Місцями криза жанру

Думати, а потім робити – принцип, який перманентно забувають протягом всього існування людства. В поточному тисячолітті тенденція посилилася. Огляд подій тижня в Україні.

 

Розшук тижня

 

 

Міністерство внутрішніх справ РФ вирішило зробити подарунок своєму президентові до інавгурації. А позаяк з інтелектом та уявою в тому відомстві довгострокові проблеми, то не вигадали нічого розумнішого, як оголосити в розшук чинного Президента Зеленського, екс-Президента Порошенка і командувача Сухопутних військ ЗСУ Павлюка. Особливо морочити голову про те, яку статтю інкримінувати згаданим громадянам України, в МВС РФ не стали і просто «оголосили в розшук».

 

Акція росіян завдала трохи клопоту вітчизняному Міністерству закордонних справ, бо там мусили відреагувати навіть на такий абсурд. Дипломатичною мовою в МЗС відповіли: «Російські повідомлення про нібито оголошення МВС РФ у розшук Президента України Володимира Зеленського є свідченням відчаю російської державної машини та пропаганди, які не знають, який ще новинний привід вигадати для привернення уваги».

 

Крім того, росіянам нагадали: «На відміну від нікчемних російських оголошень, ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна за підозрою у вчиненні воєнних злочинів є цілком реальним і підлягає виконанню в 123 державах світу».

 

Свого часу росіяни «оголошували в розшук» та «заочно арештовували» шефа СБУ Малюка, колишнього головнокомандувача ЗСУ Залужного, його наступника Сирського, керівника ГУР МО Буданова, командувача Олещука і навіть співачку Джамалу. Тепер можна чекати чергового сплеску активності російських внутрішніх справ після фіналу «Євробачення» – в розшук будуть оголошені Alyona Alyona і Jerry Heil.

 

 

Візит тижня

 

 

Крім дівчат, які представляють Україну в шведському Мальме, росіяни можуть зацікавитися генсеком НАТО, що відвідав український Київ. Як і у вересні минулого року, коли Столтенберґ востаннє відвідував наші терени, провідною темою був вступ України до Альянсу. «Я вважаю, що місце України з права в НАТО, і ми робитимемо все, щоб забезпечити, щоб Україна стала членом Альянсу», – заявив він. Генеральний секретар пообіцяв Президентові Зеленському, що буде радий бачити його в липні на саміті НАТО у Вашингтоні, але нагадав, що для членства України потрібна згода всіх 32 країн – членів Альянсу, а в тому, що такий результат може бути вже на тому саміті, Столтенберґ не впевнений.

 

Крім невтішних для нас прогнозів, на зустрічі генерального секретаря прозвучала оптимістична інформація про створення фонду НАТО у розмірі 100 мільярдів євро для підтримки оборонних можливостей України. Чомусь ця новина найбільше зворохобила угорського міністра закордонних справ. «Ці сто мільярдів мають бути зібрані за п'ять років, а це означає, що НАТО розраховує, що війна триватиме ще щонайменше п'ять років», – зробив свій прогноз Петер Сіярто.

 

Угорського дипломата зациклило на достатньо поважній сумі, і він не звернув уваги на ще одну думку, озвучену Столтенберґом у Києві. «Звичайно, забезпечення того, що Україна переможе, коштуватиме грошей. І в таких війнах, в якій зараз Україна, завжди є ризики. Але ще більший ризик – якщо Путін  візьме гору», – зазначив він і уточнив, що у разі перемоги Росії країнам Заходу доведеться інвестувати у власну оборону «набагато більше коштів».

 

 

Канцлер тижня

 

 

Проблеми з гумором несподівано виникли в Олафа Шольца. Під час візиту в Люнебурґ виникло питання, «чому Берлін не постачає Києву німецькі далекобійні ракети Taurus?» Канцлер не знайшов нічого кращого, як буцімто пожартувати: «Є зброя, яку можна постачати, лише якщо зберігається контроль за всім, що з нею роблять. І тут не можна вести дебати, наче між друзями: "Ти що, мені не довіряєш?" Звісно, я довіряю моєму другу. Але я б не став давати кожному всю зброю». Зі свого дотепу сам Шольц і посміявся, а німецька преса гумор канцлера розкритикувала.

 

Досить скоро до німецького лідера дійшло, що його імпровізація не була надто вдалою, і Шольц взявся виправляти ситуацію. По-перше, привітав православних з Великоднем і зазначив, що думає про багатьох християн в Україні, які не можуть відзначити це свято з сім’ями і в мирі. Потім закликав країни Європейського Союзу посилити протиповітряну оборону України з наявних резервів і нагадав, що Німеччина надасть Україні третю систему протиповітряної оборони Patriot зі своїх запасів. І врешті оприлюднив інформацію про те, що в Європі досягли домовленості щодо використання близько 90% доходів, отриманих від заморожених в Євросоюзі російських активів, на закупівлю зброї для України. 

 

Тепер Шольцу варто на повному серйозі подумати про згадані в Нижній Саксонії ракети Taurus.

 

 

Законопроєкт тижня

 

 

Розповіді про бурхливу діяльність приватної військової компанії Blackwater і серія романів Гордона Діксона про планету Дорсай, населену професійними військовими, потрапили у Верховну Раду – і в парламенті було зареєстровано законопроєкт про міжнародні оборонні компанії в Україні. Ця ініціатива сприятиме підвищенню рівня зовнішньої та внутрішньої безпеки; збільшенню доходів Державного бюджету України; розвитку та безпеці громад; соціально-психологічній реабілітації демобілізованих військових; належному фінансовому забезпеченню демобілізованих військових.

 

Ідея цікава й актуальна, але автором її є нардеп від «Слуги народу» Сергій Гривко, який раніше відзначався участю в створенні законопроєкту №7351, що надавав право командирам страчувати військових у бойовій обстановці за невиконання наказів, без суду. Також він був автором законопроєкту №10057, який пропонував ув'язненим скоротити термін за допомогою роботи на «велогенараційних установках», що розмістять на території в'язниць. Зеки на роверах свого часу посмішили людей, які дружать з технікою і здоровим глуздом, а з «солдатами фортуни» історія тільки починається.

 

07.05.2024