Вакцина проти вірусу Ебола дієва на 100 %

 

Нова вакцина проти гарячки Ебола засвідчила свою ефективність у масштабних клінічних дослідженнях. Міжнародна команда науковців інформує: жоден з тих, кому зробили щеплення, не заразився вірусом, хоч належав до близького оточення хворого. Так зростає надія на те, що в майбутньому вдасться попередити епідемії на кшталт західноафриканського спалаху вірусу Ебола, який лютував протягом 2014–2016 років.




Фото:  iStock / Harry1978 (фраґмент)


 

Науковці, зокрема працівники Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), ґвінейського міністерства охорони здоров'я та інших дослідницьких установ, від 2015 до 2016 року тестували біологічно активну речовину. Вони залучили майже 12 тисяч людей з Ґвінеї та Сьєрра-Леоне, що належали до безпосереднього оточення інфікованих людей.

 

Половина піддослідних отримали вакцину одразу ж після виявлення факту захворювання, іншу половину щепили три тижні по тому. Оцінювання результатів засвідчило: з-поміж тих, кого щепили тут же, не захворів жоден. У контрольній групі науковці зафіксували 23 випадки інфікування.

 

Вакцина видається такою, що легко переноситься. Високу гарячку як побічний ефект команда дослідників зафіксувала лише в одному випадку, в поодиноких ситуаціях траплялися несуттєві побічні ефекти — біль голови або біль у м'язах.

 

Однак нез'ясованим залишається, як довго триває дія щеплення. Тобто чи вакцинований залишатиметься невразливим до повторного інфікування через місяці та роки — стане відомо лише в майбутньому. До того ж досліджувана вакцина rVSV-ZEBOV ефективна лише проти конкретного еболівського патогена — штаму Заїр (Zaire). Цей тип є найнебезпечнішим з-поміж відомих варіантів вірусу Ебола.

 

Команда на чолі з заступником генерального директора ВООЗ Марі-Паулою Кіні (Marie-Paule Kieny), провідним автором розвідки, опублікованої в журналі Lancet, діяла за принципом кільцевої вакцинації. Тільки-но виявивши новий випадок захворювання, науковці визначали близько 80 осіб, що мали з хворим контакт: або безпосередній, або через інших людей. Ці контакти утворювали «кільце», а всіх залучених до нього вважали такими, що потребують вакцинації. Загалом учені напрацювали 117 таких кіл. Раніше цей метод вже перевіряли у боротьбі з віспою, тож обрали його і для гарячки Ебола, оскільки на початок випробувань епідемія була в розпалі.

 

З самого початку вакцину розробили науковці канадських установ охорони здоров'я. Потім фармакологічна фірма Merck Sharp & Dohme (MSD) виготовила речовину, що була залучена до тестування. Компанія також зобов'язалася реалізувати 300 тисяч порцій вакцини у разі, якщо спалахне нова епідемія.

 

Сьогодні вакцина ще чекає офіційного дозволу, та з огляду на позитивні результати тестування всі офіційні процедури можуть відбутися пришвидшено до 2018 року.

 

 

Jan Dönges

Impfung erweist sich als zu 100 Prozent wirksam 

Spektrum.de, 23/12/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

29.12.2016