На опитуванні Зеленського можна було голосувати кільканадцять разів.

 

"Всенародне опитування", ініційоване Президентом України Володимиром Зеленським, не мало доброго вигляду ані як референдум, ані як екзит-пол, ані як просте соціологічне опитування. Анкетувальники не стежили за вибіркою за статевими, віковими ознаками. Видачі бланків не контролювали – охочі могли проголосувати хоч по кілька разів.

 

Як повідомляє громадський рух "ЧЕСНО", на виборчих дільницях – зафіксовано саме такі випадки на двох дільницях на Хмельниччині й у Києві – виборці могли відповісти на п'ять запитань від Зеленського хоч кільканадцять разів.

 

 

"На території школи №93 у Києві і виборчої дільниці стоїть людина в накидці з написом про питання від Президента. Не представляється, каже, що волонтер, документів жодних не показує. Облік опитуваних не ведеться і кожен може проголосувати хоч кільканадцять разів... У Хмельницькому можна вкидати заповнені бланки для опитувань по кілька разів одному й тому ж виборцю. Той, хто проводив опитування, не заперечував і сказав, що йому для статистики така технологія згодиться", – переповіли в "ЧЕСНО".

 

При тім у низці реґіонів збором анкет займалися неповнолітні особи. Однак організатори "Зе!"-референдуму не бачили в цьому нічого поганого. Й уповноважена Верховної Ради з прав людини теж не побачила.

 

"Президент України неодноразово заявляв, що опитування буде добровільним, а особи, що його проводитимуть, є волонтерами. З огляду на це звертаю увагу, що відповідно до статті 7 Закону України "Про волонтерську діяльність" волонтер – фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника", – прокоментувала омбудсмен Людмила Денісова.

 

Згідно з підрахунками громадської мережі "ОПОРА" у день виборів, опитування проводилося біля 55% дільниць. При тім охоплення анкетами було разюче викривлене по реґіонах: найбільшу кількість дільниць "покрили" на Півдні (78,65%), а найменшу – на Заході (37,81%). У Центрі – 55,79%, на Сході – 56,87%.

 

Група "Рейтинг" під час соціологічного дослідження у день виборів з'ясувала: президентська акція проводилася поблизу 69% дільниць. Третина виборців, котрі прийшли до дільниць, проіґнорували "соціологію" Зеленського.

 

Загалом в опитуванні Президента найактивнішу участь узяли виборці партії "Слуга народу" (63% брали анкети, 37% – ні), а найменше – виборці партії "Європейська солідарність" (27% брали участь, 73% – ні).

 

Згідно з даними екзит-полу, право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, підтримують 78% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 10% не підтримують. Водночас серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні, 56% – підтримують її, 13% – не підтримують, 31% не змогли відповісти.

 

Легалізацію канабісу в медичних цілях для полегшення болю важкохворих підтримують 70% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 24% – не підтримують. Серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні, 52% – підтримують її, 28% – не підтримують.

 

Ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах підтримують 81% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 16% не підтримують. Серед тих, хто не брав участі в опитуванні, 63% – підтримують її, 21% – не підтримують.

 

Ідею скорочення кількості народних депутатів до 300 підтримують 95% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 4% не підтримують. Серед тих, хто не брав участі в опитуванні, 81% – підтримують її, 7% – не підтримують.

 

Водночас ідею створення вільної економічної зони на території Донецької і Луганської областей підтримують 45% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 43% –не підтримують. Серед тих, хто не брав участі в опитуванні, 33% – підтримують її, 39% – не підтримують.

 

26.10.2020