетені описано принцип роботи базової станції. Наприклад, електромагнітну енергію випромінює не вся станція, а лише приймально-передавальні та радіорелейні антени, які для забезпечення якомога більшої зони покриття встановлені якнайвище на металевих вежах чи наявних спорудах. Антени завжди спрямовані так, що основна енергія (понад 90%) зосереджена в доволі вузкому промені, завжди скерованому в бік від споруди, на якій розміщена станція. Розташовані поряд будинки також не перебувають під впливом випромінювання, бо «промінь» завжди спрямований понад сусідні споруди або між ними задля забезпечення якісного зв’язку без фізичних перешкод.

 

 

Відповідно до вимог законодавства, санітарно-епідеміологічний нагляд за базовими станціями проводять на всіх етапах їх спорудження та роботи: спочатку погоджують місце їх розташування, далі проводять експертизу проектів будівництва, приймають їх в експлуатацію по закінченню будівництва та наглядають протягом усього періоду експлуатації. Кожна станція отримує санітарний паспорт, який є доказом того, що вона працює згідно з нормами.

 

Електромагнітні хвилі, використовувані для передачі сигналів мобільних телефонів, належать до радіодіапазону. Це хвилі з найменшою частотою (або найбільшою довжиною хвилі).

 

Тож Всесвітня організація здоров'я повідомляє, що, враховуючи дуже низький рівень впливу й отримані на сьгодні результати досліджень, можна вважати, що нема якихось переконливих наукових свідчень про неґативні наслідки для здоров’я людини від малоінтенсивного електромагнітного випромінювання базових станцій мобільного стільникового зв’язку.

 

Лікарі й оператори в один голос запевняють, що обґрунтованих підстав для страху за своє здоров’я у людей бути не повинно. Тим не менш, цей страх є, що доводить інцедент у Яремчі. Почути обґрунтування від депутатів і лікарів Яремчанської ЦМЛ “Збручу” не вдалось, а тому висновків робити не будемо. Але якщо наслідки від дії станцій фахівці схильні вважати надуманими, то наслідки від припинення їхньої роботи – очевидні. Місто може втратити у своїй туристичній привабливості через відсутність якісного зв’язку. Та й самим яремчанцям навряд чи сподобається такий крок назад у технологічному плані.

11.10.2013