Наручні сенсори скажуть, коли ви хворі

 

Спостерігаючи за щоденним життям шістдесяти людей, які носили персональні біосенсори, схожі на smartwatch, дослідники встановили, що вони здатні ефективно повідомляти, коли людина підхопила простуду чи навіть щось серйозніше, як, наприклад, діабет чи хворобу Лайма. «Ми хочемо, щоб люди знали, коли у них починається хвороба вже на її найбільш ранніх стадіях», – каже головний автор дослідження Майкл Снайдер, професор, завідувач кафедри генетики Стенфорського університету. Стаття з описом дослідження вийшла 12 січня в журналі PLOS Biology.

 

Smartwatch та схожі натільні пристрої часто використовують для вимірювання різних фізіологічних параметрів організму, але досі їх ніхто не використовував для діагностування хвороби. Команда Снайдера скористалась перевагами портативності та простоти таких девайсів і протягом двох років з їх допомогою збирала міріади даних від шістдесяти добровольців. Дослідники документували кожен випадок, коли їх фізіологічні показники, наприклад серцевий ритм чи температура шкіри, відхилялись від норми. Оскільки ці пристрої здійснюють безперервний моніторонг цих показників, вони потенційно можуть стати чудовим засобом швидкого детектування початку хвороби. Багато з цих відлилень співпадали в часі з тим, коли люди починали хворіти. Виявилось, що гаджети змогли ефективно виявляти звичайну простуду, а в одному випадку навіть діагностували хворобу Лайма – в самого Майкла Снайдера, який також брав участь в дослідженні.

 

«На початку відпустки в мене було підвищене серцебиття та понижений рівень кисню в крові, і я відчув, що зі мною не все гаразд», – каже вчений. Після того, як у нього протягом кількох днів трималась невисока температура, він звернувся до лікаря, який встановив діагноз. В подальшому тести підтвердили діагноз «хвороба Лайма». Smartwatch та кисневий сенсор успішно помітили ранні ознаки хвороби.

 

У перпективі можна очікувати появи смартфонів, які безперервно стежитимуть за станом здоров'я та попереджуватимуть людину про ранні симптоми хвороби ще перед тим, як вона їх взагалі відчує. Такі пристрої не лише вказуватимуть на хворобу, коли вона вже почалася, але й повідомлятимуть людину про ризик захворіти. Скажімо, люди, в яких є ознаки опірності до інсуліну і які ризикують захворіти на цукровий діабет ІІ типу, часто навіть не підозрюють про свій стан. Оскільки серцебиття в таких людей часто відрізняється від норми, сенсор зможе про це попередити. 

 

Іншим цікавим результатом є точне визначення того, як насичення крові киснем знижується під час авіаперетьотів. Дослідники змогли це зробити детальніше, ніж будь-коли раніше. Команда Снайдера виявила, що зниження рівню кисню в крові, як правило, триває протягом більшої частини авіаперельоту і довела, що це пов’язано з відчуттям утоми. «Багатьом із нас знайоме відчуття виснаження під час польоту літаком. Люди часто пов’язують це з невисипанням, перевтомою на роботі чи стресом під час подорожі, але тиск в салоні літака та низький рівень кисню також є важливими факторами», – каже Снайдер.

 

«Інформація, зібрана таким способом, може допомогти вашому лікарю, хоча ми очікуємо, що інтеграція цієї технології в клінічну практику буде непростою. Лікарі та інвестори вимагатимуть серйозних досліджень, щоб визначити, як ці вичерпні лонгітюдні особисті дані можна буде використати в професійній медицині, але в тривалій перспективі я великий оптиміст і вважаю, що особисті біосенсори в майбутньому стануть невід’ємною частиною здорового способу життя», – додає науковець.

 


Wearable biosensors can flag illness, Lyme disease, risk for diabetes; low airplane oxygen
ScienceDaily, 12.01.2016
Зреферував Євген Ланюк

13.01.2017