Мирослав Яремак: перформанс

 

Мирослав Яремак — український художник концептуаліст. Живе і працює в Івано-Франківську. Займається актуаліями contemporary art. Працює у жанрі art relation зі створеною особистою концепцією мистецької стратегігії та за допомогою інтерактивних тактик.
Навчався в Косівському технікумі народних художніх промислів (1982, диплом з відзнакою) і Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1989 диплом з похвалою).
Виставкову діяльність розпочав у др. пол. 1980-х у Львові. Учасник понад сотні художніх виставок, конкурсів, мистецьких акцій, серед іншого міжнародних, як в Україні так і за кордоном. Автор та куратор декількох важливих арт-проектів втілених в Івано-Франківську. Запрошувався до участі в експертних радах та журі конкурсів, пов’язаних з візуальною культурою та мистецтвом. Володар низки міжнародних та українських мистецьких кваліфікаційних нагород та відзнак.

 

 

Мирослав Яремак — важлива персона (поруч з Ю.Андруховичем, Ю.Іздриком, Т.Прохаськом, Р.Котерліном та ін.) у творенні динаміки культурного життя в Івано-Франківську 90-х років, відомого під назвою “станіславський феномен”. Творчість митця була визначальною для культурної у процесі змін художньої парадигми від соцреалізму до постмодернізму, суспільства вільного ринку та підкреслює самодостатність творчої персони, можливість виразного функціонування художника поза офіційними організаціями та державними структурами.
Досліджує сферу міфу (міфології, містифікації, імітації) арт-процесу. Пріорітетом для митця є не стільки створений артефакт, скільи сама постать креатора, відповідального учасника соціуму, суспільного життя. У його художній самореалізації важливим є форматний дискурс інтериторіальності, герметичності, капсулярності — як антитеза загальноприйнятій доцентровій, метропольній векторності художнього буття. Для Яремака характерна виважена точність вибору актуальної тематики, форми художнього жесту, як у часовому так формальному контекстах.

вул. Коновальця 80галерея ЧЕЧ Суб, 01/13/2018 - 17:00

До теми