Ніхто його не хотів

Твори професора Єжи Новосельського [Юрія Новосільського] повертаються на Підляшшя. Понад півстоліття тому саме там його ікони замальовували або викидали з церков. Тепер їх можна оглядати на експозиції в Музеї ікон у Супраслі.

 

Автопортрет (1977)

 

Новосельський народився в 1923 р. в Кракові. Його мати була католичкою, батько — греко-католиком. Таємно від дружини він брав сина на богослужіння до церкви. В 1942-му, під час навчань, вступив до монастиря. Вісім годин молитви, вісім годин роботи, вісім годин відпочинку. Так хотів жити. Війна однак відібрала йому віру. "В Бога майже взагалі неможливо вірити. В диявола мусимо вірити, бо до нього торкаємся щодня", — казав митець.

 

Новосельський малював пейзажі, акти, абстракції, але любив повторювати, що кожна його картина є іконою. Тепер його твори можна відшукати у святинях в Люрді, Варшаві, Тихах, Любліні чи Кракові. Але в 50-х роках вони ніде не подобалися.

 

Коли почав прикрашати святині на Підляшшю, віряни пригрозили, що не прийдуть молитися до церкви з такими іконами.

 

Пророк на скалі (1958)

 

В 2015 р. було прийнято рішення про ліквідацію греко-католицької каплиці в Кракові, запроектованої Новосельським. Не врятувався він і в Президентському палаці. Анджей Дуда наказав вилучити 10 картин художника із залу біля президентської каплиці. Замінив їх на "Свято польської кавалерії" Войцеха Коссака.

 

Помер в 2011 р. "Коли він був уже дуже хворий, я приніс йому документ про отримання ним вченого ступеня доктора honoris causa Яґелонського університету, — згадує художник Станіслав Родзінський. — Даю йому його і кажу: "Прошу пам'ятати, що є Ви є другим художником, який отримав цей титул". Спитав, хто перший. Відповідаю, що Матейко. І я чую, як шепоче собі під ніс: "О, холєра..."

 

Пантократор

 


Marta Leszczyńska
Nikt go nie chciał
Gazeta Wyborcza, 24.06.2017
Переклад О.Д.

 

Єжи Новосельський (знимка Войцеха Плєвінського,1987)

 

Абстракція (1954)

 

Червоний інтер'єр (біля 1970)

 

Червона абстракція (1978)

 

Дівчата на кораблі (1997)

24.06.2017