802-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 103 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 100 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Грем’яч Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Єліне, Клюси, Семенівка, Олександрівка, Миколаївка Чернігівської області; Тарасівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару по місту Харків. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районах населених пунктів Новосадове та Торське Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 32 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Новий, Роздолівка, Іванівське та Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Диліївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 24 атаки в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Прогрес, Вовче та Галицинівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Євгенівка та Єлизаветівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Велетенське, Понятівка, Інженерне, Інгулець, Антонівка та Садове Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 3 радіолокаційних станціях, 2 засобах протиповітряної оборони та 2 артилерійських засобах противника.

 

 

18:55 Росіяни вдарили 5 ракетами по Слов'янській ТЕС, повідомив заступник начальника Миколаївської МВА Володимир Проскунін. В ході обстрілу було пошкоджено ряд об'єктів на території станції. Постраждалих внаслідок обстрілу не було.

 

 

18:20 Голова Китаю Сі Цзіньпін прибув до Франції, розпочавши своє кількаденне турне європейськими країнами. Сі також планує відвідати Сербію та Угорщину. Зазначається, що це його перший візит на континент з часів пандемії коронавірусу.

 

 

17:45 Після хвилі масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури сума збитків оцінюється у понад мільярд доларів, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. За його словами, основних пошкоджень внаслідок масованих атак зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії. Міністр наголосив, що енергосистема на сьогодні стабільна, але ситуація досить складна.

 

 

17:10 Фінляндія планує побудувати завод з виробництва тротилу на тлі нестачі снарядів, пише Yle. Повідомляється, що дефіцит тротилу та інших вибухових речовин у Європі "вважається майже критичним", а обсяги виробництва єдиного тротилового заводу в ЄУ, що розташований у Польщі, є недостатніми для задоволення високого попиту. За словами голови міноборони Фінляндії, виробництво тротилу посідає центральне місце з огляду на ситуацію в Україні. Міністр додав, що завод має стати спільним проєктом із країнами-союзниками Фінляндії, але поки немає остаточного рішення, де саме його будуватимуть.

 

 

16:35 Допомога США посприяє Україні здійснити контрнаступ у 2025 році, вважає радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. За його словами, з новою допомогою від Вашингтона Київ матиме можливість "тримати оборону" і "забезпечити, щоб Україна вистояла проти російського нападу" протягом 2024 року. Водночас Салліван додав, що Україна має намір "рухатися вперед, щоб повернути собі територію, яку росіяни відібрали у неї".

 

 

16:00 Країни НАТО вперше від початку повномасштабної війни в Україні в «конфіденційній формі» встановили дві «червоні лінії», у разі перетину яких Альянс може безпосередньо втрутитися у війну в Україні, пише La Repubblica:

1) якщо Росія прорве лінію оборони України і до конфлікту приєднається третя країна – Білорусь;

2) провокація РФ проти країн Балтії, Польщі або напад на Молдову.

Наразі у НАТО немає жодних оперативних планів, які передбачають відправку військ у зону бойових дій.

 

 

15:20 Європейські спецслужби попередили уряди своїх країн, що Росія активно планує диверсії по всьому континенту, зокрема вибухи, підпали і пошкодження інфраструктури, безпосередньо і через підставних осіб, не надто переймаючись тим, що це може призвести до жертв серед цивільного населення, пише Тhe Financial Times.

 

 

15:00 За минулий тиждень, з 29 квітня по 5 травня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 837 російських атак (позаминулого тижня – 672), при цьому знищено 8380 одиниць особового складу (позаминулого – 6620): у середньому 10,0 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 9,9).

Найбільше атак було на Авдіївському (290 vs 208 позаминулого тижня), Бахмутському (184 vs 148), Новопавлівському (135 vs 162) та Лиманському (111 vs 132) напрямках.

 

 

 

 

14:50 Під час Великодньої літургії Вселенський патріарх Варфоломій закликав провести обмін полоненими між Росією та Україною за принципом «всіх на всіх», повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Раніше під час великодньої промови 31 березня аналогічний заклик до обміну прозвучав від Папи Римського Франциска.

 

 

14:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 113 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 110 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

13:05 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора далі застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

13:00 Вчора у години вечірнього піку на запит України здійснювалося аварійне постачання електроенергії з енергосистем Румунії та Польщі, повідомили в Міненерго. Сумарний обсяг екстреного постачання становив менше відсотка від добового споживання електроенергії.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Указ від 17 квітня 2024 року, підписаний проросійським губернатором Запорізької області, вказує, що Росія готує необхідну інфраструктуру та заходи для проведення призову на військову службу в окупованих Росією районах Запоріжжя.

Це буде перший призов на цій тимчасово окупованій території з моменту її незаконної анексії Росією у вересні 2022 року. Цілком ймовірно, що Росія розглядає цей захід як спосіб задовольнити потребу російських збройних сил у додатковому персоналі для підтримки своїх військових зусиль. Вплив указу, ймовірно, буде обмеженим з огляду на те, що значна частина населення Запоріжжя виїхала. Наприклад, у Мелітополі, найбільшому місті тієї частини Запорізької області, що перебуває під російським контролем, залишилося лише 40% довоєнного населення, і половина з них – етнічні росіяни, яким запропонували роботу в місті.

Цей указ також є частиною ширшої кампанії російської влади на тимчасово окупованих територіях, спрямованої на примушування населення прийняти російське управління. Це також збігається зі спробами змусити мешканців мати паспорти Російської Федерації та голосувати на нещодавніх президентських виборах у Росії. Кремль продовжує проводити невпинну політику русифікації на тимчасово окупованих територіях України.

 

 

11:00 Президент Володимир Зеленський привітав українців з Великоднем:

"Сьогодні наша молитва – за всіх українців, які чекають цього світанку й неодмінно побачать його, дочекаються миру, правди й Бога, який повернеться на випалену землю.

Долаючи спільний шлях, відчуваючи спільний біль, усіх нас об’єднує сьогодні одна спільна молитва. За всіх наших бійців, які зустрічають Великдень в окопах і на позиціях. За наших воїнів світла, які стримують демонів на всіх напрямках. За тих, хто дотримується в житті ще однієї заповіді: захищати Україну. За те, щоб усі вони повертались живими.

За всіх наших цивільних людей, які щодня важко працюють, аби держава була міцною, аби успішно долала нечисту. За тих, хто живе й працює для цього. За всіх наших дітей. Не за віком мужніх хлопчиків і дівчаток, у яких Росія вкрала дитинство, але які, попри все, не розучились усміхатися й вірити в диво.

За всіх наших матерів і батьків, у яких забрали щасливу, спокійну старість. Та які, попри все, тримаються й піклуються по нас. За всі наші міста й села, які повинні відчувати Господню благодать, а не постійний терор зла.

Біблія вчить нас любові до ближнього. А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли навіть за сотні кілометрів одне від одного ми підтримуємо й допомагаємо одне одному. Захищаємо одне одного. Молимось одне за одного. Коли всі ми стали одне одному ближчими, одне одному ближніми.

А колишній сусід, що постійно набивався нам у брати, для нас далекий на віки. Він порушив всі заповіді, зажадав наш дім, прийшов нас убивати. Світ бачить це. Бог знає це. І ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть.

Сьогодні наша молитва – за всіх українців, які чекають цього світанку й неодмінно побачать його. Дочекаються миру, правди й Бога, який повернеться на випалену землю. Всіяну шрамами у вигляді воронок і траншей. Повернеться тишею, спокоєм, квітами замість мін на полях. Повернеться дитячим сміхом замість реву повітряної тривоги.

Я вірю в це щодня, особливо цього великого дня в цьому великому місці, сказав Зеленський, який записав звернення в храмі Святої Софії в Києві. "Історія якого нагадує: ні ординська навала, ні нацистська окупація, ні російський терор не зможуть стерти нас з лиця Землі.

Нехай усім, хто віддав життя за Україну, Бог подарує вічний спокій їхнім душам і вічний мир їхнім нащадкам".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині (у зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних, виникла потреба коригування деяких позицій загальних втрат противника – ББМ, артилерійських систем, РСЗВ, крилатих ракет, автомобільної техніки та спеціальної техніки. Загальна цифра скоригована, а втрати за добу подаються у звичайному режимі):

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

215,8% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  81,8% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

273,6% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

396,4% артилерійських систем (з них 7,4% за минулий тиждень),

 94,9% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 56,2% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

07:55 Вночі року російські війська атакували з північного та південного напрямків 24 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136». Райони пусків – Курська обл. РФ та мис Чауда – Крим.

Повітряний напад противника відбивали зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил та мобільні вогневі групи Сил оборони України. В результаті бойової роботи знищено 23 ударні БпЛА у Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів було збито 38 із 39 (97%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

07:40 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:35 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 3 на 4 травня російські війська здійснили помітне тактичне просування на північний захід від Авдіївки в районі Архангельського, ймовірно, після того, як 3 травня українська сторона вирішила вивести свої сили з цього району.

• Кремль продовжує намагатися представити свою неспровоковану агресивну війну проти України як щось інше, ніж вона є насправді, продовжуючи стверджувати про юрисдикцію російського федерального законодавства над суверенними державами.

• Російські правоохоронні органи провели 4 травня обшук у Тульській області у прихильників ув'язненого російського ультранаціоналіста і колишнього офіцера Ігоря Гіркіна (відомого як Стрєлков), можливо, в спробі підготувати інформаційні умови для заборони цього руху в Росії.

• Кремль продовжує свою кампанію з централізації контролю над нерегулярними силами "ДНР" шляхом кооптації командирів і чиновників "ДНР".

 

 

07:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:20 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні та багатоквартирні будинки, об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 24 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 23 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Красний Хутір Чернігівської області; Лугівка Сумської області; Харків, Слобожанське, Веселе, Черкаські Тишки, Петропавлівка, Іванівка Харківської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Новосадове, Дружба, Тарасівка, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Карлівка, Георгіївка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Оріхів, Преображенка Запорізької області; Берислав, Садове та Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Берестове Луганської області.

На Лиманському напрямку відбито 9 атак, в районах Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області тв Спірне, Роздолівка, Новий, Кліщіївка, південніше Іванівського на Донеччині.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах південніше Новодарівки, Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 10 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, 3 пунктах управління, 3 зенітно-ракетних комплексах та 1 складу боєприпасів противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59/69.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 1 району зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції та ще по 1 важливому об’єкту противника.

05.05.2024