60-ті у спогадах очевидців: львівський контекст

 

Підсумком розвитку львівських молодіжних творчих компаній з середини 1950-х рр. стало формування творчого середовища, об’єднаного спільними поколіннєвими цінностями й ідеалами. Нове покоління львівських митців, орієнтуючись на досвід інтелігенції Києва, обрало шлях культурницького опору, а, відтак, забезпечило українському шістдесятництву національне звучання та поступову політизацію молодіжного руху. Атмосфера львівських компаній поєднувала романтику молодості з прагненням наслідувати традиції галицької інтелігенції. 

Під впливом львівського середовища відбулася диференціація молодіжного руху на тих, хто все більше цікавився політичними і соціальними аспектами діяльності, й тих, хто вважав доцільним обмежуватися мистецтвом. На думку Г. Касьянова, це головний наслідок персональних контактів шістдесятників. Львів’яни радикалізували рух, що проявлялося в ідейному спрямуванні творів, у ентузіазмі в налагодженні механізму виготовлення і поширення самвидаву. 

Встановити точну належність людей до окремих компаній неможливо і немає потреби. Як часто трапляється, вони визначалися ситуативно в залежності від місця навчання, спільних інтересів, особистих симпатій і антипатій, комфортності спілкування тощо. Компанії між собою тісно перепліталися й створювали середовище, об’єднане спільними ідеалами й переживаннями.

зі статті Ярослава Секо, "Львівськае середовище шістдесятників". 

Учасники зустрічі:
Любомир Медвідь
Богдан Козак
Іван Остафійчук
Леся Крип'якевич
Марія Савка-Качмар
Микола Андрущенко та ін.

адреса: вул. М. Драгоманова, 42
вхід вільний

вул. Драгоманова 42Національний музей у Львові Срд, 12/20/2017 - 16:00

До теми