Нам подобається те, що схвалюють експерти

 

Європейські науковці з'ясували: те, як людина оцінює певний твір мистецтва, залежить від соціальної та фінансової контекстної інформації. Такого висновку вчені дійшли, проаналізувавши, чи для формування особистої думки важливі вартість твору, престиж ґалереї, соціально-економічний статус і рівень освіти інших поціновувачів.



 


Метью Пеловскі (Matthew Pelowski) та Майкл Форстер (Michael Forster) з Інституту психологічних фундаментальних розвідок і дослідницьких методів з Віденського університету спільно з колеґами з Копенгагена проаналізували впливи соціальної та фінансової контекстної інформації на формування мистецьких уподобань авдиторії.

 

В межах дослідження студенти на власний розсуд оцінювали низку полотен. Проте перед презентацією їхніх вердиктів учасникам повідомили, що певні соціальні групи вже бачили ці роботи й оцінили їх. Цими групами були або інші студенти, або експерти (куратори певного музею), або ж група однолітків, що не закінчили навчання і довший час не працюють. Отримані результати порівняли з тими, які продемонструвала контрольна група, тобто ті, що оцінювали картини самостійно без контекстної інформації.

 

Науковці дійшли висновку, що учасники дослідження кращими вважали картини тоді, коли думали, що або експерти, або інші студенти їх високо оцінили, розповів Пеловскі, і навпаки: «Коли вони думали, що безробітним студентам, які не закінчили навчання, полотна не подобалися, то свій вердикт формулювали всупереч цьому твердженню, і картини діставали лише добрі відгуки».

 

В другому експерименті науковці продемонстрували, що й інформація про (фіктивну) вартість продажу, встановлену на полотна, змінювала сприйняття творів. Дуже низька ціна давала такий ефект, що картина подобалася менше, натомість надто висока ціна провокувала схвалення картини.

 

«Отримані дані підтверджують теорію соціального конструювання відмінностей, яку сформулював французький соціолог П'єр Бурдьє», — пояснив Пеловскі. Згідно з цією теорією, у мистецтві ми послуговуємося смаком, аби продемонструвати приналежність до бажаної соціальної групи або дистанціюватися від тої, до якої належати не хотілося б.

 

Обидва дослідження мають також важливе значення для роботи музеїв: вони демонструють, що наше сприйняття мистецтва сильно залежить від соціального контексту.

 


Uns gefällt, was ExpertInnen gefällt - und was teuer ist 
Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, 30.11.2016
Зреферувала Соломія Кривенко 

 

08.12.2016