Різні аптечки для неї і для нього

 

Фармацевти з Єнського університету у співпраці з міжнародною командою вчених виявили статеві відмінності при лікуванні запальних процесів. Згідно з отриманими даними, чоловічий статевий гормон тестостерон пригнічує дію протизапальних медикаментів. Так вчені доповнюють список аргументів на користь гендерної медицини.



Медикаменти по-різному впливають на чоловіків і жінок. Зображення: Jan-Peter Kasper/FSU.

 

«Чоловіки та жінки просто не пасують одне одному», – так жартував німецький комік Лоріо, наголошуючи на статевих відмінностях, що помітні в спілкуванні та соціальній взаємодії представників обох статей.

 

До однієї з міжстатевих відмінностей, до якої роками серйозно придивлялися медики та фармацевти, належить схильність хворіти на різні недуги. «Ми знаємо, що певні запальні захворювання, зокрема астма, псоріаз чи ревматоїдний артрит, значно частіше трапляються у жінок, ніж у чоловіків», – розповів професор Олівер Верц (Oliver Werz) з Єнського університету імені Фрідріха Шиллера.

 

Фармацевтові та його команді спільно з колегами з Італії, Данії та Швеції вдалося пояснили суттєву причину цієї відмінності на молекулярному рівні. У двох поважних публікаціях в журналах «Journal of Clinical Investigation» і «Scientific Reports» вони продемонстрували, як чоловічий статевий гормон тестостерон залучається до біосинтезу речовин, що викликають запалення, пом’якшуючи ефективність протизапальних препаратів.

 

На різних тваринних моделях і на імунних клітинах з крові піддослідних чоловічої та жіночої статі вчені детально проаналізували та порівняли перебіг запальних процесів. Це стало можливим завдяки клітинній системі, розробленій на кафедрі професора Верца, завдяки якій процеси, що відбуваються, можна детально роздивитися під мікроскопом.

 

«Ми дослідили та побачили утворення речовин, що спричиняють запалення, зокрема йдеться про лейкотрієни та простагландини, і чи відрізнялася дія протизапальних препаратів у чоловічих та жіночих клітинах», – пояснив Верц.

 

Як й очікували, дія досліджуваних речовин у жіночих клітинних пробах була суттєво сильнішою, ніж у чоловічих, і в результаті запальні процеси у жіночому організмі загалом були виразнішими.

 

«Проте цю різницю можна згладити додаванням тестостерону», – розповіла доктор Сімона Пейс (Simona Pace), провідний автор обох публікацій. Здатність тестостерону захистити від запальних захворювань помічали й раніше. «Та зараз ми можемо пояснити та продемонструвати, як тестостерон впливає і на терапевтичний ефект ліків на молекулярному рівні», – наголошує учена з кафедри фармацевтичної та медичної хімії Єнського університету.

 

Так учені, з одного боку, продемонстрували, що статевий гормон безпосередньо бере участь у біосинтезі лейкорієнів, блокуючи взаємодію необхідного білка «5-ліпоксигенази» та FLAP.

 

З іншого боку, вони змогли довести: через притлумлений синтез лейкорієнів накопичуються просталагдини, що, своєю чергою, спричиняють запальні процеси. Так, тестостерон виконує ключову роль при виникненні запалення та модуляції того, як імунна система на нього відповість.

 

Тож єнські дослідники конкретніше обґрунтували необхідність специфічної статевої медицини. «Протизапальні препарати, які придатні для жінок, у чоловіків можуть спровокувати значно слабший ефект – і навпаки», – пояснив професор Верц.

 

Втручання у чиюсь аптечку може спричинити різні ефекти при лікуванні. Проте дослідники переконані: в майбутньому при розробці нових медикаментів – особливо для лікування запальних захворювань – необхідно проводити точніші підрахунки, що може мати наслідком розділення аптечок для «неї» і для «нього».

 

 

Getrennte Medizinschränke für sie und ihn

Friedrich-Schiller-Universitaet Jena, 26/07/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

16.08.2017