◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦

Дальшій відчит для женщин з исторії рускої літератури відбуде ся в недїлю дня 6 н. ст. падолиста в комнатах "Рускої Бесїди". Крім того розпічне проф. Тисовскій такій-же виклад з фізики.
Обіжник намістництва що до точного виконаня приписів о відпочинку недїльнім. На внесенє посла о. Т. Ковальского ухвалив сойм на засїданю 9 цвітня с. р. резолюцію, взиваючу правительство, щоби оно строго поручило підчиненим орґанам точно виконувати приписи о відпочинку недїльнім, видані на основі §.75 закона державного з 8 марта 1855 р. і міністеріяльного розпорядженя з 27 мая 1885. Коли крім того з різних сторін краю доходили до намістництва часто зажаленя, що приписи о відпочинку недїльнім не суть відповідно виконувані політичними властями, було намістництво приневолене візвати обіжником всїх старостів та президентів міст Львова і Кракова, щоби раз-в-раз наглядали, чи приписи о відпочинку недїльнім найточнїйше виконують ся, а тих, котрі провинюють ся що до тих приписок, потягати до строгої одвічальности і кари. Крім того поручило намістництво старостам, щоби без проволоки пригадали зверхностям громадским, точно наглядати над виконанєм обовязуючих приписів о відпочинку недїльнім, і видали відповідні зарядженя до підчинених постерунків жандармерії. За точне виконанє того порученя зробило намістництво старостів лично одвічальними.
В Теребовельщинї, в селї Иванівцї під Теребовлею, відбуло ся дня 6 н. ст. жовтня посвященє нової мурованої церкви. Чину посвященя довершив Вп. о. декан шамбелян Григ. Олесницкій, а в торжестві взяли участь також посол Ольпиньскій і ц. к. староста Пивоцкій. Заким дійшло до вибудованя сеї церкви, треба було побороти богато перепон. Жид, властитель Иванівки, три рази рекурсував, але громадяне з своїм парохом о. Иневичем таки вспіли загадане дїло довести до доброго кінця.
Рада міста Львова затвердила на вчерашнім засїданю зарядженє окружної ради шкільной що-до заведеня в двох клясах школи видїлової надобовязкової науки язика руского коштом 80 зр. річно. — Дальше ухвалено затвердити заведенє т. зв. школи господарства домашного при школї видїловій им. Сташица. Школа тая війшла вже в житє і на рік 1892 ухвалено на ню 1500 зр. Учити в нїй будуть: кухарства, праня, прасованя, господарства домашного теоретично і гіґієни. Проґраму уложено на взір заграничний. Крім того заведена буде в 5 народних школах безплатна наука кухарства, а в школї Єлисавети має бути отворений курс домашного господарства, на котрий будуть мусїли ходити дївчата міского заведеня сиріт.
В Залїщиках панує епідемічно шкарлятина, в наслїдок чого замкнено там обі школи мужеску і женьску.
Меморіял в справі реформи прасового закона рішили внести до ради державної львівскі польскі журналісти. Меморіял виготовив вже адвокат д-р Лілієн а вибрана до того комісія приймила єго з малими змінами. Меморіял той буде пересланий всїм членам австрійского парляменту, а крім того також редакціямі краєвих і заграничних ґазет.
Процес Гендіґерого відбуде ся дня 24 н. ст. падолиста в Кракові. До розправи візвано 20 свідків. Проводити буде презідент суду краєвого Брасон. Обжаловує прокуратор Тарновскій а з уряду буде боронити обжалованого д-р Добошиньскій.
Затьмінє місяця. Нинї вечером припадає повне затьмінє місяця, котре буде видно в Европі, майже в цїлій Африцї і в більшій части Тихого океану, Азії і Австралії. В північно-всхідній Нїмеччинї буде видно, як місяць буде сходити темний вже о 4-ій годинї, у нас буде єго видко около пів до пятої.
Огнї. Дня 30 н. ст. жовтня вечером вибух огонь в Литвинові коло Підгаєць. Згоріла лише одна загорода, бо литвинівска сторожа огнева зльокалізувала огонь. — В Дунаєві, в маєтности львівского архіепископства, латиньского повстав дня 21 н. ст. жовтня огонь і знищив до крихти 6 загород селяньских.
Люстрації староств. Сими днями люстрував совітник двора ґр. Володимир Лось староста в Бібрцї і Камінцї струмиловій, а вчера виїхав до Гусятина віцепрезідент намістництва Ив. Лідль на люстрацію тамошного староства.
Справа спадщини. Перед роком умерла у Відни співачка двірска Вілдтова, котра зразу записала була свій значний маєток своїй дочці, Ґоттінґеровій, однако пізнїйше в приступі божевільства заключила умову з одним товариством асекураційним, котрою віддала єму 400.000 зр. готівки в заміну за річну ренту 8.000 зр., решту маєтку записала своїй внучцї. Справа тягнула ся цїлий рік, поки аж тепер не уневажнив суд другого завіщаня, так що товариство асекураційне буде мусїло віддати 400.000 зр. дочцї помершої.
Товариство удержуюче дім гри в Монако відбуло дня 28 н. ст. жовтня загальні збори. Зиск товариства в послїднім роцї виносив 23 міліони франків о міліон, більше як в роцї попереднім. Капітал товариства виносить 30 міліонів, зложених в 60.000 акції по 500 франків. Товариство платить від капіталу 5% дівіденда, котру виплачують кождого мая, різна. Сего мая платили від акції 165 франків, так що акція вартости 500 франків приносила доходу 165 франків дівіденди і 25 франків провізії, разом 190 франків, або 38%, Минувшого року приносили акції по 180, а в роцї 1890 по 160 франків. Як видко зиск збільшає ся з року на рік. В послїдних 6 лїтах додано до фонду резервового міліон франків, так що в р. 1913 капітал резервовий винесе тілько як майно товариства. Крім того має товариство ще будинки, огороди і инші недвижимости. Теперішний князь одержує від товариства 1,250.000 франків річно. Однако не буде з тої суми нїколи нїчого лише обертає всї гроші на будову костелів, шкіл шпиталїв і т. ин. Крім згаданої суми оплачує те товариство всї видатки цїлого княжества Монака, суди, поліцію і адміністрацію; оно одержує також всї дороги, водопроводи, освітленє і чищенє міста. Населенє має школи даром, не платить нїяких податків, але-ж і не має нїякого права мішати ся до публичних справ. Театрови дає товаристо річно 250.000 франків річно, орхестр купелевій також стілько, своїм урядникам і крупієрам 1½ міліона, прасї 800.000 франків не за те, що дневники пишуть, але за те, щоби дечого не писали. Крім того має то товариство т. зв. "пенсіонарів" т. є. людей, що все програли, і котрих товариство в відношеню до их страт підпомагає. Так на пр. один Анґлієць, що програв 2 міліони, дістає денно по 40 франків, иншій 10 франків і т. д. Між видатками суть ще і видатки на транспортованє нещасних грачів до місць их мешканя. Товариство платить за такого грача рахунки готелеві, білєт зелїзницею другої кляси і дає на дорогу 20— 40 франків. Всї видатки товариства виносять річно 11¼ міліона. В сїм роцї було там пять самоубійств.

04.11.1942

До теми