ООН закликала Росію вивести війська з Придністров'я.

Цей заклик міститься у резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

 

                                             Тудор Ульяновські

 

Генеральна асамблея ООН в п'ятницю, 22 червня, ухвалила резолюцію «Про повне і безумовне виведення іноземних збройних сил з території Республіки Молдова». Документ підтримали 64 країни, 15 висловилися проти і ще 83 – утрималися. Про це повідомив молдовський інформаційний портал Noi.md.

 

У резолюції йдеться про виведення з Придністровського регіону Молдови оперативної групи російських військ (ОГРВ) і вивезення зброї та боєприпасів зі складу колишньої радянської 14-ї армії. Кишинів вважає присутність цих сил загрозою для підтримання миру й безпеки і вказує на те, що Росія ще 1999 року на стамбульському саміті взяла на себе зобов'язання щодо виведення своїх військ, які так і не виконала до кінця.

 

«Присутність російських військ і боєприпасів на території Республіки Молдова без її згоди є несумісним не тільки з незалежністю, суверенітетом, територіальною цілісністю і нейтралітетом, а й з міжнародним правом і статутом ООН», – заявив, виступаючи на Генасамблеї, міністр закордонних справ і євроінтеграції Молдови Тудор Ульяновські.

 

За словами міністра, нині в східних районах країни залишається близько 1500–1700 російських військовиків і близько 21 тонни боєприпасів на складах у селі Колбасна.

 

«Точні цифри відомі тільки російській владі – враховуючи, що ця територія тимчасово перебуває поза конституційним полем молдовського керівництва, а також повну відсутність прозорості в цьому питанні», – пояснив Ульяновські. Він зазначив, що молдовська влада «наполягає на безумовному і повному виведенні ОГРВ», але не російських миротворців, котрі входять до складу військового компоненту Об'єднаної контрольної комісії.

23.06.2018