Іспанія анулювала ордер на арешт Карлеса Пучдемона.

Водночас іспанська прокуратура не зняла звинувачень з колишнього лідера Каталонії.

 

 

Верховний суд Іспанії відкликав міжнародні ордери на арешт колишнього каталонського лідера Карлеса Пучдемона (Carles Puigdemon) і п'ятьох його соратників, за яких в реґіоні у жовтні 2017 році пройшов невизнаний Мадридом референдум про незалежність. Наразі Пучдемон перебуває в Німеччині на підписці про невиїзд.

 

Справа в тому, що раніше суд в Німеччині вирішив видати каталонського політика Мадриду, але лише за звинуваченнями в розтраті державних коштів. Таким чином, Пучдемона і його соратників могли судити в Іспанії тільки за цією справою. Верховний суд країни визнав це недостатнім, оскільки каталонських лідерів в Іспанії також звинувачують в заколоті.

 

Щоб зберегти можливість провести процес саме у цій справі, влада Іспанії була змушена анулювали міжнародний ордер на арешт колишнього каталонського лідера, але не відмовилася від висунутих проти нього звинувачень. Про це повідомило видання Zeit Online.

 

Нагадаємо, що 55-річного Карлеса Пучдемона німецька поліція затримала 26 березня. Він прямував з Фінляндії до Бельгії і був затриманий, коли в'їжджав до Німеччини з боку Данії. Іспанія домагається його видачі в зв'язку з референдумом про незалежність Каталонії, який під його проводом провели 1 жовтня минулого року. Цей референдум не був визнаний ні Мадридом, ні Європейською Унією. 

 

На початку липня Вищий земельний суд Шлезвіґ-Гольштайну визнав допустимою депортацію Карлеса Пучдемона до Іспанії. Підставою для цього може слугувати одна зі статей звинувачення, а саме – про розтрату державних коштів. Водночас суд відхилив можливість видати Пучдемона іспанській владі за іншою статтею звинувачення – про організацію заколоту. Це пов'язано з тим, що такого складу злочину немає в кримінальному кодексі Німеччини. Таким чином, клопотання іспанської прокуратури було задоволено лише частково.

20.07.2018