Мат за 12 секунд

Карлсен проти Каруана

 

 

Маґнус Карлсен сьогодні починає матч у Лондоні, щоби захистити титул чемпіона світу з шахів. У школі він учився так собі, але щоби дати мат Біллу Ґейтсу, йому знадобилося тільки дев'ять ходів і 12 секунд. Хоч він не такий багатий, як засновник Майкрософту, ніхто в історії не заробив на шахах більше. Статус єдиної в цьому виді спорту глобальної зірки приніс 28-літньому норвежцеві вже принаймні 8 млн доларів.

 

 

Для шахів він є тим, ким для боксу був Мухаммед Алі. Блискучим і впевненим у собі молокососом, який не тільки виграє, а ще й вирішив свій спорт революціонізувати. Карлсен не любить комп'ютерів, не хоче бути у них в підпорядкуванні. І понад поєдинки на пам'ять ставить дуель уяви. Не рветься вивчати теорію, партії любить починати непрогнозовано. Він порвав співпрацю з легендарним Гаррі Каспаровим, бо той хотів накинути йому справжній режим тренувань. Пояснював це вродженими лінощами, заперечуючи при нагоді власним словам, ніби не був він генієм.

 

Панує від 2013 року і притягує до телевізорів навіть тих, які не відрізняють офіцера від тури. Гросмейстер Ян Кшиштоф Дуда каже, що він робить ніби маловажливі ходи, які, однак, є частиною більшої стратегії, про яку супротивник дізнається, коли вже запізно.

 

 

Тепер його імпровізованому стилю спробує протистояти Фабіано Каруана. 26-літній американець італійського походження також був геніальною дитиною, але інакше – він покладається на блискавичний аналіз максимально можливих варіантів гри. "Щоденно у світі розігрується сотні партій. Всі вони доступні в інтернеті, й у багатьох з них можна знайти цікаві рішення. Цього не можна іґнорувати", – каже він про свій метод. Худорлявий, блідий, згорблений, в окулярах. Краще вписується в стереотип шахіста, ніж Карлсен, якого журнал "Cosmopolitan" ставив серед найсексуальніших людей світу. І власне норвежець є фаворитом. Зрештою, його вважають кращим за Боббі Фішера.

 


Marek Deryło
Mat w 12 sekund
Gazeta Wyborcza, 9.11, 2018

Переклад О.Д.

 

 

09.11.2018