Червнева спека побила рекорди

 

Червень 2017-го був на диво спекотним у багатьох частинах Європи. У Франції, Іспанії та Швейцарії він став на сім градусів тепліший, ніж довготривалий середній показник, інформують учені. Спека досягнула рекордних показників, зафіксованих влітку 2003-го, а подекуди навіть їх перетнула. Кліматичні зміни зробили такі температурні екстремуми майже вдесятеро ймовірнішими.




Температурні аномалії у червні 2017 року в порівнянні з середнім показником 19812010 рр. Зображення: NOAA Climate.gov.


 

Кліматичні зміни не лише сприяють тривалому підвищенню середніх температур, вони також зумовлюють частішу появу екстремумів, а з ними – і літньої спеки. Нещодавно кліматологи спрогнозували, що «літо століття» (літо ненормально спекотне) стане нормою вже з 2060-го. Причина цього – змінені висотні струменеві течії сприяють тому, що спекотні періоди стають тривалішими.

 

Початок 2017-го відзначився тепловими рекордами, а тепер і червень досягнув свого апогею, позаяк червневі температури в Європі загалом стали на три градуси вищими, ніж багаторічний максимум, інформують учені з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA). Так, у червні 2017 року температура перевершила норму на сім градусів в Іспанії, Франції, Швейцарії та Італії.

 

У Франції та Швейцарії перший місяць літа став другим з-поміж найгарячіших червнів за весь період, упродовж якого здійснюють погодній моніторинг. Натомість у Нідерландах настільки спекотного червня ще ніколи не було, інформують дослідники.

 

Теплові екстремуми зафіксували передусім у Франції: 21 червня в Парижі температури сягнули понад 37°C, у ніч потому вони залишилися на позначці 29°C, що становить рекорд. Також в середньому по країні температура цієї ночі залишилася на показникові 26,4°C, який, очевидно, претендує на рекорд, інформують дослідники. День 21 червня в Англії був найспекотнішим за минулі 40 років.

 

Причина незвичної спеки – надто високий повітряний тиск, що в червні навис над розлогими територіями Європи. Науковці пояснили, що завдяки цьому тискові небо може залишатися безхмарним упродовж багатьох днів, через що сонячна інсоляція сильно нагріває поверхню Землі.

 

Чи причетна до цих погодних екстремумів зміна клімату, дослідили науковці з проекту World Weather Attribution (WWA). Для цього вони порівняли результати багатьох кліматичних моделювань і вирахували ймовірність, з якою такі спекотні періоди мали б наступити в різних країнах.

 

Результат: у всіх семи досліджуваних країнах Європи ризик появи спеки суттєво зріс. «Ймовірність, що червневі температури сягнуть показників 2017-го, в Іспанії та Португалії зросла в понад 10 разів, у Франції, Швейцарії та Нідерландах – у чотири рази, в Бельгії вона подвоїлася», – повідомляють учені.

 

Рушійна сила температурних рекордів – збільшення викидів парникових газів. «Нещодавня спека дає зрозуміти, що нам не доведеться чекати 10 чи 50 років, аби побачити, як на нас впливають кліматичні зміни, – констатують учені. – Люди на цілій планеті відчувають їх уже сьогодні».

 

 

Europa: Juni-Hitze brach Rekorde

NOAA Climate.gov, World Weather Attribution (WWA), 24/07/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

30.07.2017