790-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:20 Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про надання допомоги Україні за скороченою процедурою. Це дозволить провести швидке обговорення законопроєкту протягом 30 годин з обмеженим часом для кожного сенатора.

 

 

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 60 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Клюси та Грем’яч Чернігівської області; Велика Берізка, Прогрес, Вільна Слобода, Уланове, Попівка, Стукалівка, Павлівка, Ободи, Новомиколаївка, Миропільське, Степок та Покровка Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог 1 раз атакував наші позиції в районі населеного пункту Берестове Харківської області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 10 атак в районах населених пунктів Греківка Луганської області; Терни, Ямполівка Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва, що на Луганщині. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Спірне, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаудару в районі Північного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 20 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр, Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Семенівка, Селидове, Карлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Очеретине, Новобахмутівка, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 17 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка та Побєда Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Червоне, Щербаки, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснив за підтримки авіації 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Одрадокам’янка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Білозерка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 району зосередження озброєння та військової техніки, 1 району зосередження особового складу, 1 засобу ППО та 1 іншому важливому об’єкту противника.

 

 

18:50 США готують для України пакет військової допомоги на 1 млрд доларів, пише Reuters. За даними видання, до нового пакета військової допомоги США для України, який буде надісланий відразу після завершення процедури схвалення підтримки обсягом 61 млрд доларів, увійдуть транспортні засоби, зенітно-ракетні комплекси Stinger, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, протитанкові боєприпаси TOW і Javelin.

 

 

18:15 Уряд виділить 8 млрд гривень на будівництво фортифікацій шляхом перерозподілу видатків, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, на зміцнення оборонних рубежів спрямовано вже майже 38 млрд гривень.

 

 

17:40 У новому пакеті допомоги Великої Британії для України будуть мільйони набоїв, сотні одиниць техніки та далекобійні ракети Storm Shadow, заявив британський прем’єр-міністр Ріші Сунак. Прем’єр зазначив, що до пакета допомоги ввійдуть 400 одиниць техніки, 4 млн набоїв, 60 човнів для здійснення водних рейдів, засоби протиповітряної оборони, ще одна партія далекобійних високоточних ракет Storm Shadow.

"Сьогодні ми йдемо ще далі: ми надамо Україні додаткові пів мільярда фунтів, досягнувши 3 млрд фунтів стерлінгів підтримки за цей рік. Ми надамо їм рекордно великий пакет допомоги".

 

 

17:05 За добу українці купили у "Дії" військових облігацій на понад 30 млн гривень, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, найпопулярнішими стали цінні папери "Ялта", "Нова Каховка" та "Сімферополь".

"Нагадую, що військові облігації – це цінні папери та донат державі, який повертається до вас із прибутком. Саме з вашою допомогою держава платить військовим і медикам зарплати.
Дякую кожному за залученість, продовжуйте інвестувати в Україну".

 

 

16:30 Європарламент розглянув у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з додатковими запобіжниками, повідомляє пресслужба парламенту. Як зазначається, у рамках посилених захисних заходів, спрямованих на захист фермерів ЄУ, Єврокомісія може запустити екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів. Зокрема передбачено запобіжник для низки продуктів: м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду – якщо імпорт перевищить середні обсяги імпорту у другій половині 2021 та у 2022-2023 роках, то тарифи може бути відновлено.

 

 

15:55 Німеччина закликає США передати Україні хоча б один ЗРК Patriot, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Повідомляється, що Німеччина також продовжуватиме тиснути на європейських союзників, зокрема на Францію й Італію, щоб оцінити, що вони здатні зробити. Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив про "надзвичайно велику кількість безпілотників і ракет", націлених на Україну, і назвав протиповітряну оборону найгострішою потребою для українських сил. Як зазначає видання, Шольц не вперше намагається тиснути на Байдена. Минулого року канцлер обумовив поставку бойових танків Leopard 2 наданням Вашингтоном танків Abrams, після чого адміністрація США погодилася на постачання бронетехніки.

 

 

15:20 Найбільша колона пожежно-рятувальних автомобілів вирушила з Великої Британії до України, пише The Telegraph. 33 автомобілі, в тому числі 20 пожежних машин – найбільша колона такого роду на сьогоднішній день – виїхали з графства Кент, везучи понад 2800 одиниць обладнання, таких як драбини, човни та дихальні апарати. Участь у колоні, яку спонсорує міністерство внутрішніх справ Великої Британії, беруть понад 100 волонтерів з 15 пожежних служб, які пожертвували обладнання. Британський міністр міністерства внутрішніх справ Кріс Філп зазначив, що обладнання є життєво необхідним для "героїчних пожежників" України, 91 з яких віддав своє життя під час війни, допомагаючи рятувати жертв війни.

 

 

14:45 Литва передала Україні партію бронемашин M577, повідомляє міністерство оборони Литви. Точної кількості транспортних засобів не повідомляють.

"Підтримка України з боку Литви є довгостроковою і вже становить мільярд євро. Литва надала Україні військову підтримку на суму близько 610 мільйонів євро. Протягом цього року вже надано підтримку приблизно на 84 мільйони євро".

 

 

14:10 Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова сподівається, що в червні в ЄС буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України і скликання першої міжурядової конференції:

"Політичний сигнал до початку переговорів лідери ЄС надали ще в грудні минулого року. І тому я дуже сподіваюся, що червень стане тим часом, коли можна буде розпочати реальні переговори. Я думаю, що Україна готова розпочати переговори. І сподіваюся, що це буде той термін, у який це відбудеться".

 

 

13:50 Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський спростував звинувачення НАБУ про нібито організацію ним схеми з заволодіння державною землею на 291 млн грн і подальші спроби ще заволодіти землею на 190 млн грн.

"Події, щодо яких, за інформацією НАБУ, повідомлено про підозру мені та щодо яких поширюється інформація в ЗМІ, стосуються періоду 2017–2018 рр., тобто в час, коли я був адвокатом та не був ані міністром аграрної політики та продовольства України, ані головою комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Спори вирішують суди, зокрема Верховний Суд, і, як мені відомо, на сьогодні ряд рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ".

 

 

13:35 Більшу частину озброєнь, передбачуваного до відправлення в Україну в межах нового пакета військової допомоги США, було попередньо розміщено в Німеччині та Польщі, що, вочевидь, скоротить час, необхідний для її доставки в Україну, повідомляє CNN із посиланням на свої джерела.

 

 

13:25 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку:

"Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення.

Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна.

Крім того, обов'язок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює.

Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно.

Невдовзі МЗС надасть уточнені роз'яснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» та після набрання ним чинності".

 

 

13:05 Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських держав (причому питання для українців було прямим і не носило гіпотетичний характер): відсоток тих, хто готовий, становить 62%, що майже вдвічі більше за тих, хто не готовий, – таких 33%; а тих, хто ще не визначився із відповіддю, всього 4%, – свідчать результати масштабного дослідження Соціологічної групи Рейтинг у співпраці з Gallup International в 2023 році.

 

 

 

12:25 З серпня минулого року проблеми з навігацією через глушіння сигналів глобальної системи позиціювання (GPS) у регіоні, за чим, імовірно, стоїть Росія, виявили на близько 46 тисячах британських авіарейсів, пише The Sun на основі аналізу бортових журналів профільного сайту gpsjam.org.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 85 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 118 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:40 Рішення щодо надання Україні додаткових систем Patriot готуються, зараз ведуться переговори з відповідними країнами, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону:

"Наше, міністрів закордонних справ, завдання – це готувати рішення. І зараз у розробці вже – я говорив три минулого тижня, а сьогодні була в мене остання розмова, і я розумію, що вже у нас є "на радарі" 4 конкретні батареї, якщо ми говоримо про Patriot. Всі знають, наше завдання зараз – прискорити ухвалення рішень. Ці рішення будуть, я в цьому не сумніваюся. Це позитивний для України результат".

 

 

11:20 У британському уряді анонсували, що прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час свого візиту до Польщі оголосить про масштабне збільшення військової підтримки України, зокрема про 500 мільйонів фунтів стерлінгів додаткового військового фінансування.

 

 

11:10 Сьогодні зранку на 08:50 споживання електроенергії на 1,3% нижче, ніж вчора в цей же час, повідомили в Укренерго. Вчора, 22 квітня,  вечірній максимум був на 2,6% вищим за максимум переднього робочого дня, 19 квітня. Нині максимум споживання прогнозується о 20:30–21:30.

 

 

11:05 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області, обмеження в цьому регіоні, а також у Кривому Розі (для промисловості) діють і сьогодні, повідомили в Міненерго. Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з Польщі, Словаччини та Румунії. Сумарний обсяг екстреного постачання становив менше 3% від добового споживання електроенергії. На запит українського оператора системи передачі здійснюється екстрене постачання електроенергії з цих країн і поточної доби.

 

 

10:50 Правоохоронці повідомили про підозру ексголові аграрного комітету Верховної Ради, нині чинному міністрові, який організував схему із заволодіння державною землею на 291 млн грн і намагався заволодіти землею ще на 190 млн грн, повідомили в Національному антикорупційному бюро (НАБУ). З поданої інформації випливає, що йдеться про Миколу Сольського, нині міністра аграрної політики, який був головою комітету ВР з 2019-го по 2022 р.

 

 

10:40 У ніч на 23 квітня 2024 року російські окупанти атакували Україну двома балістичними ракетами «Іскандер-М» із Бєлгородської обл. РФ та 16 ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда (ТОТ українського Криму) і Курської обл. РФ. Відбивали удар зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил та мобільні вогневі групи Сил оборони України, залучались засоби радіоелектронної боротьби, збито 15 «шахедів» у Миколаївській, Одеській, Київській та Черкаській областях.

За минулі сім днів було збито 47 із 50 (94%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

10:30 Вночі Київ з південно-західного напрямку атакували "шахеди",  всі ворожі цілі були знищені, в столиці немає руйнувань та потерпілих, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

 

 

10:20 Вночі через атаку російських безпілотників в Одесі постраждало дев’ятеро людей, серед них четверо дітей, двоє з них – до року, рятувальниками врятовано 34 особи, щонайменше 14 квартир зазнали руйнувань, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

212,0% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  80,2% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

263,9% автомобільної техніки (з них 4,3% за минулий тиждень),

381,8% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 54,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 У вечірньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський дав зрозуміти, що Україна отримає в пакеті допомоги США далекобійні ракети ATACMS:

"А сьогоднішній результат – у домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлені. Дякую, пане Президенте! Дякую, Конгресу! Дякую, Америко!"

 

 

09:30 Станом на 07:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль проводить скоординовану повітряну й інформаційну операцію з метою знищити Харків, змусити мільйони українців утікати, покинути свої домівки напередодні можливої майбутньої наступальної операції Росії на місто або інші регіони України. Рупори Кремля використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії на Харків, щоб провести скоординовану інформаційну операцію, яка, ймовірно, має на меті посіяти паніку серед українців. За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного наступу Росії на Харків – якщо Україна швидко отримає поновлену військову допомогу від США – є дуже низькою. Росія посилює ударні й інформаційні операції проти українців у Харкові, щоб скористатися поточними обмеженнями української протиповітряної оборони та посиленням напруженості в Україні у відносно короткий проміжок часу до очікуваного прибуття військової допомоги від США у прифронтові райони.

• Російські війська, схоже, мають на меті здійснити широке проникнення вглиб українських позицій на північний захід від Авдіївки (Донецька область), але їхня здатність зробити це, ймовірно, буде притуплена прибуттям американської та іншої західної допомоги на лінію фронту.

• The Wall Street Journal повідомив 22 квітня, що Фінляндія робить конкретні кроки для захисту від російських гібридних операцій, які створюють керовані Росією кризи з мігрантами на російсько-фінському кордоні.

• Кремль, схоже, наголошує на своїх відносинах з Азербайджаном, водночас применшуючи погіршення російсько-вірменських відносин після того, як Росія не змогла запобігти втраті Вірменією Нагірного Карабаху у вересні 2023 року.

• За повідомленнями, російська державна волонтерська ініціатива "Судоплатов" забезпечує російських військових, які діють на Бахмутському напрямку, дешевими і дефектними безпілотниками FPV.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 86 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив близько 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 16 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 15 цих ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Золочів, Вовчанськ, Приколотне, Дергачі, Сенькове Харківської області; Білогорівка Луганської області; Сіверськ, Спірне, Іванівське, Нью-Йорк, Новокалинове, Бердичі, Олександропіль, Семенівка, Іллінка, Нетайлове, Карлівка, Водяне, Костянтинівка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Оріхів, Мала Токмачка Запорізької області; Новоберислав, Берислав, Червоний Маяк Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку ворог провів 19 атак в районах Серебрянського лісництва і населених пунктів Надія, Новоєгорівка на Луганщині та Терни і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Золотарівка, Спірне, Виїмка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Семенівка, Уманське, Керамік, Бердичі, Первомайське, Очеретине, Новокалинове, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне, Микільське, Урожайне Донецької області, де ворог понад 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 3 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби противник здійснив 7 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 зенітно-ракетних комплексах та 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 2 засобах ППО та 1 району зосередження особового складу російських окупантів.

23.04.2024