Майбутнє роботи: надходять реальні зміни

 

Якби ви були кваліфікованим текстильним робітником в Ноттінґемі 1811 року, ваше занепокоєння можна би було зрозуміти. Нова технологія ткацтва буде загрожувати самому існуванню вас і ваших близьких. Ви відчуєте загрозу, безсилля, навіть страх.

 

Не дивно, що ви, можливо, відчували би себе вимушеним чинити опір цій зміні, іноді з силою і насильством, і приєднатися до того, що стало відоме як рух луддитів.

 

Перенесімось на двісті років уперед – і легко побачимо монументальні зміни, які відбуваються сьогодні в технологіях та моделях роботи, і відчуємо в повітрі подих "революції". Щоденні репортажі про події показують відеоролики надсучасних роботизованих виробничих ліній, що тихо дзижчать і виблискують чистотою на виробничих об'єктах. Навіть трудомісткі кол-центри починають бачити потенціал у використанні технології "ботів" – й оскільки комп'ютери тепер пройшли тест Тюрінга, то реально існує відчуття, що ця технологія буде все більше заміняти людську взаємодію.

 

Однак зупинімося на хвилю. Незважаючи на те, що ми є очевидцями серйозних змін у технології та на робочому місці, "революція" складається з багатьох нуртів – і не всі вони рухаються однаковими темпами або навіть в одному напрямі.

 

• Візьмемо робототехніку та штучний інтелект. З одного боку, зниження витрат може бути рушійною силою для цієї автоматизації; з іншого ж – та сама вартість виявилася також і  обмежуючим фактором. Розробка роботів обходиться дуже дорого, тому інвестиції наразі обмежуються галузями, де є відповідні бюджети – як-от безпека й оборона (військові), медичні програми (хірургія) і заводи (виробничі лінії).

 

• "Ґіґ-економіка" [підрядна економіка], яка використовує програмне забезпечення і машинне навчання для просування нових способів роботи: хоча про неї багато говорять, вона обмежена тими галузями економіки, де праця й активи відносно дешеві, і де маржа досягається за рахунок економії на оподаткуванні та обумовлених законодавством витратах, пов'язаних із працевлаштуванням людей.

 

• Комп'ютери, сильні в обчислювальних застосуваннях і передбачуваних завданнях – як-от монтажні конвеєри фабрик – залишаються слабкими в питанні здорового глузду і творчих індустрій. Етика, релігійні цінності, мораль і справедливість – це області, що залишаються за рамками сучасного програмного забезпечення автоматизації.

 

• Великий і зростаючий ресурс дешевої робочої сили, особливо в Азії та Африці – молодої, здорової, мобільної й готової працювати за низьку зарплату – доволі ефективно конкурує, стримуючи автоматизацію в тих областях, де немає запасу ціноутворення. Добрим прикладом є поширення ручних мийок автомобілів у зонах широкомасштабної міграції, незважаючи на багатолітню наявність автоматичних автомобільних мийок.

 

Однак є одна область, де, можливо, запах революції сильніше висить у повітрі. Минулого року Гарві Неш опитав більше трьох тисяч тек-фахівців: як, на їхні відчуття, зміниться їхня роль протягом наступних десяти років. І реакція цих висококваліфікованих, технічно грамотних людей здивувала навіть нас: майже половина очікує, що їхню роботу замінить машина.

 

І вони в цьому не самотні. Цифрова праця починає мати широкий вплив у різних секторах: від бухгалтерії та рекрутменту до юриспруденції. Вплив на ринок праці, виглядає, буде значним: роль робочих місць буде змінюватися і розвиватися, деякі з них зникнуть зовсім, доведеться освоювати нові навички. Рутинна перевірка стандартної юридичної документації, автоматизовані процеси аудиту, судово-медичної експертиза і розслідування, медична діагностика – усе це може бути передано інтелектуальним машинам, які запрограмовані для виконання базових завдань, а потім навчаться використовувати великі дані й аналітичні інструменти для вдосконалення людського еквівалента.

 

Але якщо це звучить загрозливо, то не мало би. Як рекрутери ми є свідками народження і смерті професійних функцій весь час. І в міру того, як технології починають робити те, що нині роблять люди, ми звільняємося, щоби вивести людські досягнення на новий рівень. Зрештою, світ не відчуває дефіциту проблем для вирішення.

 

А переможцями в майбутньому світі стануть люди, що володіють атрибутами, яких не мають комп'ютери: творчими, інноваційними, толерантними до невизначеності, орієнтованими на людей. Не кажучи вже про високу цифрову кмітливість. Позитивним моментом є те, що автоматизація може звільнити людей від приземленості та малоцінності, щоби вони зосередилися на тому, що роблять найкраще: творчому мисленні та розв’язанні проблем. Іншими словами, працівник майбутнього далеко не заміщений, він зможе бути більш цифровим, більш творчим.

 

Коротше кажучи, більш людським, ніж коли-небудь.


Альберт Елліс, генеральний директор Harvey Nash Group.

 


Albert Ellis
Future Of Work Report: Real Change Is Coming

Future Of Work Report, 2017
Зреферував О.Д.

 

10.08.2018