801-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 74 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красний Хутір Чернігівської області; Лугівка Сумської області; Харків, Слобожанське, Веселе, Черкаські Тишки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Миропільське, Велика Писарівка, Лісне, Ромашкове Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак в районах населених пунктів Піщане, Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Берестове Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новосадове та Іванівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Новий, Кліщіївка, Роздолівка, південніше Іванівського Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Спірне та Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Роздолівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Тарасівка та Новоселівка Перша Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Костянтинівка, Парасковіївка, Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі південніше Новодарівки, Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області; Оріхів та Преображенка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Білогір’я, Роботине, Лобкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 9 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Берислав Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Миколаївка, Львове, Новотягинка, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, 3 пунктах управління, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 складу боєприпасів противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59/69.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 1 району зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції та ще 1 важливому об’єкту противника.

 

 

19:05 МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка і колишнього в.о. міністра оборони України Михайла Коваля. Щодо Порошенка, Павлюка і Коваля вказується, що їх розшукують "за статтею КК", але не уточнюється, за якою. Водночас МЗС України заявило, що оголошення в Росії у розшук Зеленського є свідченням відчаю російської державної машини та пропаганди.

 

 

18:30 Єрмак обговорив із головою МЗС Угорщини розвиток двосторонньої співпраці, повідомляє пресслужба Офісу президента. Сторони обговорили ключові питання українсько-угорських відносин, а також запланували подальші кроки для розвитку співпраці

 

 

17:55 В аеропорту Кишинева молдовські спецслужби затримували помічника нардепа Мустафи Джемілєва, повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. У 2018 році ФСБ Росії звинувачувала Ерола Велієва у створенні екстремістської групи в Криму. Як зазначила молдовська сторона, причиною затримання стало оголошення Росією Велієва у "національний розшук".

 

 

17:20 Німеччина від початку повномасштабної війни надала українському уряду близько 32 мільярдів євро всебічної допомоги, повідомила міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце в інтерв’ю "Укрінформу". Очолюване Шульце міністерство, за її словами, підтримує компанії в підготовці кваліфікованих кадрів та зміцненні енергопостачання. Також, як зазначається, Німеччина відіграє активну роль у допомозі в галузі охорони здоров’я.

 

 

16:35 У російському полоні наразі перебувають 32 працівники українських медіа, заявив в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. За його словами, ведуться переговори про їхнє якнайшвидше повернення.

 

 

15:50 Заяви Макрона щодо військ в Україні збільшують напруженість, вважає міністр оборони Італії Гвідо Крозетто. За його словами, італійські солдати за жодних умов не можуть бути залучені у війну в Україні.

"Наша позиція не змінюється: ми завжди говорили, що Україні потрібно всіляко допомагати, і ми це робимо, але ми також завжди виключали пряме втручання наших військових у конфлікт.

Тому що, на відміну від інших, ми маємо в нашій системі чітку заборону на прямі військові інтервенції, поза межами того, що передбачено законами і конституцією. Ми можемо передбачити лише збройне втручання за міжнародним мандатом — наприклад, на виконання резолюції ООН.

Гіпотетичне втручання в Україні не тільки не входило б у цей випадок, але й спровокувало б подальше розкручування конфлікту, що не принесло б користі, перш за все, самим українцям. Коротше кажучи, умов для нашого прямого втручання не існує".

 

 

15:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Середньодобова кількість російських втрат (вбитих і поранених) в Україні протягом квітня 2024 року залишилася на рівні 2024 року — 899 втрат на день.

• Цілком ймовірно, що протягом наступних двох місяців рівень втрат серед росіян знову зросте, оскільки вони відновлять цілеспрямовані наступальні операції на сході України. Це відбудеться після незначного зниження темпів операцій за останні два місяці після падіння Авдіївки.

• Загальна кількість російських втрат з початку конфлікту наразі становить понад 465 000 осіб. Цілком ймовірно, що, незважаючи на величезні людські жертви, Росія повністю адаптувала свої збройні сили до війни на виснаження, в якій перевага надається масі, а не якості. Ця ставка на масовість майже напевно збережеться протягом всієї війни в Україні і матиме довготривалий вплив на майбутню російську армію.

 

 

14:45 Україна все більше зацікавлена в отриманні американського безпілотника-розвідника MQ-9 Reaper, пише Politico. Повідомляється, що Київ цікавить застосування цих дронів для розвідки глибоко в російському тилу. Однак, як зазначає видання, у Вашингтоні не наважуються передати Україні ці дрони через побоювання, що Росія може їх збити.

 

 

14:10 Трамп у разі перемоги планує змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП, пише The Telegraph. Трамп вважає, що країни-члени повинні зробити більше внеску в колективну оборону Альянсу на тлі загроз з боку Росії та Китаю. Як зазначає видання, Трамп також вважає, що допомога Україні не має зараховуватися у суму витрат на оборону. Минулого року лише 11 із 32 членів альянсу досягли нинішньої мети у 2%.

 

 

13:35 США ведуть переговори з країнами G7 про надання допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів доларів, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Пропонується, щоб значна частина грошей була виділена за рахунок надприбутків від заморожених російських активів, більшість яких перебуває у Європі. Зазначається, що Сполучені Штати наполягають на досягненні угоди під час зустрічі лідерів G-7 в Італії в червні.

 

 

12:50 Уряд України постановою Кабінету Міністрів №492 продовжив на один місяць бронь від мобілізації для залізничників.

 

 

12:20 Видання «Слово і діло» проаналізувало, хто з міністрів оборони та скільки військової техніки вивів зі складу ЗСУ:

 

 

 

11:40 У Павлоградському районі Дніпропетровщини збили 5 "шахедів", але було пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, три приватні будинки, один з яких загорівся, повідомили в Дніпропетровській ОВА. Постраждали двоє людей.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 222 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах споживачів не обмежували.

 

 

10:35 Вчора у години вечірнього піку на запит України здійснювалося аварійне постачання електроенергії з енергосистем Румунії, Польщі та Словаччини, повідомили в Міненерго. Сумарний обсяг екстреного постачання становив менше відсотка від добового споживання електроенергії. У денні години Україна на запит Польщі в екстреному порядку отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

215,7% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  81,6% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

272,1% автомобільної техніки (з них 4,5% за минулий тиждень),

394,2% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

 94,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 13 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» та чотирма зенітними керованими ракетами С-300. Усі пуски здійснювались із Бєлгородської області РФ. В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 13 ударних БпЛА у Харківській та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів було збито 19 із 19 (100%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці продовжують наголошувати, що головною метою Росії на 2024 рік залишається захоплення Донецької та Луганської областей та що російські війська планують свою наступальну операцію на літо 2024 року.

• Повідомляється, що перші поставки відновленої військової допомоги США прибули в Україну на початку цього тижня, хоча, ймовірно, знадобиться ще кілька тижнів, перш ніж західна зброя і боєприпаси надійдуть у прифронтові райони в повному обсязі.

• Українські посадовці зазначили, що чисельність російських військ в Україні за останні місяці суттєво не збільшилася, але російські збройні сили продовжують покращувати свої бойові якості, хоча з початку війни вони зазнали значної деградації, насамперед серед елітних підрозділів.

• За словами українських посадовців, російська армія, ймовірно, збереже нинішні темпи заміни особового складу і не накопить значної кількості особового складу, необхідного для створення резервів стратегічного рівня для проведення більш масштабних наступальних операцій у 2024 році.

• Павлюк заявив, що ні російські, ні українські війська не зможуть досягти перемоги в Україні лише за рахунок війни на виснаження — на цьому послідовно наголошують українські посадовці та військові аналітики протягом останніх місяців.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу дав досить відверту оцінку нещодавнім успіхам Росії в Україні й утримався від радикальних заяв про успіх російських воєнних дій, можливо, намагаючись стримати внутрішні очікування щодо найближчих успіхів Росії в Україні напередодні наступальної операції влітку 2024 року.

• Інсайдерське джерело, яке зазвичай точно повідомляє про зміни в російському військовому командуванні, заявило 2 травня, що за останні місяці міністерство оборони Росії замінило кількох командирів високого рівня.

• НАТО заявила 2 травня, що вона "глибоко стурбована" активізацією російських гібридних операцій на території країн — членів НАТО і що ці операції становлять загрозу безпеці Альянсу.

• Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон оголосив про намір Сполученого Королівства надавати довгострокову підтримку Україні і заявив, що українські війська можуть завдавати дальні удари по території Росії за допомогою зброї, наданої Великою Британією.

• Генеральний директор "Ростеха" Чемезов під час зустрічі з прем'єр-міністром Росії Мішустіним 3 травня оголосив, що російський державний оборонний конгломерат "Ростех" збільшує виробництво всіх варіантів керованих планерних бомб.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 119 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 105 авіаційних ударів, здійснив 91 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні та багатоквартирні будинки, об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 13 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 13 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Баранівка Сумської області; Борова, Куп’янськ Харківської області; Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області; Спірне, Терни, Ямполівка, Торське, Лиман, Верхньокам’янське, Спірне, Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Диліївка, Нью-Йорк, Вовче, Калинове, Желанне, Веселе, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Комишівка, Карлівка, Богоявленка, Євгенівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області та Кринки на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Кислівка Харківської області та Андріївка, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку відбито 7 атак, здійснених противником в районах Макіївки, Невського і Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Новий, Кліщіївка і Андріївка на Донеччині.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 34 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове та західніше Семенівки.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Водяне Донецької області, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку противник 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 11 безуспішних атак.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 3 пунктах управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління та 2 артилерійських засобам противника.

04.05.2024