765-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 61 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 38 ракетних та 59 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бочкове, Успенівка, Хрипуни Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Заріччя, Леонівка Чернігівської області; Олексіївка, Миропілля Сумської області; Ветеринарне, Вовчанськ, Потихонове Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ізюмське Харківської області, Новоєгорівка Луганської області та Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка, Невське Луганської області та Серебрянське лісництво.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр та Іванівське Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 16 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Межове, Яснобродівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області, де ворог понад 20 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Оріхів, Новоданилівка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я та Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 2 атаки позицій наших військ на лівому березі Дніпра. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Микільське Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління, 1 зенітно-ракетному комплексу та 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 артилерійському засобу ворога.

 

 

19:55 Зеленський погодив призначення колишнього секретаря РНБО Олексія Данілова на посаду посла в Молдові, заявив Президент у вечірньому зверненні. Президент додав, що Молдова є надзвичайно важливою для України державою з огляду на безпекові виклики та двосторонню взаємодію.

 

 

19:40 Зеленський звільнив Андрія Смирнова та Олексія Дніпрова з посад заступників керівника Офісу президента. На ці посади призначено Ірину Мудру та Олену Ковальську. Дніпров був призначений заступником керівника ОП 9 липня 2021 року; Смирнов працював на цій посаді з 10 вересня 2019 року.

 

 

19:10 Україна у березні отримала близько 9 млрд доларів зовнішнього фінансування, повідомили у Мінфіні. В міністерстві зазначили, що у 2024 році зовнішнє фінансування України сягає 10,1 мільярда доларів, а загалом від початку широкомасштабного вторгнення РФ мовиться про 83,7 мільярда доларів.

 

 

18:35 Українське збіжжя росіяни вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, до цього причетні також європейські компанії, пише NGL.media з посиланням на російські експортні дані. Згідно з розслідуванням, основним експортером збіжжя з окупованих територій є російське підприємство "Государственный зерновой оператор", створений у середині травня 2022 року в окупованому Мелітополі. На початку 2023 року компанія потрапила під санкції США, пізніше санкції наклали Україна та Великобританія – проте російське підприємство успішно обходить ці обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках компанії-прокладки. Як повідомляється, лише у 2023 році "Государственный зерновой оператор" експортував 212 тис. тонн українського збіжжя приблизною вартістю 46 млн доларів.

 

 

18:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Військово-повітряні сили України 24 березня 2024 року завдали низку ударів по Криму. Однією з цілей був Центр зв'язку Чорноморського флоту, розташований у Севастополі.

• Аналіз знимок показав, що одна будівля зазнала структурних пошкоджень, зокрема часткового обвалу даху, а ще дві будівлі мають вибухові пошкодження. Внаслідок ударів також були пошкоджені два великі десантні кораблі проєкту 775 і один розвідувальний корабель класу "Юрій Іванов".

• Через такі удари російські судна більшої місткості, які зазвичай використовують портову інфраструктуру в Севастополі, були змушені передислокуватися в альтернативні портові споруди далі на схід. Незважаючи на спроби Росії обмежити свої втрати, Україна продовжує демонструвати успіхи у зменшенні здатності Чорноморського флоту впливати на ситуацію в регіоні.

 

 

17:50 Постачання боєприпасів для України у межах чеської ініціативи вже розпочалося, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Міністр додав, що не уповноважений розкривати більше деталей.

 

 

17:15 Ердоган вирушить із офіційним візитом до Сполучених Штатів 9 травня, пише Reuters. Як зазначається, ця поїздка має стати першим візитом президента Туреччини до Вашингтона з 2019 року, коли пост президента США ще обіймав Дональд Трамп.

 

 

16:40 Японський уряд підтримав продовження торговельних санкцій проти РФ, повідомляє Kyodo. Міністр фінансів Японії Сюнічі Сузукі заявив, що Японія у співпраці з міжнародною спільнотою збільшуватиме тиск на Росію за вторгнення в Україну – зокрема до кінця березня 2025 року весь російський імпорт до Японії буде обкладено підвищеними митами.

 

 

16:05 МАГАТЕ не надають доступу для перевірки інформації про присутність військової техніки РФ на ЗАЕС, повідомляється на сайті агентства. МАГАТЕ також зазначило, що протягом останнього тижня експерти продовжували щодня чути вибухи на різних відстанях від станції.

 

 

15:30 Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу, підсумували в експертній комісії Українського інституту національної пам'яті із визначення належності об'єктів до символіки російської імперської політики. Незважаючи на перейменування об'єкта на Арку свободи українського народу, монумент репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України.

 

 

15:10 В ході боїв при відведенні Сил оборони з Авдіївки в російський полон потрапили 25 українських військовослужбовців, повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

 

 

14:35 Через інтенсивні російські атаки на енергосистему Україна втратила 10–12% генерувальних потужностей від наявних на момент першої атаки 22 березня, повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Напевно, більшість цих об'єктів не вдасться відновити і до наступного осінньо-зимового періоду. Найгірша ситуація як із захистом, так і з відновленням у вугільній генерації, по якій прицільно бив ворог.

Ситуацію ускладнює перебування в аварійному ремонті одного з атомних енергоблоків потужністю 1 ГВт, який і протягом осінньо-зимового періоду працював не на повну потужність "через технічні негаразди". Оцінюючи наслідки обстрілів, Харченко зазначив, що вони не такі критичні, яким були б,  якби сталися, наприклад, у лютому, але попереду складні часи для енергетики: "Зараз ми у весняному нижньому піку споживання, і водночас гідроенергетика, яка може працювати, працює на повну потужність через повінь. Але влітку ситуація зміниться. Літній пік споживання буде в другій половині липня – серпні, й навіть за максимального імпорту важко передбачити, який дефіцит буде".

Переорієнтацію росіян на точкові удари по генерації Харченко пояснив тим, що удари по магістральних мережах, які вони застосовували взимку, не мали належного результату, але нападники, найімовірніше, не встигли організувати атаки на генпотужності раніше, доки було холодно: "Вони зрозуміли, що магістральні мережі добре захищені та стійкі, і змінили стратегію. Але не встигли зробити це вчасно. Проте атаки були добре сплановані, із залученням російських енергетиків і розвідки. Як доказ – уражено багато об'єктів, які перебувають у стадії ремонтів, і там із цією метою знято захист. Також вони почали направляти велику кількість засобів ураження на один об'єкт, що значно ускладнює роботу ППО".

 

 

14:05 Президент України Володимир Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади надзвичайного і повноважного посла України в Республіці Молдова. Шевченка було призначено на цю посаду 18 грудня 2019 року.

 

 

14:00 Інформацію про можливий перетин російськими ракетами під час атаки на Україну 29 березня кордону з Молдовою уточнюють, повідомив в ефірі телемарафону начальник служби зв'язків із громадськістю Повітряних сил Збройних Сил України Ілля Євлаш, зазначивши, що "дійсно, в той бік, у напрямку населеного пункту Ожеве летіли ракети. Але щодо перетину кордону інформації поки що в нас немає".

 

 

13:50 В Румунії на острові Велика Бреїла поблизу кордону з Україною знайшли на фермі фрагменти безпілотника, повідомило міністерство оборони Румунії. Гучний удар після падіння дрона почули місцеві мешканці. Повідомляють, що це був російський дрон, який мав атакувати українські порти на Дунаї і, найімовірніше, у нього відмовила система наведення GPS. Це щонайменше п'ятий інцидент з падінням російських безпілотників на румунській території.

 

 

13:35 Досвід минулих місяців і тижнів свідчить, що росіяни значно наростили активність авіації, застосовують КАБи – керовані авіабомби, які руйнують наші позиції; токож вони ведуть щільний артилерійський та мінометний вогонь: ще кілька днів тому перевага ворога щодо випущених боєприпасів становила співвідношення близько 6:1, розповів головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський, додавши:

"Але ми навчились воювати не кількістю боєприпасів, а майстерністю застосування тієї зброї, яка є. Крім того, ми максимально використовуємо перевагу в засобах безпілотної авіації. Хоча ворог намагається нас наздогнати у цьому ефективному виді зброї. На певних ділянках фронту нам вдалося вирівняти ситуацію щодо артилерії, і це відразу позначилося на обстановці в цілому. Наші артилеристи використовують високоточні боєприпаси для ураження скупчень противника навіть за десятки кілометрів від лінії фронту. Ворог щодобово не лише має значні втрати у живій силі та техніці, зокрема артилерійських системах, – він ніколи й ніде не може почуватися у безпеці, також на тимчасово окупованих територіях України. Це важливий психологічний чинник. Їм не буде спокою на нашій землі. Ніколи. І кожен окупант повинен це усвідомлювати".

 

 

13:25 Президент Володимир Зеленський 29 березня провів перше засідання Ради національної безпеки та оборони після зміни секретаря РНБО і назвав п’ять пріоритетів роботи РНБО:

"Ми розпочинаємо оновлену роботу Ради національної безпеки і оборони України.

Перше – більше прогнозованості, саме цієї функції. Нам потрібне посилення можливості України прогнозувати та впливати на процеси, від яких залежить національна безпека нашої держави.

Друге – продовження виконання всіх поточних завдань системи РНБО. І особливо уважно – щодо санкційної політики нашої держави.

Третє – доктринальна робота. Чіткість національних орієнтирів і системність у їх реалізації – це те, що потрібно і зараз, і після війни.

Четверте – кібербезпека та інформація. РНБО має потенціал робити більше для захисту від ворожих дестабілізаційних операцій та координації всіх державних інституцій у цій сфері.

І п’яте – робота Ставки, проєкти рішень, контроль за виконанням рішень – усе це, звичайно, має бути продовжене. Очевидний пріоритет – це оборона нашої держави та захист нашого суспільства."

 

 

13:05 Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних Сил обсяги необхідної мобілізації були суттєво зменшені, розповів Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський:

"Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців.

Наразі ми переглядаємо чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин. Але й при цьому необхідно утримуватися від крайнощів. У всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Це не менш важлива частина роботи. Та війна, яку ми вимушені вести проти російських загарбників, – це війна на виснаження, війна логістики. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати. Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади та про багато іншого. Ці люди роблять свій внесок у ефективність бойових дій.

Хочу, зокрема, наголосити: ті громадяни, які приходять до війська після мобілізації, не потрапляють відразу на фронт. За дуже спеціальними винятками, наприклад, коли у людини вже є бойовий досвід, переважна більшість цих осіб прибувають до навчальних військових частин та центрів. Кількість людей, які проходять таке навчання, на лютий поточного року становила 84 відсотки від загальної кількості мобілізованих. Лише після такого навчання їх можуть спрямовувати на доукомплектування військових частин для відновлення їхньої боєздатності".

 

 

12:50 Незважаючи на плани щодо постачання Україні далекобійних балістичних ракет ATACMS, ризик ескалації конфлікту нині нижчий, ніж раніше, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал Чарльз Браун на зустрічі з Групою військових оглядачів. Водночас він висловив сумнів у можливостях Росії розпочати нову велику наступальну операцію: на його думку, російські війська ще минулого року витратили значні ресурси.

 

 

12:30 Головними умовами перемоги України над Росією є збереження життя людей та єдність суспільства, наголосив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський:

«Наразі головне для нас – зберегти людей. "Залізо" можна відновити, а людей, які загинули, вже не повернеш. Є ще один пріоритет. Це єдність суспільства. Відсутність політичного розбрату. Ми маємо пам’ятати про трагічні сторінки нашої історії. Я переконаний: Росія ніколи не зможе перемогти нас на полі бою, поки українці зберігають єдність та силу духу. Якщо марнувати енергію та сили на порожні політичні суперечки – це шлях навіть не до поразки, а до загибелі».

 

 

12:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 144 населені пункти на території 17 областей України, підтверджено ураження 174 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Попри нічний удар по електростанціях, енергосистема працює збалансовано. Дефіцит електроенергії не прогнозується, повідомили в Укренерго. Грозовий фронт, що проходить Україною, сприяє роботі вітрових електростанцій, на теплових електростанціях включено в роботу три енергоблоки. Вчора в енергосистемі в години активної роботи сонячних та вітрових електростанцій утворився профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит «Укренерго», польський оператор енергосистеми PSE з 11:00 до 15:00 надавав аварійну допомогу, купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 1600 МВт·год.

 

 

11:50 Сильний вітер та дощ завдали суттєвих пошкоджень мережам обленерго, повідомили в Міненерго. На ранок знеструмлено 212 населених пунктів у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій областях. З інших причин знеструмлено 374 населені пункти, через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

 

 

11:45 Росіяни атакували дронами та ракетами енергетичні об’єкти у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано-Франківській областях, повідомили в Міненерго. На Дніпропетровщині обстріляні об’єкти теплової генерації, на Івано-Франківщині внаслідок удару по енергетичному об’єкту є пошкодження обладнання. Також пошкодження обладнання внаслідок ударів по об’єктах генерації є у Дніпропетровcькій, Черкаській та Кіровоградській областях. Знеструмлювалися підстанції та, як наслідок, споживачі (але залізниця працює без збоїв у русі потягів).

 

 

11:40 Через наслідки нічної атаки на Криворіжжі діють аварійні відключення, повідомили в Укренерго. Надвечір при зростанні споживання можливо застосування заходів обмеження споживання в інших областях східного та дніпровського регіонів. На Харківщині вночі споживання не обмежувалось. Але вранці зі зростанням споживання диспетчерський центр «Укренерго» був вимушений застосувати графіки погодинних відключень обленерго.

 

 

11:35 Під час ракетного ворожого удару обстріляно один з об’єктів газової інфраструктури в західному регіоні країни, повідомили в Міненерго. Наслідки з’ясовуються.

 

 

11:30 Внаслідок нічної масованої атаки постраждали теплові та гідроелектростанції. На об’єктах триває огляд пошкоджень, повідомили в Укренерго. Також були пошкоджені високовольтні лінії електропередачі 330 кВ «Укренерго», розпочато аварійно-відновлювальні роботи. На електростанціях, що були пошкоджені під час атаки 22 березня, триває розбір завалів, відновлення пошкодженого.

 

 

11:00 У Кіровоградській області вночі збили чотири "шахеди", в Олександрійському районі уламками дрона пошкоджено приміщення однієї з установ (розбито вікна), повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

 

 

10:40 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

202,7% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  76,4% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

243,9% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

356,7% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 91,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 52,1% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:15 Візуалізація від OSINT-групи monitoringwar приблизного маршруту КРПБ Х-101/555, балістики, АРПБ "Кинджал" під час атаки нині вранці (за інформацією Повітряних сил України).

 

 

 

10:10 Російські війська вночі атакували три теплоелектростанції ДТЕК, повідомив енергохолдинг. Серйозно пошкоджено обладнання, поранено одного енергетика. Від початку повномасштабного вторгнення ворог обстріляв ТЕС ДТЕК понад 160 разів.

 

 

10:05 Під час нічної масованої атаки російських військ цієї ночі сили ППО збили над Дніпропетровською областю 10 безпілотників – у Павлоградському, Криворізькому, Дніпровському, Кам'янському районах, над Дніпром знищили 4 ракети, є потерпілі та пошкодження енергетичної інфраструктуриповідомив голова Дніпропетровської області Сергій Лисак. Енергетичні об'єкти пошкоджено у Дніпровському, Криворізькому та Кам'янському районах. На одному з них постраждав чоловік. У Кам'янському, де ворог зруйнував дачний кооператив, є п'ятеро поранених.

 

 

10:00 Сили оборони вночі ліквідували шість ворожих "шахедів" у небі Черкаської області і крилату ракету (на Уманщині), втім, є ракетні влучання по об'єкту енергоінфраструктури, через падіння уламків зруйновано нежитлове приміщення, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

 

 

09:55 Під час відбиття нічної повітряної атаки на Хмельниччині збито три цілі, постраждалих або пошкоджень немає, повідомила Хмельницька ОВА.

 

 

09:50 Підрозділи Сил оборони на світанку знищили повітряні цілі, які атакували об'єкти критичної інфраструктури Івано-Франківської області, обійшлося без жертв, повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

 

 

09:45 Цієї ночі Львівщину атакували 11 ворожих безпілотників та дві ракети типу «Кинджал», всі 11 безпілотників воїни ПвК «Захід» знищили, ракети, на жаль, збити не вдалося, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Уламки ворожої зброї пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури у нашій області. На щастя, обійшлося без загиблих та травмованих.

 

 

09:40 Вночі росіяни завдали потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши різні типи ракет та ударні БпЛА. Під атакою перебували міста Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, окремі населені пункти Дніпропетровської області, окремі об'єкти Львівської області.

Усього – 99 засобів повітряного нападу:

- 60 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (район пусків Приморсько-Ахтарськ, Курська область РФ);

- 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» (із трьох винищувачів МіГ-31К – Рязанська область РФ);

- 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (ТОТ Крим);

- 9 керованих авіаційних ракет Х-59 (із дев’яти літаків Су-34 – Бєлгородська область РФ);

- 4 крилаті ракети «Іскандер-К» (Курська область РФ);

- 21 крилата ракета Х-101/Х-555 (із одинадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – Енгельс РФ).

У результаті протиповітряного бою знищено 84 повітряні цілі:

- 58 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (97%);

- 17 крилатих ракет Х-101/Х-555 (81%);

- 5 керованих авіаційних ракет Х-59 (56%);

- 4 крилаті ракети «Іскандер-К» (100%).

За минулі сім днів було збито 170 із 184 (92%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Наразі Україна не дозволяє російським військам досягти значних тактичних успіхів уздовж усієї лінії фронту, але подальші затримки з наданням військової допомоги з боку США, ймовірно, збільшать загрозу російського оперативного успіху, в тому числі в нелінійний і, можливо, експоненційний спосіб.

• Подальша деградація української системи протиповітряної оборони є одним з найбільш очевидних шляхів, за допомогою якого російські війська можуть завдати нелінійного оперативного удару.

• Здатність Росії проводити опортуністичні, але обмежені наступальні дії вздовж міжнародного кордону України з Росією надає їй додаткові можливості для обмеження української живої сили і техніки, однак західна допомога і зусилля України, спрямовані на розв'язання кадрових проблем, послабили би вплив подібних зусиль з боку Росії.

• Президент Росії Путін продовжує робити сенсаційні заяви в рамках триваючої кампанії рефлексивного контролю, яка має на меті стримати подальше надання західної військової допомоги Україні і відвернути увагу від нарощування російських сил, що протистоять НАТО.

• Заяви Путіна від 27 березня не є ані новими, ані несподіваними і найкраще ілюструють, як Кремль регулярно заповнює західний інформаційний простір часто неактуальною або вирваною з контексту правдою, а не відвертою дезінформацією або дезінформацією, щоб сформувати глобальне сприйняття і просунути свої власні довгострокові цілі.

• Російський слідчий комітет на тлі постійних зусиль Кремля пов'язати Україну і Захід з цим терактом, щоб отримати більшу внутрішню підтримку війни в Україні, цілком очікувано заявив, що має докази причетності України до теракту в "Крокус Сіті Холі" 22 березня.

• Президент Росії Путін висловив занепокоєння зростанням етнічної напруженості в російському суспільстві після теракту в "Крокус Сіті Холі" і, можливо, безпідставно звинувачує Україну і Захід у нападі на "Крокус Сіті Холл", щоб відвернути внутрішню увагу від етнічної напруженості.

• Як повідомляється, удари українськими безпілотниками по нафтопереробних заводах в Росії змушують Росію імпортувати бензин з Білорусі.

• Незалежне розслідування виявило, що міжнародні інформаційні кампанії, пов'язані з покійним фінансистом "групи Ваґнера" Прігожиним, залишаються активними, незважаючи на те, що російський уряд після смерті Прігожина закрив медіакомпанії й організації, відкрито пов'язані з ним.

• Російські високопосадовці все частіше звинувачують вірменське керівництво в тому, що Вірменія продовжує дистанціюватися від відносин з Росією у сфері безпеки після втрати Нагірного Карабаху, коли Кремль кинув Вірменію напризволяще.

• Росія продовжує зусилля щодо постачання балістичних ракет та іншої зброї з Північної Кореї для використання в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 59 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 131 авіаційний удар, здійснив 128 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, медичні установи, автомобілі, школа, дитячий садок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed” та крилаті ракети різних типів. Дані щодо даної атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Бобилівка Сумської області; Борова, Куп’янськ Харківської області; Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Миколаївка, Залізне, Часів Яр, Андріївка, Диліївка, Новобахмутівка, Карлівка, Очеретине, Уманське, Бердичі, Красногорівка, Костянтинівка, Антонівка, Старомайорське, Донецької області; Комишуваха, Малинівка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак в районах населених пунктів Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 3 атаки в районі населеного пункту Семенівка Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне де противник, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 8 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного, північно-західніше Вербового та північніше Приютного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби здійснено 2 атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 4 пунктах управління, 4 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів окупантів.

29.03.2024