Катастрофа біля дому Путіна


ФЕЙЛЕТОН

 

 

Потужний літак масою понад 100 тонн впав у море леда кілька кілометрів від "Бочарова Ручья", літньої резиденції президента Владіміра Путіна — другої після підмосковної в Ново-Оґарєво.

 

А це місце під особливим наглядом. На рейді постійно стоїть принаймні один корабель військово-морського флоту, захищаючи доступ до берега зі сторони Чорного моря. Стежать радари і пристрої прослуховування. Контролюючи також те, що відбувається під водою. Перед зимовою Олімпіадою 2014 р. запевняли, що Сочі захищене навіть від нападу диверсантів-акваланґістів.

 

На очах цих радарів, сонарів, ехолотів, поблизу люто захищеного берега в море падає літак, а служби півтори доби шукають його наосліп. В неділю вранці оголосили, що фюзеляж знайдено навпроти злітно-посадкової смуги, за півтора кілометра від пляжу, на глибині 70 метрів. Однак виявилося, що це лиш труба, якою Сочі нишком скидає стічні води в море.

 

Тож пошуки перенесли на 8 км від берега, а потім далі на південь, у напрямку Абхазії. І щойно в понеділок по обіді виявилося, що Ту-154 лежить більш-менш за милю — отже, все ж коло берега — і неглибоко (25 м під водою), навпроти Хоста, району Сочі, де літній будинок мав Сталін.

 

Отже, літак летів за маршрутом. Після старту з аеродрому в Адлері біля моря завернув на північ і відразу на схід, в напрямку Каспійського моря та Ірану, щоб летіти до Сирії (повітряний простір Туреччини для російських військових літаків закрито).

 

Підводний пошук уламків літака нелегкий. Але не у випадку, коли обладнані найкращим устаткуванням величезні сили розвідки, контррозвідки, охорони президента мусять мати широко відкриті очі. І, як запевняють їхні коменданти, ці очі відкриті так, що "миша не проскочить ". Проте літак, що падав зовсім поряд з резиденцією голови держави, проґавили.

 

Так само було вранці 15 лютого 2013 р., коли під уральським Челябінськом впало "щось велике". Весь день московські експерти намагалися з'ясувати, що це було. Говорили про ракету, ядерний вибух, випробовування нової зброї. Щойно ввечері "ясність" внесла НАСА, з іншого боку земної кулі довівши, що в Росії впав метеорит, і визначивши його траєкторію та масу.

 

Що було причиною недільної катастрофи, в якій загинули 92 особи, в тому 68 членів відомого хору Алєксандрова, — ще невідомо. Нічого не вказує на замах. Рештки літака розлетілись на відтинку задовжки близько 400 метрів. А це — всупереч попереднім комунікатам — означає, що машина не розвалилася в повітрі, як би це сталося у разі вибуху на борту чи влучення ракети. На вже витягнутих з води тілах жертв нема слідів вогню.

 

Можливо, що літак, який летів з підмосковного аеродрому Чкаловськ до російської авіабази Хмеймім в Сирії — з проміжною посадкою в Сочі для дозаправки паливом, — був перевантажений. Перед стартом командир просив дозволу на продовження розгону, бо — як пояснював диспетчерам — "ви ж знаєте, що я важкий". Свідки звертають увагу на те, що двигуни Ту-154 вили на найвищих обертах.

 

Як стверджують експерти, перевантажений літак міг потрапити в "плаский штопор" і, вируючи, завалитися в море. Що віз? Представники міноборони запевняють, що на борту зброї не було.

 


Wacław Radziwinowicz
Katastrofa pod domem Putina
Gazeta Wyborcza, 28.12.2016
Переклад О.Д.

 

 

 

 

 

28.12.2016