Фатальна спікеріада в США

Усунення Кевіна Маккарті з посади спікера Палати представників уже встигли наректи політичним колапсом у США. Нас же цікавить, наскільки ця подія нашкодить Україні.

 

 

Отже в Сполучених Штатах уперше в парламентській історії країни конґресмени усунули з посади спікера Палати представників. Це сталося пізно ввечері у вівторок, третього жовтня, – Палата представників Конґресу США підтримала резолюцію щодо усунення республіканця Кевіна Маккарті з посади спікера. За те, щоб відправити Маккарті до демісії, виступили всі конґресмени-демократи, а також вісім республіканців. Загалом «за» проголосувало 216 конгресменів, 210 виступили проти.

 

Автором згаданої резолюції виступив Метт Ґетц  – однопартієць спікера (точніше вже ексспікера), тобто теж республіканець, але представник трампістського крила партії, з апологетів ідеї «Зробімо Америку великою знову» (Make America Great Again – MAGA). Як і всі вісім республіканців, які виступили за демісію Маккарті.

 

«Це стало кульмінацією запеклої боротьби за владу між містером Маккарті та членами ультраправого крила фракції республіканців, які намагалися перешкодити йому обійняти посаду спікера ще в січні і з тих пір мучили його, намагаючись нівелювати його зусилля щодо збереження фінансування уряду та запобігання дефолту з боргів», – написала з цього приводу газета The New York Times.

 

До цього подібна процедура в Палаті представників застосовувалася лише один раз – понад сто років тому, 17 березня 1910 року. Тоді голосування ініціювали щодо спікера Джозефа Кенона у зв'язку з тим, що він відмовився виносити на розгляд низку законопроєктів. Тоді Кенон зумів зберегти посаду, проте його позиції в Конґресі похитнулися.

 

Але чорт з ним, з історичним прецедентом, тут значно поважніше виглядає парламентсько-політична ситуація. Ще буквально кілька днів тому Сполучені Штати висіли на волосині від шатдавну. Лише за якусь годину від дедлайну Конґресові вдалося ухвалити тимчасовий федеральний бюджет. Якби цього не сталося, то багатьом федеральним службовцям довелося б піти у вимушені відпустки, понад два мільйони американських військовослужбовців і резервістів мусили б працювати без зарплатні, під загрозу опинилося б виконання програм і послуг.

 

 

Утім, як було сказано, бюджет – тимчасовий. Його чинність завершується 17 листопада 2023 року. Тож незабаром почнуться нові «танці з вовками». Без спікера ухвалити повноцінний документ не вдасться. Хто заступить Маккарті – невідомо. Тобто претенденти є, але описане протистояння в парламентському таборі республіканців прогнозує тривалу й виснажливу спікеріаду. Зрештою, того ж Маккарті затвердили з неймовірними складнощами, аж із 15-ї спроби. Все через тих же самих трампістів з MAGA.

 

До речі, аби ще в січні цього року обрати Маккарті на посаду, довелося піти на певні компроміси, один із них – спрощення процедури відправлення спікера до демісії. І саме цей момент і використали трампісти, аби позбутися нелюбого спікера. А закинули вони йому власне ухвалення тимчасового бюджету, який врятував країну від шатдавну. Їм здалося, що Маккарті пішов на занадто великі поступки президентові-демократу Джо Байдену.

 

До вибору нового спікера Палати представників ці обов'язки виконує конґресмен-республіканець Патрік Макгенрі. Проте його повноваження суттєво обмежені. Зокрема йому не дозволено ставити на голосування проєкт бюджету.

 

Тепер – до питання України, тобто військової й економічної допомоги Сполучених Штатів для України. От із цим власне й виникає проблема без повноцінного спікера Палати представників. Як відомо, згаданий тимчасовий бюджет ухвалили без розв'язання українського питання, аби ще й ним не ускладнювати процес ухвалення рішення. Утім, той же Маккарті зразу ж пообіцяв, що Україна без допомоги не залишиться і проблема буде вирішена окремим документом. Навіть існувала домовленість щодо цього між Байденом і Маккарті. Але з демісованим спікером ця обіцянка автоматично перетворилася на цяцянку.

 

 

А республіканці-трампісти, завдяки яким Маккарті позбувся своєї посади, є головними противниками допомоги Україні. Здавалося б, їх лише восьмеро з 435 членів Палати представників, проте, як бачимо, вони виявилися доволі впливовими й ефективними в проведенні бажаних для себе рішень. Все завдяки тому, що республіканці мають у Палаті представників вкрай мізерну перевагу.

 

Взагалі може виникнути логічне запитання: навіщо трампістам все це потрібно? Пощо вони шкодять не лише всій країні, а й конкретно власній же партії, не кажучи вже про Україну? Тут треба дещо пояснити з парламентського законодавства США. Річ у тому, що для того, аби стати спікером Палати представників, не обов’язково бути обраним конґресменом. Ви вже здогадалися, до чого йдеться? Так, спікером можна обрати, наприклад, того самого Дональда Трампа. До речі, його кандидатура згадувалася ще під час попередньої спікеріади в січні. Богу дякувати, до цього не дійшло. Але зараз можна припустити, що експрезидент дав чітку директиву своїм людям у парламенті за будь-яку ціну провести його в спікери.

 

Незрозуміло лишень, навіщо демократи вплелися в цю гру за сценарієм ненависного їм Трампа? Так, Маккарті був не янголом для них. Так, він ініціював імпічмент Байдена (який не має жодних шансів на успіх). Але ж невже так було складно прорахувати альтернативу, замість того, щоб вдаватися до помсти? А альтернатива однозначно прикріша. Зокрема й для України.

 

06.10.2023