Німеччина шпигувала за Австрією.

Австрійська преса висловлює підозру, що з 1999-го до 2006 року німецька розвідка прослухала близько двох тисяч телефонних дзвінків австрійських міністерств, компаній і розташованих у Відні міжнародних організацій.

 

 

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND Bundesnachrichtendienst) займалася шпигунством проти Австрії. Про це в суботу, 16 червня, повідомили австрійські видання, зокрема газета Der Standard.

 

За інформацією видання, з 1999-го до 2006 року BND систематично отримувала доступ до даних низки австрійських відомств, котрі передавали через телекомунікаційні мережі. Йдеться про доступ до змісту 2000 телефонних дзвінків і даних, відправлених факсом й електронною поштою. «Окрім того, представники німецької розвідки спостерігали за низкою підозрюваних у тероризмі осіб та торговців зброєю», – подає Der Standard.

 

Австрійський президент Александер Ван дер Беллен і канцлер Себастьян Курц на прес-конференції, присвяченій ситуації, що склалася, закликали Берлін провести ретельне розслідування. Курц назвав масштаби стеження «величезними», а Ван дер Беллен зазначив, що «шпигунство між дружніми державами не тільки неприйнятне й небажане, але і неприємне».

 

«Перші підозри про стеження німецьких спецслужб за Австрією з'явилися ще в 2014-го, і два роки по тому Берлін заборонив шпигунство щодо дружніх країн», – зазначив Курц. За його словами, тепер необхідно з'ясувати, коли насправді закінчилося стеження, хто був його об'єктами і чи була видалена зібрана інформація. «Якщо нова інформація про шпигунство підтвердиться, то не відкидається можливість залучення до справи австрійської прокуратури», – зазначив канцлер.

16.06.2018