Проникнення. Ярина Мовчан

 

«Проникнення», як концепція творів для виставки, за словами Ярини Мовчан – це взаємопроникнення на духовному та метафізичному рівні. Між людьми, їх впливом одне на одного, проникнення філософії та віри в буття, позасвідомого у свідоме людини, снів у настрої, суспільства у індивідууми і тому подібне.

Ярина, уродженка Львова (1982), випускниця кафедри текстилю Львівського мистецького коледжу ім. І. Труша та Академії мистецтв, мама двох дітей та дружина іконописця Данила Мовчана. Саме Данило спонукав Ярину освоїти техніку сакрального малярства – темперу та левкас на дереві.

У цій техніці Ярина створює незвичайні емоційні композиції з тонким колоритом, стилізацією та символізмом характерним для іконопису. І хоча на цій виставці будуть присутні портрети святих Климентія, Варвари та Гліба, художниця наполягає, що це не є ікони. Серед портретів буде і Яринин автопортрет і портрет Данила Мовчана.

Більшість творів, а їх буде 15–16, невеликого круглого формату, створені 2016 -2017 року.

Ярина брала участь у багатьох групових виставках в «Зеленій канапі», а 2012 року любителі мистецтва могли познайомитись з її творчість на персональній виставці в кав’ярні «Віденські булочки», що була колись на вулиці Катедральній.

вул. Вірменська 7Галерея «Зелена канапа» Втр, 04/04/2017 - 17:00

До теми