Спорт: блакитне світло дає сили

 

Завдяки «світловому допінгу» спортсмени можуть продемонструвати кращі результати у вечірніх змаганнях – на це вказують підсумки нещодавнього експерименту. Швейцарським ученим вдалося довести, що велосипедисти, яких напередодні освітлювали блакитним світлом, наприкінці дистанції виявлялися швидшими, ніж інші. Причину вчені схильні вбачати в тому, що блакитне світло переводить внутрішній годинник спортсменів на «бадьорість», незважаючи на пізню годину.




Світлова терапія перед змаганням. Фото: Базельський університет.


 

Природні ритми дня-ночі впливають на обмін речовин людини, її гормональний баланс та фізичну працездатність. Вони можуть створювати труднощі спортсменам, адже чимало змагань відбувається пізно ввечері – у прайм-тайм на телебаченні. У цей час тіло зазвичай налаштоване на стан спокою, тож багато атлетів не можуть досягнути своїх рекордів. Спричинений цей стан зокрема гормоном сну мелатоніном. 

 

Рафеаль Кнаєр (Raphael Knaier) та його колеги з Базельського університету нещодавно дослідили, чи цілеспрямоване освітлення може вирішити проблему вечірньої втоми. Для своєї розвідки науковці обрали блакитне світло, яке відоме тим, що перешкоджає виробленню мелатоніну та сприймається організмом як сигнал для переходу в фазу бадьорості.

 

Науковці хотіли з’ясувати, чи може нетривала терапія блакитним світлом покращити вечірні успіхи спортсменів. До розвідки залучили 74 велосипедистів, яких перед другим заїздом впродовж години піддавали освітленню різних світлових режимів: на одну групу впливали монохроматичним блакитним світлом, на другу – світлом повного спектра, на контрольну – приглушеним світлом. Одразу після перебування піддослідних під дією світла проводили тест із застосуванням велоелгометрії.

 

Результат: експозиція блакитного світла покращила успішність атлетів передусім під час фінального ривка. На цій виснажливій фазі сильніше темп нарощували ті піддослідні, які перебували під дією блакитного світла. І що більше спортсмени залишалися у блакитних променях, то швидшими були на фініші, інформують учені. Також із отриманою дозою світла корелюються показники мелатоніну: що більше світла, то менше гормона.

 

Після терапії яскравим світлом повного спектра дався взнаки незначний позитивний ефект, але він – несуттєвий. Це можна пояснити тим, що світло повного спектра містить, зокрема, і блакитне.

 

Результати засвідчують: блакитне світло може впливати на внутрішній годинник атлетів та покращувати їхню результативність принаймні на фініші – йдеться про близько 10 % переваги. Однак рекорди велосипедистів після «світлового допінгу» не зростають.

 

«З огляду на те, що в професійному спорті має значення навіть незначна різниця, виявлений ефект потрібно детальніше дослідити в наступних розвідках», – коментує  провідний автор дослідження Арно Шмідт-Трукзес (Arno Schmidt-Trucksäss).

 

 

Sport: Blaues Licht verbessert Endspurt http://www.scinexx.de/wissen-aktuell-21481-2017-05-19.html

Universität Basel, 19.05.2017

Зреферувала Соломія Кривенко

22.05.2017