Facebook: приваблює з першого погляду

 

Для багатьох користувачів Facebook достатньо одного лиш мимовільного сприйняття його логотипу, щоби викликати позитивні емоції. Результати нещодавнього дослідження засвідчили, що саме це може пояснити, чому багатьом користувачам складно залишити онлайн-портал надовго. Адже несвідомо вони пов’язують лого Facebook із позитивними відчуттями визнання та приналежності, які переживають під час активності у соціальній мережі.


Подобається? Випадковий погляд на логотип Facebook здатен спровокувати гарний настрій, щоправда, лише в регулярних користувачів соцмережі. Зображення: thinkstock.


 

Соціальні медіа заповнюють вільний час мільйонів людей у всьому світі. Ми використовуємо Facebook і Кo, аби черпати інформацію, обмінюватися думками з іншими або просто для розваги. Дехто тратить на це години щодня.

 

І як це впливає на користувачів? Дослідження доводять, що Facebook робить нас відвертішими, але й менш обізнаними. Крім того, соціальна мережа здатна завдати стресу – і за надто інтенсивного користування зіпсувати настрій. Незважаючи на це, чимало людей знову й знову повертається до Facebook. Часом у них навіть з’являється залежність.

 

Але чому так складно протистояти стимулам, які надходять від порталів соціальних медіа? Нові дані з цього питання надало нещодавнє дослідження науковців на чолі з Ґвідо ван Конінґсбруґеном (Guido van Koningsbruggen) з Амстердамського університету.

 

Досліджуючи вплив логотипу Facebook на користувачів, команда вчених ввела в оману 200 піддослідних: замість того щоб презентувати лого учасникам розвідки, його розмістили на екрані на частки секунди як завідома неважливу деталь зображення. Потім упродовж 100 мілісекунд науковці демонстрували піддослідним китайський ієрогліф і питали, як би ті оцінили побачений знак: як приємний чи як неприємний.

 

Насправді науковців цікавив вплив логотипу Facebook. Задум був таким: спонтанна реакція, спровокована напередодні побаченим логотипом, поширюється і на оцінку знака, який піддослідні спостерігали потому.

 

Гіпотеза вчених була такою: той, хто часто перебуває онлайн у соцмережі, на логотип мав би реагувати інакше, ніж ті учасники тесту, які рідко заходять на свій профіль.

 

Аби мати з чим порівняти, замість лого науковці показували на екрані подекуди позбавлені сенсу зображення канцтоварів, зокрема блок стікерів. Очікували, що, як нейтральний стимул, цей знак не впливатиме на оцінювання китайського символу, який з’являвся згодом.

 

Експеримент засвідчив: після споглядання логотипу Facebook регулярні користувачі онлайн-порталу вважали китайський знак особливо привабливим. Його оцінювали значно краще, ніж у тому випадку, коли перед ієрогліфом з’являлося зображення нейтральних канцтоварів.

 

Крім того, науковці помітили: оцінка символу була позитивнішою, якщо піддослідні активніше поводилися у Facebook. Користувачі, котрим властива нижча активність у соцмережі, не продемонстрували жодних особливих преференцій при оцінюванні китайського знака: ієрогліф вони вважали однаково привабливим – незалежно від того, чи заздалегідь їм показували зображення канцтоварів, чи логотип Facebook.

 

Отриманими результатами ван Конінґсбруґен та його колеги продемонстрували, як сильно постійні користувачі Facebook реагують на сам лише логотип мережі. Позитивні асоціації з Facebook дослідників дивують мало, пишуть вони: «Соціальні медіа можуть великою мірою задовольняти. Вони – надійне джерело розваг й охоплюють великий спектр потреб – від мало значимих, наприклад, згаяти час, до фундаментальних прагнень, йдеться зокрема про потребу в приналежності».

 

Отож і не дивно, що багатьом користувачам складно протистояти спокусам Facebook і Кo впродовж тривалого часу. «Користувачі Facebook вчаться пов’язувати концепт соціальних медіа з приємним, веселим станом», – інформують учені.

 

У наступні розвідки науковці планують залучати й інші соціальні медіа-платформи та зосередитися на «затятих» користувачах. «Адже градус користування соціальними медіами у користувачів нашого дослідження – відносно помірний», – пояснив ван Конінґсбруґен.

 

Дослідників цікавить і те, що може перетворити позитивне сприйняття Facebook на негативне, – можливо, річ у негативному попередньому досвіді (наприклад, інтернетзалежність) або невиправданих очікуваннях.

 

 

Facebook: Verlockung auf den ersten Blick

Universität Amsterdam, 11/05/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

23.05.2017