Зримо Назара разом

 

Виповнилося 60 років від дня народження самобутнього і незабутнього українського поета, актора й перформера Назара Гончара. До цієї дати у Львові підготували виставково-подієвий проєкт “НАЗАР ГОНЧАР: ГРА ЗНАРОЧНА | Цикл подій до 60-ліття Назара Гончара”.

 

 

«Назар Гончар: Гра Знарочна» — це цикл подій до шістдесятиліття Назара Гончара, який триватиме до 21 травня у Львові одразу у трьох локаціях — Мистецькій Бібліотеці, Домі Звуку та Дзизі.

 

 

Назар Гончар (1964–2009) — поет, актор і перформер, учасник літературного об’єднання ЛУГОСАД, одна із центральних та легендарних постатей львівського літературно-мистецького простору вісімдесятих років ХХ століття – нульових років ХХІ століття.

 

Цьогоріч Назарові Гончару 20 квітня виповнилося би 60 років. А через місяць — 21 травня — минає 15 років від дня його трагічної загибелі. Творчий спадок Назара Гончара — різногранний. Він складається із текстових, візуальних і експериментальних поезій, відео- та аудіоматеріалів з перформансів, акцій та окремо створених проєктів, чималої кількості начерків, шкіців і замальовок.

 

Однак цей спадок — недобачений та недовивчений. З цієї причини у Львові стартував цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра знарочна», присвячений пам’яті Назара Гончара та покликаний (пере)відкрити його спадок.

 


Упродовж періоду поміж днем народження і днем смерті митця група близьких по крові і по духу людей — а це поет і керівник Мистецької Бібліотеки Ростислав Кузик, літературознавець та есеїст Данило Ільницький, перекладачка та дружина Назара Гончара Христина Назаркевич, його син, фізик Юліан Гончар, а також митець Влодко Костирко, — заручившись підтримкою середовища та партнерів — Дому Звуку і Дзиґи, задумали і вирішили організувати цикл подій, які були би вчасним, доречним, стилістично і жанрово відповідним пошанівком Назара Гончара.

 

 

На зацікавлених чекатиме виставка, перегляд фільму, розмова про його літературну особистість, спогади, читання віршів та принагідні рефлексії у Мистецькій Бібліотеці, відео- та аудіоекспозиція творчих проєктів Назара Гончара в Домі Звуку, а також перформанс у Дзизі.

 

Заохочуємо максимально долучатися до запропонованих подій, щоби пригадати, актуалізувати, зануритись, або ж вперше запізнатись із атмосферою особистості одного з найбільш самобутніх львівських літературних митців.

 

 

Отож, у день шістдесятих уродин Назара Гончара, 20 квітня, у Мистецькій Бібліотеці відбулось відкриття виставки в рамках проєктуНАЗАР ГОНЧАР: ГРА ЗНАРОЧНА | Цикл подій до 60-ліття Назара Гончара, яка зібрала чимало людей. “Ми дуже радіємо, що постать Назара Гончара незмінно викликає зацікавлення незалежно від того, де перебуває Назар — тут, у Львові, чи десь там, по той бік”, — прокоментували ініціатори події.

 

 

Виставку у Мистецькій Бібліотеці склали із світлин, начерків, шкіців, малюнків, файлів та інших паперів. Експозицію супроводжує кураторська екскурсія Влодка Костирка, а також перегляд стрічки за участі Назара Гончара. Більшість матеріалів на цій виставці належать до приватних колекцій та архівів, усі вони презентуються ексклюзивно та вперше.

 

Відкриття другої частини виставки відбулося у іншій муніципальній інституції на вул. Князя Романа, 6, знаній як Дім Звуку / РадіоГараж.Там же влаштували й розмову про перформативне мистецтво Назара Гончара за участі Влодка Кауфмана, Христина Назаркевич, Bohdan Shumylovych, Андрія Лініка, Назара Федорака й Rostyslav Kuzyk, який модерував захід.

 

 

Було багато спогадів, любові, віршів, згадок, думок, трішки суму, але головне одне — про Назара Гончара пам'ятають, спадок його бережуть, а сенси та ідеї, які він втілював в життя, з нами і досі.

 

 

Подія та експозиція "ПРОменеВІСТЬ"є частиною циклу івентів, присвячених шістдесятиліттю поета та перформера.

 

 

Експозиція з інтерактивними елементами діятиме у подієво-виставковому просторі Дому Звуку упродовж місяця. Усі бажаючі зможуть ознайомитися з аудіо та візуальними творами Назара Гончара. Деякі з них експонуватимуться вперше.

 

Оглянути на експозицію "ПРОменеВІСТЬ" можна в години роботи подієво-виставкового простору Дому Звуку. Експозиція триватиме до 20 травня. Вхід - вільний.

 

 

Окрім того Audiostories опублікували добірку поезій Назара Гончара в рамках проєкту «Живі голоси». Записи було зроблено у 2008 році, ремастеринг — у 2024.

Послухати вірші можна у застосунку Audiostories 

 

Інші події з циклу івентів, присвячених 60-літтю від дня народження Назара Гончара:

 

1. ПеребендЯ | Бесіда спогад про Назара Гончара

Бесіда-спогад про Назара Гончара — як людину, як поета, як доброго духа

Співрозмовники: Іван Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Воронов, Ростислав Кузик

Модератор: Данило Ільницький

/ 24 квітня 2024, 18:00

/ Мистецька Бібліотека

 

2. «А я таки мережать буду» | Перформанс Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича

Перформанс, дійство, акція, атракція Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича

/ 14 травня 2024, 17:00

/ Дзиґа, вул. Вірменська, 35

 

3. ПОНАЗАР'Я | Фінісаж виставки робіт Назара Гончара у МБ і читання поезій

Фінісаж виставки, читання й (про/об)говорення віршів Назара Гончара запрошеними учасниками й учасницями та всіма охочими.

Учасники: Андрій Воронов, Юліан Гончар, Орест Ґелитович, Данило Ільницький, Іван Лучук, Тарас Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Водичев, актори і акторки Театру Курбаса. Вільний мікрофон.

Модератор: Назар Федорак

/ 21 травня, 18:30

/ Мистецька Бібліотека, вул. Шота Руставелі, 8

 

Фото: Ростислав Кузик

23.04.2024