Біле на чорнім.

Відгуки  дня.

 

Вчорашнє „Діло» дійшло до читачів з великою білою плямою на саміськім переді. Навіть наголовка, навіть підпису автора не пощадив червоний олівець. Сяде читач „Діла" (а сподіваюся, що так само з нинішними числами двох інших  щоденників!) і пустить задуманий зір по білому полі..

— „Що там такого могло бути?!" —  скаже до себе.

І почне догадуватися: „Вступна стаття?.. Не виглядає! Вступні статті поміщувані в іншому місці. Маніфест!?.. Чий? Національної репрезентації, ради, комітету?! Не було ніяких предвісників такого кроку! Що воно таке?!..

Задумається читач і полине думкою до города князя Льва, а там до камениці Ринок 10, Костюшка 1а, чи Чарнецького 8, а там у редакції щоденників.

— Ех, —  зідхне — коби я там був! Напевно довідавсяб“.

А потім сяде і напише до редакції письмо:

„Ради Бога, дорогі панове, скажіть, що було на самім переді в числі з дня 23. серпня 1938? На ласкаву відповідь залучую марку.

                                                                             Остаю" і т. д.

Не знаю добре параґрафів, але мені здається, що вільно буде відписати кожному з П.Т-нтів: „Це був Пастирський Лист Галицького Митрополита Кир Андрея". Я цього у фейлетоні не подаю, бо не хочу наражувати свого кутика в „Ділі" на труднощі в друкарні. Потім вишкрабуй ціле речення, або й викидай цілий склад. Нехай собі кожний індивідуально довідається...

Біла пляма в ґазеті ...

Страшенно мене цікавить... Очевидно, крім „Діла", бо в „Ділі“ знаю докладно що там було. Коли вона появиться у якійсь ґазеті — місця собі не можу знайти, що сконфісковане.
Пускаю з рух телефони, конексії і тим подібні знайомства і вкінці довідуюся, що в траві пищало, Панство! Як я тоді уважно розбираю кожне сконфісковане слово! Скільки я вичитую між рядками, скільки додумуюся. Нераз зовсім невелика подія виростає до висоти піраміди Хеопса, а кожний вислів гуде як Кирило у Волоській церкві.

Уявляю собі, що тому кількасот літ конфіската направду давала сто відсотків успіху, тому кількадесять — якої пів сотні, але нині, при такій високо розвиненій техніці (залізниці, авта, літаки, телеґрафи, телєфони і загалом звязки!) не знаю чи не дає на чисто... манка.

Один прочитає, а десятьом переповість. А що кожний твір Божий, так звана людина, має крім вух і язика ще й гін до творчости, то й подає далі з домішкою власних думок. І йде сконфіскована стаття як хвиля по цілім місті, повіті, краю, а чим ширше розходиться, тим більше в ній соковитости. Коли у першій редакції було соку 15 прц. то в останній є його найменше 150.

Це все про статті, фейлетони, новинки писані в нервозній редакційнім атмосфері, писані, так сказати, на коліні.

Але є речі, які не потребують посторонніх додатків, бо від них не тільки не зискують, а тратять. Такі речі бувають рідко, зате часто треба їх учитися на память.

Щоб недокладним переповіданням не ослабити історичного змісту.

Думаю, що й цими днями треба буде вважати, щоби не ослабити змісту.

 

Галактіон Чіпка.

24.08.1938