794-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 31 ракетний та 46 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Стрілеча, Синельникове та Вовчанські Хутори Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Хрінівка, Леонівка Чернігівської області; Миропільське, Нова Слобода, Клюси Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Кислівка Харківської області; Новоєгорівка, Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 12 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва Луганської області; Тернів Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Терни, Ямполівка Донецької області та Серебрянського лісництва Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Спірне, Іванівське, Кліщіївка та Новий Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр та Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 24 атаки в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Уманське та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Архангельське, Новожеланне та Карлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Архангельське, Сокіл та Новопокровське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Парасковіївка та західніше Побєди Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Білогір’я, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра, проте, протягом доби, наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кринки та Іванівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Іванівка, Новотягинка, Велетенське, Кізомис Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

19:10 Сполучені Штати бачили докази спроб Китаю вплинути на майбутні вибори в США, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Раніше в листопаді минулого року Сі Цзіньпін пообіцяв Байдену, що Китай не втручатиметься в президентські вибори 2024 року, коли американський президент на цьому наголосив.

"Ми бачили загалом докази спроб вплинути та, ймовірно, втручання, і ми хочемо переконатися, що це буде припинено якнайшвидше.

Будь-яке втручання Китаю в наші вибори – це те, на що ми дивимося дуже уважно, і це абсолютно неприйнятно для нас. Тому я хотів переконатися, що вони знову почують це повідомлення".

 

 

18:35 Бельгія виділить 200 млн євро для німецької ініціативи пошуку систем ППО для України та надасть ракети ППО, повідомляє міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер. Вона зазначила, що її країна «залишатиметься мобілізованою» наступними тижнями, аби підтримати Україну.

 

 

18:00 Пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова сподівається, що переговори про вступ України до ЄС розпочнуться наприкінці червня. Втім Матернова зазначила, що ще залишилися реформи, які потрібно продовжувати, тож гарантувати початок перемовин про вступ неможливо.

"Я дуже сподіваюся, що наприкінці червня ми розпочнемо переговори з Україною та Молдовою. Політичний сигнал було надіслано ще в грудні минулого року. Україна на правильному шляху, вона готова до переговорів.

Основним фактором, який впливає на будь-яку стадію процесу вступу, є необхідність одностайності серед країн-членів. Саме це було передбачено договорами, якими був заснований Європейський Союз, і саме через цей процес довелося пройти всім країнам, які вступили пізніше".

 

 

17:25 Австралія готує для України новий пакет допомоги на 100 млн доларів, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з міністром оборони Австралії Річардом Марлзом. За його словами, кошти зокрема підуть на зенітно-ракетні комплекси та безпілотники.

"Австралія готує для України новий пакет допомоги на 100 млн доларів. Половина цієї суми буде спрямована на велику партію ПЗРК. Понад 30 млн доларів – на безпілотники в межах «коаліції дронів», а решта суми — на інші військові потреби.

Про це домовилися із віцепрем’єр-міністром — міністром оборони Австралії Річардом Марлзом під час зустрічі у Львові.

Крім того, Австралія передасть Україні боєприпаси класу «повітря-земля».

Загалом підтримка Австралією України вже становить понад 655 млн доларів, з них 540 млн доларів – це саме військова допомога.

Надзвичайно цінуємо таку солідарність австралійського народу з Україною".

 

 

16:50 Бійці ГУР знищили російський новітній "Подльот" за 700 мільйонів, повідомляє пресслужба ГУР. Зазначається, що цю систему ворог використовував для виявлення та передачі координат цілей російським зенітно-ракетним комплексам  С-300/С-400.

 

 

16:05 Ситуація на фронті має тенденцію до загострення, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

"Взяв участь у 21-му засіданні Контактної групи з питань обороноздатності України, яка була започаткована два роки тому на авіабазі Рамштайн.

Я, своєю чергою, поінформував учасників коаліції про складну оперативно-стратегічну обстановку, яка має тенденцію до загострення; специфіку здійснення противником авіаударів по об'єктах енергетичної інфраструктури; про наші нагальні потреби в ракетах, боєприпасах, озброєнні, військовій техніці та ключову роль їх своєчасного надходження".

 

 

15:30 Розвідка США вважає, що Путін не наказував убити Навального, пише Wall Street Journal з посиланням на джерела. Як зазначається, оцінка США ґрунтувалася на різноманітній інформації, включно з деякими секретними даними розвідки, та аналізі публічних фактів – зокрема це час смерті Навального і той факт, що смерть опозиціонера затьмарила "вибори" Путіна. Втім, як додає видання, Вашингтон не звільнив російського лідера від загальної відповідальності за смерть Навального.

 

 

14:55 Одна з російських ракет впала за 15 км від польського кордону, заявив прем’єр Польщі Дональд Туск.

"У Львівській області сьогодні впали десятки бомб і ракет. Однак з них – за 15 кілометрів від нашого кордону. У цей час Моравецький виробляє спільну антиєвропейську стратегію з пропутінськими ультраправими політиками в Будапешті. Дурість? Зрада? Чи і те й інше?"

 

 

14:20 Японія приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. За його словами, наразі коаліція включає в себе всі країни G7 і загалом 36 країн.

 

 

13:45 В грудні 2023 року Президент Володимир Зеленський пояснив спікерові Палати представників США Майку Джонсону, що Україна зможе протистояти новому натиску російських ракет і безпілотників до березня або квітня, після чого не залишиться зброї, пише Politico. Після цієї розмови Джонсон доручив своєму помічнику з національної безпеки Джону Годжесу підготувати законопроєкт про допомогу Україні, щоб до квітня заручитися більшістю в Палаті представників.

 

 

13:00 Російські війська вдарили по інфраструктурному об'єкту в Дніпровському районі, спричинивши пожежу, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

12:55 Наразі дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донеччині перебуває під контролем Сил оборони України, заявив речник ОСУВ «Хортиця» Назар Волошин,

"Щоб мати змогу прорвати нашу оборону на напрямку Новобахмутівка – Очеретине, Російська Федерація там ввела додаткові резерви – 55-ту мотострілецьку бригаду ЗС РФ. Наразі дві треті селища Очеретине під нашим контролем. Частина населеного пункту, в яку прорвався ворог, перебуває під нашим вогневим контролем. Противника блоковано, вживаються заходи для вибиття його звідти. Там тривають важкі бої, але ситуація контрольована.

У Соловйовому ситуація така ж – приблизно дві треті населеного пункту під контролем ЗСУ, а частина населеного пункту, в яку прорвався противник, перебуває під нашим вогневим контролем. Там наразі також тривають важкі бої".

 

 

12:00 Дрони СБУ вночі атакували об'єкти в Краснодарському краї Росії: ректифікаційні та атмосферні колони Ільського та Слов’янського НПЗ, а з підтримкою Сил оборони – військовий аеродром «Кущевск», де розміщувалися десятки військових літаків, РЛС та засоби РЕБ, повідомили джерела у правоохоронних органах. Після влучань на аеродромі та НПЗ почалися пожежі та евакуація персоналу. Ільський та Слов’янський НПЗ вже атакували раніше: відповідно 9 лютого та 17 березня 2024 року.

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 129 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 106 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:15 Сьогодні вночі росіяни завдали нового ракетного удару по об'єктах енергетичної інфраструктури. Постраждали об’єкти енергосистеми в Івано-Франківській, Львівській та Дніпропетровській областях, повідомили в Укренерго. Через наслідки відключена дією захисту магістральна повітряна лінія «Укренерго» в західному регіоні.

 

 

11:00 Завдяки поєднанню сонячної погоди та вихідних днів споживання електроенергії нині станом на 09:15 знизилось на 23% у порівнянні з учорашнім показником, повідомили в Укренерго. Але попри відчутне зниження споживання, в енергосистемі сьогодні в окремі години зберігається дефіцит електроенергії.

 

 

10:55 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачі не обмежувалися.

 

 

10:50 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з Польщі, Словаччини та Румунії, а також на запит Польщі Україна в екстреному порядку отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. Сумарний обсяг екстреного постачання становив менше 1% від добового споживання електроенергії.

 

 

10:45 Росіяни атакували об’єкт газової інфраструктури у західній області, повідомили в Міненерго.

 

 

10:40 Вранці над Дніпропетровською областю сили ППО знищили 13 ракет – у Дніпровському, Криворізькому і Павлоградському районах, але все ж у Дніпровському та Криворізькому районах пошкоджено енергетичні об'єкти, поранено людину, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

10:25 Російські війська вранці знову атакували об'єкти газової інфраструктури "Нафтогазу". На щастя, ніхто не постраждав, атака не позначиться на наданні послуг українським споживачам і клієнтам групи.

 

 

10:15 Сьогодні вночі росіяни лиш втретє за більш ніж пів року застосували підводні носії «Калібрів», бо виводити надводні у Чорне море вони не наважуються, повідомив в ефірі телемарафону начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук, коментуючи нічну атаку росіян. Наразі ці два підводні човни знаходяться недалеко від пункту базування Новоросійськ і, найімовірніше, будуть заходити у пункти базування. Більше кораблів у морі немає.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

212,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  80,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

266,8% автомобільної техніки (з них 3,9% за минулий тиждень),

385,3% артилерійських систем (з них 6,0% за минулий тиждень),

 94,1% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 54,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Під час нічної масованої атаки енергетичної інфраструктури росіяни обстріляли чотири теплові електростанції "ДТЕК", є постраждалі, серйозно пошкоджено обладнання підприємств. Від початку повномасштабного вторгнення теплоелектростанції "ДТЕК" російські війська обстріляли понад 170 разів.

 

 

10:00 Росіяни вночі атакували енергетичну інфраструктуру України, зокрема атаковано об'єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях, повідомили в Міністерстві енергетики України. Є пошкодження обладнання.

 

 

09:55 Внаслідок російського обстрілу в Івано-Франківській області виникла пожежа на площі понад 200 кв. м, яку оперативно ліквідували, постраждалих немає, повідомили в ДСНС України.

 

 

09:50 Під час повітряної тривоги, яка тривала на Львівщині з 03:58 по 06:02, росіяни атакували область крилатими ракетами різного класу та аеробалістичними ракетами «Кинджал», повідомив голова ОВА Максим Козицький. Три крилаті ракети воїни ПвК «Захід» збили, але є і влучання: на двох обʼєктах критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському та Червоноградському районах почалися пожежі, які підрозділи ДСНС оперативно загасили. Є руйнування. Жертв, постраждалих, руйнувань житлової інфраструктури станом на цю годину на Львівщині немає.

 

 

09:45 Вночі російські війська завдали комбінованого удару по Україні ракетами різних типів. Всього ворог застосував 34 ракети повітряного, наземного та морського базування:

- 9 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. РФ);

- 9 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69 (із повітряного простору Бєлгородської обл. РФ та з акваторії Азовського моря);

- 2 зенітні керовані ракети С-300 (із району Бєлгородської обл. РФ)

- 2 крилаті ракети «Іскандер-К» (із Криму);

- 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» із літаків МіГ-31К (пуски з повітряного простору Рязанської і Тамбовської обл. РФ);

- 8 крилатих ракет «Калібр» із акваторії Чорного моря.

В результаті протиповітряного бою знищено 21 повітряну ціль:

- 6 крилатих ракет Х-101/Х-555 (67%);

- 8 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69 (89%);

- 1 крилату ракету «Іскандер-К» (50%);

- 6 крилатих ракет «Калібр» (75%).

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, які носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Західні ЗМІ продовжують повідомляти, що окремі американські чиновники відновили обговорення ідеї «заморозити лінії розмежування» там, де вони є, оскільки останній пакет американської військової допомоги Україні може виявитися недостатнім для того, щоб Україна повернула собі всю свою територію. Прихильники нинішнього пакета не стверджують, що він дозволить Україні звільнити всю окуповану територію, а обговорення можливих кінцевих станів війни є дуже передчасним, оскільки президент Джо Байден підписав закон, що санкціонує новий пакет, лише два дні тому.

• Останніми днями різко зросла кількість публічних зустрічей між офіційними особами з Росії, Білорусі, Китайської Народної Республіки, Ірану та Північної Кореї: з 22 по 26 квітня відбулося щонайменше 10 двосторонніх зустрічей на високому рівні, що підкреслює поглиблення багатостороннього партнерства, яке ці держави вибудовують для протистояння Заходу.

• Офіційні особи КНР на тлі зустрічей між офіційними особами КНР та Державним секретарем США Ентоні Блінкеном 26 квітня заявили, що НАТО несе відповідальність за повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

• Західні партнери України продовжують надавати Україні негайну та довгострокову військову допомогу, зокрема у сфері протиповітряної оборони.

• Як повідомляється, українські військові відвели танки M1A1 Abrams, надані США, з лінії фронту – частково через поширену загрозу російських безпілотників та інших ударів.

• Російська влада продовжує розширювати визначення переслідуваних антивоєнних настроїв, щоб зобразити росіян, які виступають проти війни в Україні, як таких, що виступають проти самої Росії.

• Російські сили нещодавно здійснили підтверджений наступ на північний захід від Авдіївки, а українські сили здійснили підтверджений наступ на східному (лівому) березі Херсонської області, хоча це просування, ймовірно, не було нещодавнім.

• Татарсько-башкирська служба Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода «Ідель Реалії» повідомила 26 квітня, що в Самарській області формується новий добровольчий мотострілецький батальйон «Батир».

• Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) оприлюднила спільну заяву від імені 45 держав-членів, в якій йдеться про те, що Росія свавільно утримує тисячі українських цивільних осіб в окупованій Україні і піддає їх жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 94 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти завдали чергового масованого удару по Україні, застосувавши крилаті ракети різних типів. Інформація щодо даної атаки уточнюється.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Волфине Сумської області та місто Суми; Дергачі, Висока Яруга, Липці, Огірцеве, Піщане, Глушківка та Водяне Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка на Луганщині; Терни, Парасковіївка, Часів Яр, Диліївка, Євгенівка, Лозуватське, Бердичі, Олександропіль, Костянтинівка, Калинове, Архангельське, Очеретине, Мемрик, Новобахмутівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Томарине та Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог 14 разів атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Дружелюбівка Харківської області; Греківка та Серебрянське лісництво Луганської області; Терни та південніше Зарічного на Донеччині.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської та Новий, Виїмка, Спірне, Іванівське і Кліщіївка Донецької областей.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 29 атак в районах населених пунктів Архангельське, Керамік, Очеретине, Семенівка, Уманське, Калинове.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Пречистівка та Урожайне, де ворог 17 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 3 рази атакували позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 1 складу боєприпасів, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

27.04.2024