◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦

Вибори до львівскої ради міскої. Як звістно лучили ся при послїдних виборах до львівскої ради міскої численні фальшованя карт виборчих, так що справа оперла ся була аж о прокураторію. На вчерашнім засїданю ради міскої здавала справу вибрана новою радою комісія веріфікаційна. Комісія признала в своїм справозданю, що між виборчими картами найдено 278 карт фаьшованих, в наслїдок чого дописані назвища горожан на тих картах признала комісія неважними. Мимо того, всї уміщені на лістї комітету міcкoгo одержали абсолютну більшість крім одного Русмана, котрий дістав лише 2293 голосів, між тим як абсолютна більшість виносить 2317 голосів. З огляду на се внесла комісія, щоби цїлий вибір ради признати важним крім вибору Русмана, щоби розписати доповняючій вибір одного члена ради а всї протести против вибору відкинути. В дискусії, яка вивязала ся над сим справозданєм, забрав голос радний Мархвицкій, а висказавши свої сумнїви, що до заключень комісії, поставив внесенє, щоби цїлий акт виборчій признати неважним. По сїй промові поставив радний Кендзєрскій внесенє, аби відложити засїданє. Внесенє Кендзєрского принято і справа веріфікації виборів прийде ще раз під наради на найблизшім засїданю.
Візитація урядів почтових. Оногди вечером приїхали до Львова — як ми о тім згадували на візитацію урядів почтових: Обентравт, шеф секційний міністерства торговлї і ґенеральний директор австрійских почт і телєґрафів, в товаристві совітника надворного і шефа бюра курсового в міністерстві торговлї бар. Лілієнава і віцесекретаря міністеріяльного Ґольнера. Комісія забавила два днї в Кракові, а оногди в Перемишли. Комісію проводив в подорожи совітник надворний Сеферович. Вчера з рана оглянули всї згадані урядники бюра тутешного уряду почтового. Вечірним поїздом приїхав вчера до Львова Стефан, секретарь стану і ґенеральний директор почт і телєґрафів в державі нїмецкій.
З під Устрік пишуть нам: Священики деканата устрицкого не тілько самі на соборчику деканальнім в Берегах дільних зобовязали ся словом чести переписувати ся по руски зі всякими властями, але й постановили завізвати сусїдні деканати: добромильскій, ліській і затварницкій до подібного солідарного поступованя, бо тілько тогди нїхто не посміє помітуватись нашим письмом, єсли всї Русини будуть усе писати тільки по руски не уважаючи на нїякі взгляди. — Навіть рускі викази обовязаних до бранки, котрих до тепер не приймають в рускім язицї, мусїли би від нас приймати, коли б всї солідарно так писали, бо Русинів нїчо не повинно обходити, що хтось-там не уміє по руски читати. Коли не вміє нехай навчить ся, так само як навчив ся по польски.
Слїди крадежи. При направі спусту в селї Зарубинцях, повіта скалатского, найдено в водї дві чаші церковні, одну монстранцію і кількадесять штук фальшивих реньских. Суд повітовий в Грималові зарядив слїдство, щоби дізнатись з відки ті річи походять.
Нова церков будує ся в Попівцях, повіта брідского, заходами о. Єфиновича. Кошти тої будови обчислені на 11000 зр. до чого о. Єфинович подарував з своїх фондів 2000 зр. Роботи зачали ся вже 1 н. ст. червня. Будови підняв ся п. Пакушевскій.

16.06.1892

До теми