Директора музею "Лемківське село" звільняють через корупцію.

 

Прокуратура Тернопілля повідомила про звільнення з посади директора музейного комплексу "Лемківське село" у Монастириськах за порушення ним закону "Про запобігання корупції".

 

Як ідеться у повідомленні прокуратури, чоловік, "будучи посадовою особою юридичної особи публічного права, не повідомив про конфлікт інтересів свого безпосереднього керівника та прийняв рішення про надання доплат та премій у сумі майже 5000 грн своїй дочці – зберігачу фондів цього ж музею".

 

Монастириський районний суд визнав винним пана директора у вчиненні адміністративних правопорушень та наклав на нього штраф розміром у 3400 грн. Утім, прокуратура була невдоволена, що Феміда не позбавила чиновника права обіймати посаду, пов'язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, відтак правоохоронці передали подання про звільнення чоловіка на сесію обласної ради (музей перебуває на балансі сеймику) – і 23 серпня облрада розпорядилася звільнити директора.

 

Згідно з інформацією порталу Лемки, директором музейного комплексу "Лемківське село" у Монастириськах є Михайло Тиханський.

 

Музей лемківської культури і побуту в Монастириськах відкрили 3 листопада 1996 року при районному відділенні товариства "Лемківщина". 16 вересня 2011 року на сесії обласної ради ухвалили рішення реорганізувати установу Тернопільської обласної ради "Монастириський комунальний музей лемківської культури і побуту" і на її базі створити установу "Музейний комплекс ЛЕМКІВСЬКЕ СЕЛО".

 

"Музейний комплекс за своєю структурою – етнографічний, а також музей просто неба. Його експозиція побудована за тематичним принципом, загалом є 8 експозиційних залів і 6 будиночків. Тут представлена матеріальна і духовна культура Лемківщини. Це єдиний музей в Україні, в якому зосереджено найбільшу збірку пам’яток історії, мистецтва і побуту переселенців – лемків", – ідеться в анотації на сайті.

 

29.08.2017