Світ прощається з останнім північним білим носорогом-самцем

 

Останній самець північного білого носорога на прізвисько Судан помер в понеділок у кенійському заповіднику Ol Pejeta, що за 130 кілометрів від столиці країни Найробі. Тепер у світі залишились лише дві самиці цих прекрасних тварин.


 

Працівник заповідника втішає Судана останнього зі свого виду перед смертю. 

 

Судану на момент смерті було 45 років — досить літній вік, як для носорога. Здоров’я тварини погіршувалося протягом тривалого часу. Коли він вже не міг самостійно стояти, ветеринари вирішили його приспати. Судан народився в Національному парку Шамбе в Південному Судані. Два роки він блукав в дикій природі, поки його виловили й привезли в зоопарк Dvur Králové в Чехії. Так він прожив 34 роки, а останні десять років мешкав в заповіднику Ol Pejeta.

 

Люди з усього світу дуже любили цю могутню і благородну тварину — останню зі свого виду. Її смерть — сумне нагадування про непоправну шкоду, яку люди завдають дикій природі. У ХХ столітті браконьєри знищили майже усю популяцію північний білих носорогів Ceratotherium simum cottoni. Тварини страждали здебільшого через свої роги, які використовують в традиційній китайській медицині. У 1960-х в природних умовах жило ще близько 2000 цих носорогів. Наприкінці століття їхня популяція зменшилась до кількох дюжин. А тепер залишились лише дві самиці — донька Судана Наджин та його внучка Фату. Жодна з них не може дати потомства в природний спосіб.

 

Але зоологи все-таки не покидають надій на відродження підвиду. Його можна зберегти, якщо запліднити яйцеклітини Наджин та Фату раніше замороженими сперматозоїдами і імплантувати ембріони самицям південного білого носорога — підвиду, який також був на межі вимирання, але зміг відродитись завдяки природоохоронним зусиллям. Але такі експерименти коштують недешево. За оцінками експертів, не менш як 9 млн доларів. Ще раніше Судан отримав акаунт в Tinder, на якому кожен може зробити пожертву. У вівторок заповіднику Ol Pejeta довелося оновити свій веб-сайт з написом “Відвідайте останніх живих трьох північних білих носорогів”. Годинник, до якого люди відчайдушно намагаються додати часу, невблаганно йде вперед.

 

The World Bids Farewell to the Last Male Northern White Rhino

Scientific American, 20/03/2018

Зреферував Є. Л.

28.03.2018