За глибший віддих.

Хто вертався колинебудь з довшої відпустки до Львова, той знає, що зараз на Головнім Двірці груди немов замикають, лишаючи до віддиху тільки одну четверту легенів. Природа сама, відрухово боронить організм перед повітрям заповітреної столиці.
Брак глибшого віддиху напевно мав, має і буде мати відємний вплив на ширший горизонт і глибшу думку мешканця нашого міста. Дихаючи чверткою легенів, помпує громадянин за мало крови до серця, за мало її відсвіжує і тим самим замало посилає її в голову. А наслідки... заскорузлість, байдужість, панікерство, а це все получене зі столичною зарозумілістю.
— Ми, бачите, у Львові..
Або:
— Львів, прошу вас, має зовсім іншу думку...
Або:
— В нас, у Львові, це неможливе...
І тому свого часу Іван Боберський з такою флєґмою вислухував докорів, коли вперто бив на купно Українського Городу, а радник Стеблецький спокійно осмішував себе, коли мантив на викупно цього Городу.
Один і другий знали і розуміли, що громадянинові заповітреної столиці треба дати змогу дихнути бодай пів легенями. Тоді той громадянин дістане швидший і повніший обіг крови, байдуже: політик він, директор, професор, чи інший редактор.
І треба признати, що багато з того часу змінилося в нас на ліпше, хто зна чи не під впливом глибшого дихання на Українськім Городі. І хто зна, коли в нас, у Львові, ще є так богато злого, чи не спричинюють його люди, які дихають тільки темнокімнатним, пороховуличним чи димнокаварняним повітрям, а Український Город знають тільки з оповісток і останніх траґічних чуток!..
Цікаво, що булоб, якби прийшов такий національний закон: кожний львовянин має обовязково чотири рази в місяць вийти на Український Город і сто разів глибоко дихнути?! Нарікання булиб напевно, але наслідки можуть бути чудові.
— ...Був я нині на Українськім Городі і думаю собі: Пощо властиво ми сваримося!?..
Або:
— Глянув я на чудове небо, синява-синява... Хмарки біжать-біжатъ і думки. От і прийшло мені на думку...
Або:
— На Українськім Городі прийшла мені така ідея...
Сокільський гимн не має надзвичайних слів, але має дві великі думки: "В здоровому тілі здорова душа" і "Де сила, там воля"... Тому Сокільство перше і найлекше зрозуміло вагу Українського Городу у Львові і тому щороку злітається на нього показати волю сили і силу волі та пропаґувати глибший віддих серед усіх верств української суспільности.
В пятницю і в суботу відбудеться у Львові така сокільська пропаґанда, четверта з ряду.
Краєві Сокільські Спортові Змагання!
Та це лиш засіб. Бо властива ціль: як найглибший віддих!
 

 

 

08.09.1938