Українські дипломати стурбовані маневрами військовиків РФ у Придністров’ї.

 

Посольство України у Молдові стурбоване проведенням Росією несанкціонованих військових навчань з елементами форсування річки Дністер у зоні безпеки Придністровського регіону.

 

Про це йдеться у коментарі посольства.

 

"Посольство України в Республіці Молдова висловлює стурбованість черговими провокаційними діями Російської Федерації щодо порушення режиму зони безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова, зокрема несанкціонованим перебуванням 14-15 серпня особового складу та військової техніки оперативної групи російських військ у зоні безпеки, проведенням заходів, пов’язаних із форсуванням р. Дністер, та перешкоджанням виконанню своїх обов’язків особовим складом миротворчих сил і представниками місії ОБСЄ", – йдеться у заяві.

 

У посольстві зазначили, що нехтування російською стороною положень угоди про припинення вогню від 21 липня 1992 року, які визначають режим функціонування зони безпеки, а також невиконання нею взятих на себе зобов’язань підриває довіру між учасниками переговорного процесу та продовжує ескалацію напруженості в регіоні.

 

"Зазначені дії Росії вкотре підтверджують необхідність повного та безумовного виведення російських військ з території Республіки Молдова відповідно до рішень Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року", – резюмували в українському диппредставництві.

 

Як нагадує Укрінформ, 13 серпня на сайті західного військового округу Міноборони РФ з'явилася інформація, що оперативна група російських військ, дислокована в Придністровському регіоні, підготувала бойову бронетехніку до майбутніх навчань з подоланням водних перешкод.

 

Вранці 14 серпня на лівому березі Дністра, в районі пляжу в селі Тирнаука району Слобозія і біля пішохідного мосту через річку Дністер в Тирасполі, була розміщена бронетехніка і військові вантажні автомобілі без номерних знаків і розпізнавальних знаків. Молдовських сил на ці території не допускали.

 

Згодом сайт західного військового округу Міноборони РФ повідомив, що в оперативній групі російських військ у Придністров'ї пройшли планові заняття з подолання водних прешкод, у яких взяло участь приблизно півсотні панцеромобілів.

 

Згідно з підписаною в 1992 році в Москві угодою про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту, на Дністрі в зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я. Пізніше заснували Об'єднану контрольну комісію, до складу якої увійшли представники адміністрації Придністров'я, Молдови, Росії, України і ОБСЄ, Об'єднане військове командування, Об'єднаний штаб, Спільні миротворчі сили і апарат військових спостерігачів. Проведення військових навчань у зоні безпеки вимагає дозволу ОКК, однак, як зазначили в ОБСЄ, цього не зробили.

 

17.08.2018