СБУ прогнала з України двох іспанських журналістів.

 

Служба безпеки видворила з України та заборонила в’їзд двом іспанським журналістам – Антоніо Памплієгу і Мануелю Анхелю Састре – через публікацію матеріалів, котрі підривають територіальну цілісність України.

 

Про це заявила речниця СБУ Олена Гітлянська в коментарі УНІАН.

 

"Їм було заборонено в’їзд через їхню антиукраїнську діяльність в публікаціях", – сказала Гітлянська.

 

Водночас спікер спецслужби наголосила: "Жодних списків ми не вели та не ведемо".

 

Іспанське видання El Mundo повідомило, що Памплієгу і Састре видворили з України у п’ятницю після того, як протримали майже 20 годин в аеропорту Києва.

 

Видання стверджує, що журналісти у 2015 році були внесені у "чорний список" громадян, які становлять загрозу нацбезпеці України – їх оголосили персонами non grata терміном до 5 років. Після протесту іспанського уряду офіційний Київ ніби зняв санкції з журналістів у травні 2016 року.

 

Зі слів Памплієги, він надав українським прикордонникам копію відповідного указу, а також інші документи, включно з дозволом працювати в зоні АТО. "З’ясувалося, що Служба безпеки України внесла нас у другий список, разом з іншими 40 іменами. Нас розглядають як загрозу національній безпеці і нам заборонений в’їзд до України до 2020 року", – ствердив журналіст.

 

Памплієга і Састре – знані іспанські військові кореспонденти; у 2015-2016 рр. провели 10 місяців у полоні в Сирії.

 

29.08.2017