Що найчастіше ми приховуємо?

 

Не є таємницею те, що у нас всіх є таємниці. Дуже часто, однак, наші секрети просочуються назовні, причому з нашої власної провини. Чому нам часто так кортить поділитися інформацією, яку наш розум підказує нам приховати? У своєму новому дослідженні американські психологи пов’язали зберігання секретів з депресією, тривогою і поганим самопочуттям загалом. Оберігання секретів завдає нам шкоди, змушуючи навіть наодинці почуватися неавтентично.

 

Психолог із Колумбійської школи бізнесу Майкл Слепайн та його колеги опублікували статтю у виданні Journal of Personality and Social Psychology, у якій описали результати опитування 1200 американців через Інтернет, а також 312 людей, які пікнікували в Центральному парку Нью-Йорка, щодо 38 категорій поведінки та ідентичності, які люди зазвичай воліють приховувати. Виявилося, що учасники опитування мали що приховати в середньому в тринадцяти таких категоріях, а інформацією у п’яти взагалі ні з ким б не ділилися. Найпоширенішими секретами були думки про стосунки на стороні, романтичні бажання (якщо учасники опитування були самотніми) та сексуальна поведінка (перегляд порнографії, еротичні фантазії тощо). Графік нижче показує, які секрети ми найчастіше приховуємо.

 

 

Найпоширеніші таємниці (зверху вниз): думки про зраду партнеру; сексуальна поведінка; брехня; романтичні бажання (у випадку самотніх людей); порушення чиєїсь довіри; крадіжка; невірність, не пов'язана з сексуальними стосунками (наприклад, флірт); цілі та амбіції; сімейні подробиці; фінансові справи. Темно-червоний колір  секрет від усіх, світло-червоний  секрет від деяких людей, оранжевий  радше не секрет, сірий  ніколи не було секретом. Усього опитано 600 респондентів. 

 

Учасники опитування повідомили, що намагання активно приховати свій секрет у розмові змушувало їх думати про нього вдвічі частіше. Що більше їхні думки були зайняті приватними таємницями, то гірше вони почувалися. Отже, Слепайн радить: якщо ви хочете зберегти секрет, ви повинні менше про нього думати або ж спробувати поділитися ним на анонімних онлайн-форумах.

 

Matthew Hutson

Why It’s So Hard to Keep a Secret

Scientific American, 30/05/2017

Зреферував Євген Ланюк 

31.05.2017