761-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 45 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 56 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Зранку противник завдав удару по Києву двома балістичними ракетами. Силами та засобами протиповітряної оборони України дві ракети було знищено. Ввечері ворог завдав по території нашої Держави ще одного удару балістичними ракетами. Наслідки даної атаки уточнюються.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Попівка та Іскрисківщина Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Мощенка, Костобобрів Чернігівської області; Гаврилова Слобода, Дем’янівка, Степок Сумської області; Шевченка, Кудіївка, Красне, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Макіївка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Роздолівка та північніше Веселого Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Терни¸ Ямполівка та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки ворога в районі населеного пункту Кліщіївка Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомаркове, Часів Яр, Південне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Кліщіївка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі та Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Архангельське, Очеретине та Уманське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Уманське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населеного пункту Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; південно-західніше Білогір’я та північно-західніше Вербового Запорізької області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Микільське та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоне, Білогір’я, Роботине, Щербаки, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Солончаки, Іванівка, Тягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу, 1 станції РЕБ, 1 району зосередження особового складу та 1 станції керування БпЛА противника.

 

 

19:45 Посол РФ проігнорував виклик до МЗС Польщі після інциденту з ракетою, повідомляє RMF24. Раніше польське міністерство викликало посла Росії для надання пояснень щодо порушення польського простору російською ракетою. Посол Росії в Польщі Сєргєй Андрєєв заявив, що Варшава не надала достатніх доказів щодо ракети, і тому він "вирішив не відвідувати МЗС Польщі з цього приводу".

 

 

19:00 У Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема месенджера Telegram. Як пояснюють автори законопроєкту, запропоноване чинним законом "Про медіа" регулювання залишилося неповним, що "проявилося в неможливості ефективного реагування з боку держави на низку проблем в інформаційній сфері" – тому цей законопроєкт "покликаний надати державним органам відповідний інструментарій".

 

 

18:25 Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти російських операторів віртуальних активів, повідомляє сайт міністерства. Санкції стосуються тринадцяти юридичних та двох фізичних осіб із Росії, причетних до надання фінансових послуг і технологічного сектора російської економіки.

 

 

17:50 Уряд Польщі розраховує припинити транзит пшениці та кукурудзи з України з 1 квітня, повідомив міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман. За словами міністра, зупинку транзитного перевезення української агропродукції польський уряд обговорював з українською стороною.

"У зв'язку з надлишком пшениці та кукурудзи за продане зерно також заплановані дотації. Люблінське воєводство, люблінські фермери будуть одними з перших, хто отримає такі дотації. Звичайно, необхідно буде мати рахунки-фактури. Хотів би також підкреслити, що в тому, що стосується зернових, ми сподіваємося – бо це також те, про що ми говорили з українською стороною, – що після 1 квітня практично припиниться навіть транзит, насамперед кукурудзи і пшениці".

 

 

17:15 На відновлення ДніпроГЕС потрібні роки, заявив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота. За його словами, нині триває розбір завалів, ускладнений тим, що внаслідок обстрілу перекриття і стіни, всі з великими балками на висоті 30 метрів, похилилися на машзал станції. Хоча конструкція греблі залишилась цілою, наразі неможливо визначити чіткі строки щодо відновлення. Сирота зазначив, що після удару енергосистема України втратила більше тисячі мегават.

 

 

16:40 Причетна до теракту в РФ група намагалася атакувати Францію, заявив французький президент Емманюель Макрон. За його словами, те саме угруповання, яке причетне до подій у Crocus City Hall, "здійснило кілька спроб" на території Франції за останні місяці.

 

 

16:05 У країнах Балтії закликають членів НАТО повернути призов до армії, пише Financial Times. Президенти Латвії та Естонії закликали інші європейські країни зробити більше для підготовки до можливого збройного протистояння з Росією – зокрема повернути обов'язкову військову службу і ввести спеціальний податок для фінансування військових закупівель.

 

 

15:30 Посли ЄУ, які обговорюють оновлення і продовження дії угоди про лібералізовану торгівлю з Україною, сьогодні її не затвердять, повідомляє RMF24 з посиланням на джерела. Зазначається, що бельгійське головування відклало затвердження оновленої угоди на середу, оскільки багато країн ще не визначилися з тим, як голосуватимуть.

 

 

14:45 Росія не зупиниться, якщо виграє війну в Україні, вважає пані посол США у Великій Британії Джейн Гартлі. Тому, наголосила вона, необхідно зробити все можливе, щоб Україна залишалася сильною демократією, а Росія програла цю війну.

 

 

14:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Міністр оборони Росії Шойґу оголосив 20 березня 2024 року, що Росія в 2024 році створить дві нові армії. Повідомляється, вони будуть сформовані з 14 дивізій і 16 бригад. Точний тип, дислокація і склад цих підрозділів не були вказані, хоча найбільш вірогідним є те, що це будуть механізовані, бронетанкові, артилерійські та логістичні підрозділи. Цілком ймовірно, що ці нові формування пов'язані з попередніми оголошеннями про нові підрозділи і запланованим підвищенням чисельності бригад до дивізій.

• Враховуючи успішні зусилля Росії з набору особового складу, можливо, що ці підрозділи можуть бути достатньо укомплектовані особовим складом. Однак зважаючи на обмежену підготовку російських військових, широке використання застарілого обладнання та проблеми з інфраструктурою, цілком ймовірно, що ці підрозділи стикнуться з проблемами з ресурсним забезпеченням.

 

 

13:35 9% поляків підтримують допомогу Україні участю польського війська у війні проти Росії (рік тому в Польщі таких не було); 27% респондентів вважають, що Польща повинна дозволити своїм громадянам воювати в Україні (рік тому таких було 3%), показує соціологічне опитування центру United Surveys, проведене 8–10 березня. Найбільше підтримки у поляків викликає надання гуманітарної допомоги Україні (75%), військової в частині надання боєприпасів і легкого озброєння (67,6%), військової в частині важкого озброєння (54,1%), прийняття біженців (46,8%), надання фінансової допомоги (41,1%).

 

 

13:10 У Харкові відновили роботу метро, яке після російського обстрілу не працювало із 22 березня, повідомив мер Ігор Терехов. Працюють усі лінії підземки, інтервал руху становить 20 хвилин.

 

 

12:40 У Києві внаслідок ракетного обстрілу зруйнована частина будівлі Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука, повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики. Руйнувань зазнала центральна частина корпусу. Зокрема вщент зруйновані спортивна зала, конгрес-хол та виставковий центр. Також суттєвих пошкоджень зазнали приміщення кафедр та авдиторії закладу.

 

 

12:25 Росія може передислокувати своє ППО до нафтових заводів, що послабить захист авіабаз, портів, штабів та інших військових об'єктів і зробить їх легшою мішенню, пише Forbes. Хоча українські удари не мають істотного впливу на загальний річний обсяг переробки, дронові атаки можуть змусити Кремль відвести цінні системи ППО з лінії фронту і розмістити їх навколо нафтової інфраструктури. Перед Кремлем може постати неминучий вибір: захищати нафтопереробні заводи або захищати передові сили – і, найімовірніше, буде неможливо зробити і те й інше.

 

 

12:00 Внаслідок російської ракетної атаки на Київ немає влучань у багатоповерхові житлові будинки, загиблих теж немає, п'ятеро людей травмовані, повідомив Київський міський голова Віталій Кличко. Під час зафіксовано падіння уламків збитих ракет у Печерському районі пошкоджено триповерхову будівлю спортзалу. 

 

 

11:30 Внаслідок атаки дронів на трансформаторній підстанції Новочеркаської державної районної електростанції у РФ спалахнула пожежа, повідомило BBC. Це найбільша теплоелектростанція та друга за потужністю після Ростовської АЕС електростанція у Ростовській області.

 

 

11:25 Близько 10:30 росіяни завдали удару по Києву двома балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму, повідомили в Повітряних силах. Цілі знищено, тип встановлюється.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 87 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 69 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 На газовому об’єкті у Львівській області, який атакував ворог, локалізовано пожежу та витік газу. Ситуація під контролем. Загрози для постачання газу споживачам немає, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Вночі сили ППО збили 8 із 9 ударних БпЛА типу «Shahed» (89%), якими противник атакував із мису Чауда (Крим). "Шахеди" знищено у межах Миколаївської (4) та Одеської (4) областей.

За минулі сім днів було збито 119 із 134 (89%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:20 Крім двох російських кораблів "Ямал" та "Азов", яких вразили Сили оборони 23 березня, зараз верифікується інформація і щодо ураження російського середнього розвідувального корабля «Іван Хурс», повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

201,7% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  76,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

240,7% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

353,0% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 91,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Вночі російська повітряна атака на південні регіони була зосереджена на Миколаївщині та Одещині, ворог продовжив удари по об’єктах енергетики, повідомили в Силах оборони півдня. Перед атакою дронами з літака тактичної авіації, з акваторії Чорного моря, намагаючись зашкодити роботі ППО, російські терористи випустили по Одещині протирадіолокаційну ракету Х-31П, ракета втратила бойову спроможність в повітрі, інформація про руйнування та постраждалих не надходила.
Далі ворог атакував кількома хвилями дронів типу "Shahed-131/136" з акваторії Чорного моря, по 4 ударних БпЛА було збито на Одещині та Миколаївщині.
Однак уникнути влучань не вдалось. У Миколаївській області ворог поцілив по енергетичному об’єкту, спалахнула пожежа, яку оперативно ліквідували вогнеборці, люди не постраждали.
Російські дрони баражували серед житлових кварталів населених пунктів. Внаслідок падіння збитого "шахеда" в приватному секторі Миколаєва пошкоджено двоповерховий житловий будинок – за попередніми даними, 11 людей поранені.
На Одещині уламки збитого дрона пошкодили енергетичний об’єкт та спричинили на ньому пожежу, через що було знеструмлено частину обласного центру та прилеглих населених пунктів. Пожежу ліквідовано. Люди не постраждали.

 

 

09:35 Українські сили 23 березня атакували 13-й судноремонтний завод ЧФ РФ у Севастополі і вразили великий десантний корабель Росії "Ямал"підтвердили в Головному управління військової розвідки України. За оцінками, характер пошкоджень ВДК "Ямал" має критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт, безперервно відкачують воду з ураженого корабля, який брав участь в анексії Криму, а з 2017 по 2023 рік перебував на ремонті.

 

 

09:25 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 18 березня 2024 року президент Росії Путін оголосив про будівництво залізничної лінії з Ростова-на-Дону на півдні Росії через тимчасово окуповані Росією території України до Криму. За словами Путіна, нова лінія у підсумку досягне Севастополя на півдні Криму і забезпечить дублювання Керченського мосту. Хоча Путін заявив, що перша завершена ділянка відновлює доступ до Бердянська, попереднє залізничне сполучення, яке використовувалося для завершення цього маршруту, проходить через територію, вразливу для ураження українськими високоточними системами дальнього радіуса дії.

• Нова залізнична лінія на південь від Донецька, між Колосками і Кам'янкою, завдовжки майже 60 км і була побудована за вісім місяців. Це майже напевно один з найбільших інфраструктурних проєктів, здійснених Росією на тимчасово окупованих територіях України, який відновлює залізничне сполучення, перерване бойовими діями за межами Донецька.

• Цілком ймовірно, що однією з найближчих цілей нової лінії буде підтримка російської активності в Маріуполі. У цьому портовому місті, зруйнованому Росією у 2022 році, знаходиться металургійний комбінат "Азовсталь" та інші об'єкти важкої промисловості, які, хоча наразі серйозно пошкоджені, Росія може спробувати відремонтувати та експлуатувати в майбутньому.

 

 

09:20 Вночі російські БПЛА атакували дві підстанції в південному регіоні, повідомили в Укренерго. Через пошкодження обладнання в Одесі та Одеській області енергетики вимушені збільшити періоди обмеження споживання. Щоби знизити навантаження на мережу, сьогодні в Одесі не працюватиме електротранспорт, також обмежено споживання електроенергії промисловістю. Без світла залишилися мешканці Пересипського району Одеси, повідомив "ДТЕК".

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська завдали удару по центру звʼязку Чорноморського флоту в окупованому Севастополі (Крим), а також, за повідомленнями, в ніч на 23 березня вдарили по нафтобазі і принаймні частково пошкодили два десантні кораблі ЧФ.

• У ніч з 23 на 24 лютого російські війська здійснили серію ударів ракетами та безпілотниками по об'єктах української енергетичної інфраструктури, переважно у південній і західній Україні.

• За повідомленнями, російські війська наближаються до околиць Часів Яру Донецької області, але навряд чи це загрожує оточенням або захопленням населеного пункту в найближчі місяці. Захоплення Часова Яру, якби вони змогли його здійснити, дало б російським військам обмежені, але незначні оперативні переваги.

• Інформаційне агентство "Ісламської держави" Amaq опублікувало 23 березня кадри, нібито зняті з камер нападників, які брали участь у нападі на "Крокус Сіті Хол" 22 березня.

• Російські чиновники запропонували посилити антимігрантську політику у відповідь на напад у "Крокус Сіті Холі".

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров висловив стурбованість реакцією російських ультранаціоналістів на напад на "Крокус Сіті Хол".

• Президент Росії Путін 23 березня підписав закон, що створює правову основу для зарахування членів Всеросійського козачого товариства до мобілізаційного резерву російської армії, ймовірно, в рамках поточної прихованої мобілізації та військової формалізації.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 60 бойових зіткнень.

Загалом протягом минулої доби ворог завдав 33 ракетні та 70 авіаційних ударів, здійснив 91 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу «Shahed» та крилаті ракети різних типів. Дані щодо даної атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Перемога та Попівка Сумської області; Золочів, Козача Лопань, Стариця Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Озерне, Залізне, Бердичі, Керамік, Нетайлове, Первомайське, Очеретине, Новокалинове, Красногорівка, Макарівка, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Веселе Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак ворога в районах населених пунктів Богданівка, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 10 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 25 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 3 рази, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив безуспішну атаку на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 засобах протиповітряної оборони, 3 артилерійських засобах та 1 станції РЕБ противника.

25.03.2024