Конституційні зміни щодо НАТО офіційно набули сили.

 

21 лютого офіційно набули чинності конституційні зміни щодо вступу України до НАТО.

 

Напередодні, 20 лютого, офіційне видання Верховної Ради "Голос України" опублікувало текст закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

 

Верховна Рада прийняла конституційний закон про вступ до НАТО на своєму засіданні 7 лютого – на підтримку акта проголосувало 334 народних депутати.

 

Президент підписав закон 19 лютого на спеціальному засіданні парламенту, скликаному на п'яті роковини початку російської аґресії проти України.

 

 

“Сьогодні ми не збираємося озиратися на Росію. Ми не будемо питати дозволу в Путіна, куди нам рухатися далі. Ми йдемо своїм шляхом і самі приймаємо рішення, як забезпечити власну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність”, – під час церемонії підписання голова держави.

 

Конституційні зміни передбачають доповнення найпершої частини Основного закону, преамбули, і підтверджують "європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

 

До повноважень Верховної Ради занесено "визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

 

Президент України "є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

 

Кабінет Міністрів "забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

 

21.02.2019