Спекотний підсумок 2017-го

 

2017 рік став третім у списку найтепліших з початку погодних вимірювань – і найтеплішим узагалі, якщо брати до уваги лише ті роки, коли не було Ель-Ніньйо, інформують NASA, Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США і Всесвітня метеорологічна організація. Порівняно з допромисловими показниками, потепління 2017-го становило 1,1 градус – тож зміна клімату набирає обертів. Це підтверджує й те, що 17 із 18-ти найтепліших років з початку кліматичних вимірювань наступили в ХХІ столітті.




Основні кліматичні підсумки 2017-го. Зображення: WMO​.


 

Після надзвичайно теплих 2015-го та 2016-го років – частково через Ель-Ніньйо – це нікого не здивувало: практично всім на планеті 2017-й приніс дуже високі температури й екстремальну погоду. В Європі червнева спека побила рекорд, урагани Гарві та Ірма вкрили Америку штормами й дощами, а в Азії пройшли на диво сильні сезони дощів.

 

Тепер NASA, Національне управління океанічних й атмосферних досліджень та Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) офіційно підтвердили: 2017 рік разом із 2015-м і 2016-м став найтеплішим із початку погодних досліджень. Основою для вимірювань усіх трьох інституцій були, зокрема, погодні дані з понад 6000 вимірювальних станцій, а також дані буйків і кораблів.

 

Так, глобальна середньорічна температура 2017-го становить приблизно на 0,9 градуса більше, ніж тридцятирічний показник, вирахуваний для періоду з 1951-го по 1980 роки. Якщо порівняти ці показники з тими, що були властиві доіндустріальним часам, потепління становить 1,1 градус, інформує ВМО. Так визначена в Паризьких кліматичних угодах мета – 1,5 градуса потепління – вже зараз практично досягнута, а шанси обмежити потепління двома градусами до 2100 року все зменшуються.




Порівняння середніх річних температур в нейтральні роки, роки Ель-Нінйо та Ла-Ніньї з 1950-го. Зображення: WMO.


 

«Тенденція швидкого потепління, яку спостерігаємо впродовж останніх 40 років, набирає обертів», – сказав Ґевін Шмідт (Gavin Schmidt), керівник Інституту космічних досліджень імені Годдарда (NASA) в Нью-Йорку. 2017-й став третім серед тих, коли потепління перетнуло позначку в один градус, порівняно з допромисловими часами. При цьому п’ять найтепліших років з початку погодних вимірювань наступили з 2010-го.

 

«Далі тенденція тільки посилюється: 17 із 18-ти найтепліших років з початку вимірювань – це роки ХХІ століття, – повідомив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас (Petteri Taalas). – Темпи потепління впродовж останніх трьох років були винятковими». Екстремально високі температури для 2017-го ще тому такі помітні, що на початок року клімат визначала тихоокеанська Ла-Нінья, що означає охолоджувальний кліматичний ефект.

 

У багатьох регіонах Європи 2017-й почався сильним холодом – в Австрії та Нідерландах у січні зафіксували рекордний мороз. Проте загалом рік виявився теплим: для Європи це п’ятий із найтепліших років з початку погодних досліджень, засвідчують дані Національного управління океанічних та атмосферних досліджень. У Німеччині та Австрії 2017-й став восьмим із найтепліших років, у Великій Британії та Франції – п’ятим, повідомила ВМО. В Росії та Китаї з січня до вересня температури були найвищими з початку вимірювань.

 

Гонконг пережив 2017-го найтепліший січень та найгарячіше літо. Загалом річні температури в Азії стали третіми з-поміж найвищих після 2015-го та 2016 років. У Південній Америці 2017-й виявився другим найтеплішим роком, а в Північній Америці – шостим, інформують дослідники.

 

Для криги полярних регіонів тривале потепління не минуло безслідно: у березні 2017-го в Антарктиді площа морського льоду побила антирекорд, повідомили вчені з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень. Впродовж п’яти місяців площа криги залишалася такою малою, як ніколи раніше. Це важливо передусім тому, що регіон Південного полюса, на відміну від Арктики, дотепер вважали таким, що менше страждає від кліматичних змін. В Арктиці вже навесні 2017-го кліматичні дослідження зареєстрували рекордно низьке розширення морської криги. Лише завдяки дещо холоднішому літу в вересні вдалося попередити новий негативний рекорд щодо крижаного мінімуму.

 

Згідно з оцінками кліматологів, раптове потепління в Арктиці все ще триває. «Це матиме серйозні й тривалі впливи на рівень моря та погодну схему в інших регіонах світу», – сказав Таалас.

 

«Температури частково розповідають про історію, адже тепло 2017-го в багатьох країнах супроводжувалося екстремальними погодними умовами, – наголосив Таалас. – США, з огляду на погодні і кліматичні катастрофи, пережили найдорожчий рік у своїй історії, в інших країнах економічний розвиток загальмували тропічні циклони, повені та посухи».

 

В серпні 2017-го в Бангладеш, Індії, Непалі після мусонів знову розлилися масштабні повені, у липні в Китаї мільйони людей постраждали від високої води. Також і в Європі мали місце екстремальні погоді умови: Португалія пережила найсухіше друге півріччя з початку вимірювань, повідомила ВМО; а в Італії цей рекорд був досягнутий в першій половині року. Частина Франції влітку потерпала від найсильніших у своїй історії злив.

 


«Heiße» Klimabilanz für 2017

NOAA, WMO, NASA, 19/01/2018

Зреферувала Соломія Кривенко

24.01.2018