762-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 50 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Попівка, Іскрисківщина, Білопілля, Велика Писарівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоєгорівка, Іванівка, Кислівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, та північніше Веселого Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Терни¸ Ямполівка та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак ворога в районі населених пунктів Іванівське, Богданівка, Кліщіївка Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Курдюмівка та Часів Яр Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка та Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бердичі та Новопокровське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Уманське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населеного пункту Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 21 раз намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка та Олександрівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 4 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Також противник завдав авіаудару в районі населеного пункту Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Червоне, Білогір’я, Щербаки та П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог здійснив 3 безуспішних атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Солончаки, Іванівка та Тягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління та 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу та 1 складу боєприпасів противника.

 

 

20:35 Дехто з найближчого оточення Путіна не вважають Україну причетною до теракту, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Згідно з джерелом видання, люди з оточення Путіна повідомили, що немає жодних доказів причетності України до стрілянини в "Крокус сіті холі" – однак російський лідер рішуче прагне використати теракт для того, щоби спробувати згуртувати росіян навколо війни в Україні. Також зазначається, що кремлівські чиновники були шоковані неспроможністю служб безпеки запобігти нападу на людей.

 

 

19:55 У межах ініціативи Чехії Україна може отримати 1,5 млн снарядів, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Зазначається, що фінансування перших постачань боєприпасів необхідне до того, як розпочнеться їхнє відправлення в Україну. Наразі міністр відмовився називати терміни доставки снарядів до України.

 

 

19:20 Законопроєкт, який передбачав кримінальну відповідальність за неуповноважене представництво України в міжнародних переговорах, відкликаний, повідомляє Суспільне. За словами народної депутатки Галини Третьякової, він має бути доопрацьований.

 

 

18:45 Макрон їде до Бразилії, аби переконати бразильського президента зайняти більш проукраїнську позицію щодо війни, пише Bloomberg. Макрон розглядає Бразилію як ключового гравця серед групи країн Глобального Півдня. Як повідомляють, французький лідер робить ставку на те, що його розбіжності з президентом Бразилії Лулою да Сілвою щодо вторгнення РФ в Україну можна зменшити, хоча Бразилія і вважає, що обидві сторони поділяють провину за війну.

 

 

18:10 Кабмін схвалив Дорожню карту децентралізації, повідомили у Міністерстві інфраструктури. Як інформують, документ визначає подальші кроки для реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2024–2027 роки. У міністерстві додали, що до обговорення було залучено широке коло експертів, міжнародних партнерів, представників асоціацій органів місцевого самоврядування для врахування всіх позицій. 

 

 

17:35 Україні вдалося знищити чотири великі десантні кораблі Чорноморського флоту РФ, залишилось ще п’ять, повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук. За його словами, можна сказати, що третина корабельного складу Чорноморського флоту РФ фактично виведена з ладу або знищена.

 

 

17:00 Кулеба отримує від Німеччини "невдоволені коментарі" після закликів Києва надати далекобійні ракети Taurus, повідомив міністр закордонних справ в інтерв'ю. Кулеба зазначив, що Україна вдячна за підтримку партнерів, але висловив стурбованість тим, що дії союзників не завжди збігаються з їхньою риторикою – оскільки війна затягується, вони "повертаються до звичного способу ведення політики".

"Ви можете цитувати мене, я не проти. Але кожного разу, коли я відповідаю на це запитання, я отримую роздратований зворотний зв'язок з Берліна. Залиште це їм. Вони самі поставили себе в таку ситуацію. Нехай шукають вихід".

 

 

16:25 Франція допускає радикальні кроки для нарощування оборонного виробництва, заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню. Як зазначив міністр, він не виключає реквізиції "персоналу, складів чи потужностей виробництва" або запровадження зобов’язань для певних підприємств віддавати пріоритет військовим потребам. 

 

 

15:50 Президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України, секретарем РНБО призначено Олександра Литвиненка, який обіймав посаду голови Служби зовнішньої розвідки України. Службу зовнішньої розвідки замість нього очолив Олег Іващенко.

 

 

15:45 Лукашенко підважив слова Путіна про те, що ті, хто скоїв теракт у "Крокус-Сіті", їхали в Україну, де на кордоні для терористів "було підготовлено вікно", стверджуючи, що терористи планували виїхати з Росії до Білорусі, але не наважилися, бо "в Білорусі з перших же хвилин після того, що сталося, було вжито особливих заходів безпеки": "Тому вони в Білорусь ніяк не могли зайти. Вони це бачили. Тому відвернулися і пішли на ділянку українсько-російського кордону".

 

 

15:10 Росія розпочала прямі поставки нафти до Північної Кореї в обмін на зброю, пише Financial Times. Повідомляється, що щонайменше п'ять північнокорейських танкерів цього місяця відвідали Східний порт на російському Далекому Сході для отримання нафтопродуктів. У 2017 році Рада Безпеки ООН встановила суворі обмеження на перевезення нафти до Північної Кореї, тому ці поставки "є прямим нападом на санкційний режим" з боку Росії.

 

 

14:35 Україна отримала третій транш від МВФ у розмірі 880 мільйонів доларів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За словами прем’єра, ці кошти допоможуть покрити пріоритетні бюджетні видатки та підтримувати макрофінансову стабільність.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У новоствореному Ленінградському військовому окрузі в Лузі розміщено оголошення про набір до нового 44-го армійського корпусу. Росія докладає зусиль для розширення своїх сил на північному заході країни, оскільки більша частина її збройних сил залишається задіяною в операціях в Україні.

• Росії майже напевно доведеться вирішувати, чи залишати нові підрозділи, такі як 44-й армійський корпус, у місцях їхньої дислокації після створення, чи перекидати їх для участі в операціях в Україні, щоб зберегти там боєздатність. Раніше новостворені підрозділи вже були одразу ж направлені в Україну, і майже напевно, що необхідність підтримувати операції стримує ширші амбіції Росії щодо розширення її збройних сил.

 

 

13:35 В НАТО розглядають можливість збивати російські ракети, що летять у бік країн Альянсу, заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна:

"В НАТО аналізують різні концепції, зокрема що такі ракети слід збивати, коли вони вже дуже близько до кордону НАТО – але це повинно відбуватися за згодою української сторони і з урахуванням міжнародних наслідків. Тоді ракети НАТО вражали б російські ракети за межами території дії договору".

 

 

12:05 Внаслідок ракетного удару по рекреаційній зоні Одеси вчора ввечері до лікарів по меддопомогу звернулися щонайменше дев’ятеро людей; пошкоджень зазнали будинки та інфраструктурний об’єкт, повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону

 

 

11:10 Минулої доби застосовувалися погодинні та аварійні відключення електроенергії на Одещині, Харківщині, Дніпропетровщині та у пікові години у Хмельницькій області, повідомили в Міненерго. У короткостроковий ремонт виведено два блоки ТЕС, але дефіциту електроенергії немає. Аварійна допомога не залучатиметься.

 

 

10:50 Збройні Сили України вразили великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", який раніше належав Військово-морському флоту України та був захоплений росіянами 2014 року, пошкодження судна уточнюються, повідомив речник Військово-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу Freeдом.

 

 

10:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 111 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 94 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

201,8% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  76,1% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

241,5% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

353,8% артилерійських систем (з них 6,2% за минулий тиждень),

 91,4% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 51,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Енергетикам вдалося стабілізувати ситуацію в енергосистемі та впровадити для абонентів Одеси та Одеського району графіки замість екстрених відключень. На маршрути виведено 50% рухомого складу міського електротранспорту, повідомили у ДТЕК Одеські електромережі.

 

 

09:40 Посол Росії в Польщі Андрєєв не з'явився на пов'язаний з порушенням повітряного простору країни російською ракетою під час обстрілу України виклик до польського міністерства закордонних справ у Варшаві. Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща адекватно прореагує на порушеннями міжнародних стандартів.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували 12 ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда (ТОТ українського Криму) та Курської області (РФ), а також двома зенітними керованими ракетами С-300 у напрямку Донеччини. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони України у Миколаївській та Харківській областях. Збито всі 12 «шахедів».

За минулі сім днів було збито 131 із 146 (90%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Атака "Ісламської держави Хорасан" 22 березня на московський "Крокус Сіті Холл" є помітним провалом російської розвідки та правоохоронних органів, і пояснення наявних на сьогоднішній день доказів з відкритих джерел не потребує жодної ширшої та складнішої теорії змови всередині або проти російської держави.

• Подальше наполягання кремлівських чиновників і російських ультранаціоналістів на звинуваченні України в атаці, яку, найімовірніше, скоїла "Ісламська держава", може зашкодити внутрішній безпеці Росії та життю цивільного населення. Кремль і його ультранаціоналістичні рупори очевидно ігнорують очевидну загрозу, яку операції ІД та ІД-Х на російській території становлять для внутрішньої безпеки Росії та її цивільного населення, зберігаючи певний рівень доступу до громад етнічних меншин, які можуть бути вразливими до вербування ІД-Х та подібних угруповань, з метою збереження мобілізаційного ресурсу для ведення війни в Україні, натомість надаючи пріоритет інформаційному впливу брехливих звинувачень України у причетності. Кремль, ймовірно, вирішив, що інформаційна цінність звинувачення України в нападі на "Крокус" варта будь-яких ризиків для внутрішньої безпеки і жертв серед цивільного населення, яких може зазнати Росія через нездатність адекватно протистояти радикальним терористичним угрупованням.

• Міністерство оборони Росії підтвердило, що генерал-лейтенант Абачев став заступником командувача Ленінградського військового округу, у той час як російські військові продовжують формальне розформування Західного військового округу й відновлення Ленінградського і Московського військового округу.

• Українські офіційні особи заявили, що український удар по окупованому Севастополю, Крим, в ніч на 23 березня був спрямований проти більшої кількості кораблів Чорноморського флоту і завдав більшої шкоди, ніж повідомлялося спочатку.

• Кремль продовжує спиратися на давно спростовані наративи в рамках своїх ширших інформаційних операцій, спрямованих на дискредитацію та підрив підтримки України з боку Заходу.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 57 бойових зіткнень.

Загалом, протягом минулої доби ворог завдав 4 ракетні та 59 авіаційних ударів, здійснив 106 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 12 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Білопілля, Велика Писарівка, Попівка, Іскрисківщина Сумської області; Дергачі, Вовчанські Хутори, Стариця, Бударки Харківської області; Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Новомаркове, Часів Яр, Калинівка, Дружба, Південне, Олександропіль, Архангельське, Бердичі, Семенівка, Мемрик, Очеретине, Уманське, Новомихайлівка, Красногорівка, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новоданилівка, Роботине Запорізької області; Червоний Маяк, Зміївка, Микільське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 1 атаку противника в районі населеного пункту Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 15 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Роздолівка та північніше Веселого Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки ворога в районі населеного пункту Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 4 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населеного пункту Новомихайлівка, де ворог 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 4 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; південно-західніше Білогір’я та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Але протягом минулої доби наступальних (штурмових) дій не вів.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу, 1 станції РЕБ, 1 району зосередження особового складу та 1 станції керування БпЛА противника.

26.03.2024