Єврокомісія дозволила європейським компаніям обходити санкції США проти Ірану.

Водночас в Тегерані буде відкрито представництво Європейського інвестиційного банку.

 

                            Аріас Каньєте

 

Європейська комісія оголосила про вжиття заходів, які дозволять європейським компаніям іґнорувати санкції Сполучених Штатів проти Тегерана. Розроблений Єврокомісією так званий «Блокувальний статут» (Blocking Statute) покликаний «захистити інтереси компаній з країн-членів Європейської Унії, які інвестують в Іран». Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті відомства.

 

«Статут» дозволяє компаніям з ЄУ не дотримуватися екстериторіальних американських санкцій і отримувати компенсацію за спричинені ними збитки, – йдеться в матеріалах Єврокомісії. Серед інших кроків, які планує здійснити Євроунія в цьому напрямку, – відкриття в Ірані представництва Європейського інвестиційного банку. Таким чином банк зможе самостійно вирішувати, чи підтримувати ті або інші іранські проекти.

 

Якщо згаданий нормативний акт не зустріне заперечень з боку Європейського парламенту і Ради ЄУ, то він набуде чинності не пізніше як у перші дні серпня. А саме тоді мали б почати діяти обмежувальні заходи Вашінґтона щодо Ірану.

 

Водночас у заяві Єврокомісії підкреслено, що Європейська Унія як і раніше «прагне підтримувати співпрацю зі Сполученими Штатами, які залишаються ключовим партнером і союзником».

 

Очікують, що найближчими днями європейський комісар, відповідальний за питання енергетики, Аріас Каньєте (Arias Cañete) відвідає Тегеран, щоб запевнити владу країни в прагненні ЄУ до подальшої співпраці.

 

Нагадаємо, що у травні цього року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з так званої «іранської ядерної угоди» і заявив про відновлення всеосяжних санкцій проти Тегерана. Євроунія категорично відмовилася розривати угоду з Іраном, висловивши готовність оскаржити у Світовій організації торгівлі будь-які односторонні заходи, які можуть завдати шкоди європейським компаніям.

07.06.2018