Токар / Китастий DUO

 

Юліян Китастий - бандурист в третьому поколінні. Народився і виростав в Детройті. У 1980 р. переїхав до Нью Йорку і розпочав концертну, педагогічну, а пізніше і композиторську діяльність, яка триває до сьогодні. Його виступи на престижних сценах і фестивалях Америки, Канади, і Європи створили місце для бандури у жанрі“World Music”. Як композитор цікавиться музикою, що виникає на межі композиційних та імпровізаційних практик. Творить багато музики для сцени, зокрема для сучасного танцю із хореографом Катею Кольцьо і для театру із Мистецькою Групою Яра та режисером Вірляною Ткач. Юліян Китастий вперше концертував в Україні 1989 року у складі тріо з Павлом Писаренком і Віктором Мішаловом, зігравши понад сто концертів починаючи із історичного першого фестивалю «Червона Рута». Від 2010 часто буває тут, виконуючи свою музику до вистав Яри «Скифські Камені», «Карітан Джон Сміт Їде в Україну», »Тиха Ніч, Ясні Зорі», Ev (Дім), «До Глибинного Каменя», «1917/2017 Тичина, Жадан і Собаки», які були поставлені на Гогольфесті, Львівському Книжному Форумі та інших фестивалях.

У дискографії Юліяна Китастого - тематичні диски старовинних кобзарських співів знаходять місце поруч із записами новаторських ансамблів Experimental Bandura Trio i Paris to Kyiv, із дуетами із метром вільної імпровізації Дерек Байлі (Derek Bailey), та спільними проектами із віртуозами китайської піпа та монгольського морін хуур. Диск «Пісні Нічні з Сусіднього Села», (Night Songs From a Neighboring Village) плід довголітньої співпраці і дружби із Майклом Алпертом, знавцем єврейської музики України, появився недавно на німецькій фірмі Oriente Musik.

Новий сольний проект "Ночі в Бандуристані" (імпровізації на харківській бандурі) був презентований у Києві і Львові в березні 2017.

Марк Токар закінчив Національний університет «Львівська Політехніка». Вчився в музичному училищі імені Станіслава Людкевича по класу класичної гітари. У цей час починає займатися контрабасом (2000 р.). Протягом 2002-2004 регулярно бере участь у літніх джазових шкілах у Кракові під керівництвом Майкла Паркінсона (США). У 2006 році в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща “Gaude Polonia” навчався в Музичній академії імені Кароля Шимановського в Катовіцах (клас професора Jacka Niedzeli).

Протягом 2005-2006 року Марк Токар - арт-директор Міжнародного українсько-польського фестивалю Jazz Bez. Марк Токар разом з Мистецьким об'єднанням "Дзиґа" організував серію філармонічних джазових концертів у Львові Metro Jazz.
Його перший альбом Yatoku (з Юрієм Яремчуком та Клаусом Кугелем) був виданий лейблом Not Two 2006 року. Після цього кар'єра Марка Токаря різко пішла вгору. Починаючи з 2007 він є учасником Ken Vandermark Resonance Project, як музикант грає в багатьох проектах та на різноманітних фестивалях в США, Німеччині, Польщі, Австрії, Франції, Україні, Росії, Хорватії, Словенії, Італії, Угорщині, Литві, Латвії, Грузії, Азербайджані, Люксембурзі, Чеській Республіці.

Марк бере участь у таких міжнародних проектах, як уже згаданий Ken Vandermark Resonance Project, а також Undivided, Five Spot, Four, Varpaj, Yatoku, 2014, Ultramarine, Collective Four. Одночасно він є лідером інтернаціональних проектів: Leo'm'art, Mark Tokar Quintet та Avtokar.

Співзасновник і учасник таких літературно-музичних проектів: Альберт або найвища форма страти, Антонич удома, Абрикоси Донбасу, В.Стус і У цьому полі, синьому як льон.

Грав разом із такими музикантами: Ken Vandermark, Bobby Few, Perry Robinson, Steve Swell, Michael Zerang, Tim Daisy, Dave Rempis, Roberta Piket, Fred Frith, Klaus Kugel, Аркадий Шилклопер, Petras Vishniauskas, Mirchea Tiberian, Mazzol, Mikołaj Trzaska, Wacław Zimpel, Юрій Яремчук, Magnus Broo, Per-Åke Holmlander, Mark Sanders, Мар’яна Садовська та Юліан Китастий.

 

ВХІД - 100 грн.

ВХІД - 100 грн.

 

вул. Наливайка 12Vedel School Суб, 04/01/2017 - 19:00

До теми