Майя двічі переживали колапс

 

600 років до цілковитого занепаду висока культура майя переживала ще одну кризу. Знахідки в місті майя Сейбаль, що в Гватемалі, засвідчують: обидва колапси відбувалися на диво подібно. Спочатку починалися соціальні заворушення, потім розгоралася війна і врешті міста ставали безлюдними. Ця вражаюча паралель може зараз допомогти в пошуках пояснення причин загибелі імперії майя.


Розкопки в колись королівському палаці в місті Сейбаль. Фото: Takeshi Inomata / University of Arizona.


 

Понад 2 000 років майя панували над значною частиною Месоамерики. Про їхню міць ще сьогодні свідчать рештки гігантських храмів-пірамід в тропічних лісах Мексики та Гватемали. Що ж призвело до занепаду культури близько 900 року нашої ери, залишається дотепер суперечливим.

 

З-поміж обговорюваних теорій виділяють такі: соціальні конфлікти та війни всередині імперії майя, нестача продовольства внаслідок виснаження ґрунтів або чужинських нападів. Свою роль відіграв, імовірно, й клімат, що ставав щораз сухішим.

 

Як відбувався занепад наприкінці класичного періоду в історії майя, з’ясували нещодавно Такеші Іномата (Takeshi Inomata) та його колеги з Університету Аризони завдяки дотепер найдетальнішій і найдовшій хронології міст майя.

 

Вона ґрунтується на результатах 154 радіовуглецевих датувань кераміки й інших знахідок із руїн міста Сейбаль у Гватемалі. Місто на південному заході колишньої імперії майя було густо заселене в період з 1 000 року до нашої ери до 950 року після Різдва Христового. Проте, як і чимало інших міст майя, у період зі 150 по 300 роки н. е. воно пережило тимчасовий занепад. Хоча від цього докласичного колапсу майя оговталися, та причини цих подій дотепер залишаються нез’ясованими.  

 

Нещодавно знахідки археологів і їхнє детальне датування надали нові свідчення про розквіт і загибель культури майя. Результати виявилися несподіваними: «Ми довідалися, що обидва колапси – докласичний і класичний – відбувалися за одним зразком», – інформує Іномата.

 

Попри те, що обидві події розділяють понад 600 років, паралель між ними очевидна. В обох випадках криза починалася проявами соціальної нестабільності та конфліктами. «Близько 75 року й відповідно 735 року конфлікти стали інтенсивнішими і розгорілася війна», – описали науковці тогочасні політичні процеси. Доказом цього є зокрема посилене укріплення міст майя. Так, на пагорбі в Сейбалі в цей період спорудили заставу, яку сильно охороняли.

 

«Як у докласиці, так і в період класики за цими ранніми проявами занепаду наступали хвилі раптового політичного розпаду по всій території майя», – кажуть Іномата з колегами. Це призвело до того, що 150-го та 810-го років багато міст майя спорожніло, й кількість їхнього населення різко зменшилася.

 

У докласичний період культура впоралася з кризою, після чого почалося сходження великих королівських династій майя, їхніх представників шанували як богів. «Але криза у Х столітті призвела до остаточної загибелі всієї політичної системи», – пояснили науковці. Відтоді почалася ера сильно децентралізованих організацій і повернення на узбережжя та до морської торгівлі. Так закінчилася епоха імперії майя.

 

«Це направду цікаво, що кризи були настільки подібні, хоча відбувалися в зовсім різний час», – каже співавтор гіпотези Меліса Барем (Melissa Burham) з Університету Аризони. Що ж саме спричинило конфлікти, війни та остаточну кризу, знахідки не зраджують. «Але принаймні ми тепер більше знаємо, як саме виглядав занепад», – каже Барем.

 

 

Mayas erlebten einen doppelten Kollaps 

University of Arizona, 25/01/2017

Зреферувала Соломія Кривенко 

 

28.01.2017