Трамп: невротичні тенденції у твітах

 

Американський президент Дональд Трамп відомий своєю активністю у Twitter. Проте мова та форма його повідомлень свідчать і про особистість автора. Згідно з результатами аналізу, Трамп має чимало типових ознак підприємця, проте водночас його твіти демонструють і невротичні тенденції, інформують учені.




Типовий допис президента США. Зображення: Office of the President of the United States.

 

 

Американський президент Дональд Трамп відомий у всьому світі своєю непередбачуваністю. А його радше недбайливе ставлення до фактів та схильність холоднокровно поширювати хибну інформацію викликають незадоволення та хвилювання.

 

Улюблене медіа американського президента – Twitter: напевно, жоден інший політик не використовує служби коротких повідомлень так інтенсивно, як Трамп.

 

З 2009 року, коли він написав перший твіт, до травня 2017-го через Twitter Трамп відправив понад 35 тисяч повідомлень. Це близько 12 щодня, тобто втричі більше, ніж дописував його попередник на посаді Барак Обама.

 

Але що розповідають дописи Трампа про нього самого? Це з’ясували Крістіан Фіш (Christian Fisch) з Трієрського університету та Мартін Обшонка (Martin Obschonka) з Університету Квінсленда.

 

У своєму дослідженні вчені проаналізували специфіку мови та особистісні атрибути у 3200 твітах американського політика, які були опубліковані ще до його президентства в жовтні 2016 року. Науковці порівняли ці повідомлення з тими, які робили 105 найвпливовіших менеджерів та підприємців, зокрема керівники Apple, Amazon, Tesla і Google.

 

Результат: з огляду на багато критеріїв, дописи Трампа типові для осіб-підприємців, позаяк вони свідчать про нього як про зорієнтованого на змагання та креатив. Окрім того, вони демонструють, що правила та домовленості мали для Трампа незначний авторитет. З огляду на це, профіль Трампа на Twitter подібний на сторінки інших бізнесменів та менеджерів: від Ілона Маска, Тіма Кука до Джеффрі Безоса.

 

Водночас аналіз Трампових висловлювань виявив невротичну тенденцію та ознаки обтяжливих переживань, повідомляють учені. «Ці ознаки радше нетипові, адже праця бізнесмена вимагає емоційної стабільності та оптимізму, а сам процес мав би підживлювати відчуття щастя», – пояснив Обшонка.

 

З іншого боку, власне підвищений градус невротизму може забезпечити Трампові й переваги – зокрема, завдяки цьому президент дуже непередбачуваний. «Ймовірно, цей підвищений невротизм – важливий мативатор успіху як Трампових підприємницьких проектів, так і його кар’єри політичного лідера», – припускає Фіш.

 

Однак чи зможе це забезпечити довгостроковий успіх президентові, сумніваються обоє вчених. Адже, пояснили вони, особистісні ознаки підприємця вигідні для менеджера та керівника, проте управління підприємством та країною суттєво відрізняються. Тож особа, наділена відверто підприємницькими рисами, може і не впоратися з відповідальною роллю політичного лідера.

 

 

Trump: Tweets enthüllen neurotische Tendenzen

Universität Trier, 27/07/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

31.07.2017